AcasăSOCIALCampanie masivă de reducere a risipei alimentare. Ar putea fi implementată și...

Campanie masivă de reducere a risipei alimentare. Ar putea fi implementată și în România! Ce presupune asta

Campania care reduce risipa alimentară: Ar putea fi implementată și în RomâniaCampania care reduce risipa alimentară: Ar putea fi implementată și în România

China a intensificat măsurile de reducere a risipei alimentare, după ce președintele Xi Jinping a anunțat – cantitatea de mâncare risipită este „șocantă și deranjantă”.

Campania „Farfuriei curate” vine după ce președintele Xi a punctat că noul COVID-19 a „tras un semnal de alarmă” cu privire la risipa de alimente. De asemenea, acesta adăugat faptul că statul trebuie să „fie îngrijorat în ceea ce privește siguranța alimentară”.

Risipa alimentară, o problemă controversată

Declarațiile acestuia vin în contextul în care în ultimele săptămâni în sudul Chinei au avut loc inundații masive, careau produs daune fermelor și producțiilor, relatează BBC.

Cu toate acestea, agenția de știri de stat chineză Global Times a declarat că acești factori nu vor conduce la o criză alimentară, dar subiectul risipei alimentare rămâne unul foarte serios.

Televiziunea de stat le-a criticat și pe persoanele care s-au filmat consumând cantități mari de mâncare.

Campania pentru reducerea risipei alimentare – „Farfuria goală”

În urma mesajului transmis de președintele Xi Jinping, Asociația Industriei Catering din Wuhan a cerut restaurantelor din oraș să limiteze porțiile servite – punând în aplicare un sistem în care grupurile de persoane trebuie să comande cu una mai puține porții decât numărul de persoane.

Așadar, sub acest sistem denumit „N-1”, un grup de 10 persoane poate comanda doar 9 feluri de mâncare/porții.

În probabil că este nevoie de o perioadă de timp pentru ca noul sistem să poată fi implementat la scară lrgă ținând cont că în acest stat asiatic comandarea și consumarea unei cantități mari de mâncare sunt considerate gesturi policitoase. Dacă atunci când un grup ia masa împreună farfuriile rămân goale la final, oamenii consideră că nu a fost comandată suficientă mâncare.

Noul plan „N-1” a primit critici în mediul online, unii subliniind că este „prea rigidă”.

„Ce se întâmplă dacă o persoană merge singură la un restaurant? Câte feluri de mâncare poate comanda? Zero?”, s-a întrebat o persoană pe a întrebat pe site-ul de microblogging Weibo.

Alții au punctat faptul că majoritatea persoanelor care comandă la restaurant nu irosesc deobicei prea multă mâncare, aceștia readucând în atenția publicului banchetele fastuoase la care participă oficialii chinezi.

Videoclipurile în care persoanele apar mâncând o cantitate mare de produse sunt cuunoscute drept „Mukbang” – astfel de transmisii sunt populare în multe părți din Asia, inclusiv China.

Nu este prima dată când China a lansat o campanie împotriva risipei alimentare.

Potrivit WWF China, în 2015, în jur de 17-18 milioane de tone de produse alimentare au fost risipite în China.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
763 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca China mănăncă mai puțin va fi belșug în Africa..Dar dacă și India mănîncă mai puțin? Vor avea și americanii din state mîncare pe săturate..hot dog,hamburger,chips,orez.? Daca merg doi chinezi la un restaurant sa comande un singur fel de haleală și să-l mînce amîndoi.Așa se vor menține sănătoși și la pungă groși! Pe timpu lu ceaușescu idiotu aveam dreptu la o juma de pîine toată ziua-250 gr.! Nu era obligatoriu c-o s-o am!, și munceam pe șantier ,făceam efort fizic intens,noroc cu masa la cantină că altfel aratam ca la Auschwitz! Asta este alimentația științifică comunista! Erau reclamele la pește oceanic în Giulești- ,,MÎNCAȚI PEȘTE OCEANIC!” ..Numa că nici de ăla nu găseai! și poezia care circula atunci în popor: De mănînci pește oceanic și bei apă de izvor /nici de puță nu te-n_piedici nici de păsărică nu ți-e dor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger