AcasăSOCIALCând se prescrie o amendă de circulație. Greșeala autorităților de care poţi...

Când se prescrie o amendă de circulație. Greșeala autorităților de care poţi să profiţi

amendaAmendă de până la 2900 de lei pentru o greșeală „nevinovată” pe care o fac toți șoferii (sursa foto: Facebook/Poliția Română)

Atunci când un şofer încalcă legea rutieră, acesta riscă să fie sancționat cu amendă contravențională. Anumite abateri rutiere sunt considerate, însă, infracțiuni.

Există conducători auto care nu vor să achite amenda, ci așteaptă ca aceasta să se prescrie.

Amenda, la jumătate, în 15 zile

Legea stabilește că anumite amenzi contravenționale pot fi plătite la jumătate, în termen de 15 zile. Conform legii, orice datorie la bugetul local sau de stat se prescrie dacă:

  • sancțiunea e aplicată la mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei;
  • procesul-verbal nu a fost comunicat contravenientului în termen de 2 luni de la data aplicării sancțiunii;
  • statul nu a cerut executarea silită a amenzii contravenționale, în termen de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

Exemplu de prescriere a amenzii

De exemplu, dacă sancțiunea a fost aplicată pe data de 30 decembrie 2023, termenul de 5 ani curge începând din 1 ianuarie 2024.

Deci, amenda de circulație se anulează automat după cel puțin 61 de luni din momentul în care a fost aplicată. Sau după cel mult 72 de luni, în cazul în care sancțiunea a fost aplicată la începutul anului.

Se interzice depășirea vehiculelor în aceste locuri

Una dintre manevrele pe care șoferii o fac adesea în trafic este să depășească un tractor, chiar dacă trebuie să treacă peste linia continuă.

Se întâmplă ca șoferii să fie nevoiți să încetinească mult din cauza unui tractor care merge încet pe un drum național sau european.

Șoferii tind să depășească utilajele agricole agricole din fața lor, chiar dacă trebuie să treacă peste linia continuă. Totuși, Codul Rutier spune clar că asta este interzis, conform capital.ro.

Nu contează dacă e un tractor sau alt utilaj agricol, șoferii nu au voie să treacă peste linia continuă, oricât de încet ar merge vehiculul din fața lor. Trebuie să aștepte până dau de linia punctată pentru a-l depăși.

Ca excepţii, șoferii pot depăși pe poduri sau sub poduri, dar numai dacă e vorba de vehicule trase de animale, biciclete sau motociclete și dacă ai vizibilitate bună.

author avatar
Andrei Ștefan