China a intensificat măsurile de reducere a risipei alimentare, după ce președintele Xi Jinping a anunțat – cantitatea de mâncare risipită este „șocantă și deranjantă”.
Campania „Farfuriei curate” vine după ce președintele Xi a punctat că noul COVID-19 a „tras un semnal de alarmă” cu privire la risipa de alimente. De asemenea, acesta adăugat faptul că statul trebuie să „fie îngrijorat în ceea ce privește siguranța alimentară”.
Risipa alimentară, o problemă controversată
Declarațiile acestuia vin în contextul în care în ultimele săptămâni în sudul Chinei au avut loc inundații masive, careau produs daune fermelor și producțiilor, relatează BBC.
Cu toate acestea, agenția de știri de stat chineză Global Times a declarat că acești factori nu vor conduce la o criză alimentară, dar subiectul risipei alimentare rămâne unul foarte serios.
Televiziunea de stat le-a criticat și pe persoanele care s-au filmat consumând cantități mari de mâncare.
Campania pentru reducerea risipei alimentare – „Farfuria goală”
În urma mesajului transmis de președintele Xi Jinping, Asociația Industriei Catering din Wuhan a cerut restaurantelor din oraș să limiteze porțiile servite – punând în aplicare un sistem în care grupurile de persoane trebuie să comande cu una mai puține porții decât numărul de persoane.
Așadar, sub acest sistem denumit „N-1”, un grup de 10 persoane poate comanda doar 9 feluri de mâncare/porții.
În probabil că este nevoie de o perioadă de timp pentru ca noul sistem să poată fi implementat la scară lrgă ținând cont că în acest stat asiatic comandarea și consumarea unei cantități mari de mâncare sunt considerate gesturi policitoase. Dacă atunci când un grup ia masa împreună farfuriile rămân goale la final, oamenii consideră că nu a fost comandată suficientă mâncare.
Noul plan „N-1” a primit critici în mediul online, unii subliniind că este „prea rigidă”.
„Ce se întâmplă dacă o persoană merge singură la un restaurant? Câte feluri de mâncare poate comanda? Zero?”, s-a întrebat o persoană pe a întrebat pe site-ul de microblogging Weibo.
Alții au punctat faptul că majoritatea persoanelor care comandă la restaurant nu irosesc deobicei prea multă mâncare, aceștia readucând în atenția publicului banchetele fastuoase la care participă oficialii chinezi.
Videoclipurile în care persoanele apar mâncând o cantitate mare de produse sunt cuunoscute drept „Mukbang” – astfel de transmisii sunt populare în multe părți din Asia, inclusiv China.
Nu este prima dată când China a lansat o campanie împotriva risipei alimentare.
Potrivit WWF China, în 2015, în jur de 17-18 milioane de tone de produse alimentare au fost risipite în China.