AcasăSOCIALCampania electorală s-a încheiat. Se dă startul la sărăcirea populației

Campania electorală s-a încheiat. Se dă startul la sărăcirea populației

Consiliul Fiscal anunță că majorarea taxelor și impozitelor e inevitabilă

România nu-și poate reduce deficitul doar prin tăierea cheltuielilor publice, iar ANAF nu-și poate îmbunătăți colectarea, care este la cel mai mic nivel din UE, a concluzionat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Mai grav este că economistul consideră că este inevitabilă o creștere a taxelor și impozitelor, astfel că, cel mai probabil, viitorul guvern va trebui să pună în aplicare recomandările Băncii Mondiale.

Pentru că toate campaniile electorale s-au terminat, la fel și alegerile, a venit timpul ca și promisiunile electorale să fie șterse, astfel că România se pregătește să se îndrepte către o sărăcire cruntă a populației. Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a deschis calea noilor măsuri guvernamentale, afirmând că o majorare a impozitelor și taxelor este inevitabilă.

”Cei care susţin teza că deficitul se poate corecta numai pe partea de cheltuieli aleargă după o himeră. Aşa ceva nu este posibil. Eu vorbesc pe baza analizei pe care noi o facem la Consiliul Fiscal şi pe baza judecăţilor pe care le am eu. Eu cred că nu putem evita creşterea veniturilor fiscale ale statului şi prin unele creşteri de taxe şi impozite. Creşterea substanţială a veniturilor fiscale, dintr-o colectare mult mai bună, nu este posibilă”, a afirmat Daniel Dăianu.

În analiza Planului bugetar-structural pe termen mediu, Consiliul Fiscal sublinia faptul că reforma fiscală, care ar fi trebuit să aducă o creștere a veniturilor cu 1,1% din PIB, nu a mai fost inclusă în proiectul de buget pentru anul 2025. Și asta pentru că reforma fiscală ar fi adus un val uriaș de nemulțumire din partea atât a populației, dar și a agenților economici. Reforma fiscală înseamnă, de fapt, o scădere accentuată a nivelului de trai, coroborată cu prima mare lovitură dată atât românilor, cât și mediului economic de la 1 iulie, când prețurile energiei vor exploda, antrenând o majorare în lanț a tuturor produselor și serviciilor.

Crește impozitul pe venit

Revizuirea sistemului fiscal trebuie să urmeze recomandările Băncii Mondiale, făcute pentru bifarea jalonului 205 din PNRR.  Obiectivele acestor recomandări țintesc îmbunătățirea structurii veniturilor fiscale, creșterea ponderii veniturilor fiscale în PIB, eliminarea lacunelor din sistemul fiscal, simplificarea normelor fiscale, realizarea unui sistem fiscal mai eficient și mai echitabil, modificarea impozitării proprietății, susține Consiliul Fiscal.

În ce privește impozitul pe venitul persoanelor fizice, Banca Mondială a propus introducerea unui sistem progresiv al cotelor pentru impozitul pe venitul persoanelor fizice (cu care cei de la PNL nu sunt de acord) sau creșterea impozitului pe venit de la 10% la 13% și introducerea unui credit fiscal rambursabil pentru veniturile salariale reduse. Un alt scenariu propus este eliminarea deductibilității CAS, introducerea a trei cote progresive pentru impozitul pe veniturile persoanelor fizice din muncă (6% pentru veniturile de până la 80.000 de lei/ an; 12% pentru veniturile cuprinse între 80.001 lei/ an și 189.000 lei/ an; 18% pentru venituri peste 189.000 lei/ an) și introducerea unui credit fiscal rambursabil pentru veniturile salariale reduse. Pe de altă parte, Banca Mondială cere impozitarea cu 10% a tuturor câștigurilor din capital, eliminarea scutirii de impozit pentru întreprinderile nou înființate și eliminarea reducerii impozitului pe profit pentru societățile care își măresc capitalul social.

La categoria microîntreprinderi se cer reducerea treptată până la pragul de înregistrare în scopuri de TVA, măsuri pentru a preveni divizarea microîntreprinderilor și evaluarea marjelor medii de profit ale microintreprinderilor pentru a adecva cotele de impunere.

Prețurile combustibililor sar în aer

Măsurile Băncii Mondiale cu cel mai devastator impact sunt creșterea ratelor accizelor la combustibilii fosili, eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili și taxarea suplimentară a carbonului. În privința impozitării proprietății, Banca Mondială propune actualizarea la 3-6 ani a valorii de piață a proprietăților, fuzionarea impozitelor pe terenuri și clădiri într-un singur impozit, echivalarea cotelor de impunere pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale și stabilirea unor cote de impozitare care să asigure o creștere de la 0,5% din PIB a impozitării proprietății, la circa 1% din PIB (media UE). În același timp, se vor elimina toate cotele reduse de TVA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
367 afisari

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger