AcasăSOCIALCâinii polițiști, batjocoriți de șefii din MAI

Câinii polițiști, batjocoriți de șefii din MAI

Câinii polițiști, tratați mai rău decât maidanezii din adăposturi

Dacă nu ar fi fost presiunile făcute de UE, MAI ar fi desființat de mult unitatea canină. În raportări, câinii polițiști sunt cei mai bine îngrijiți și antrenați, în realitate însă, animalele, care ar fi fost atât de utile personalului și-așa insuficient din sistem, sunt aproape abandonate.

Câinii polițiști ar putea fi un sprijin esențial în patrulare și în asigurarea ordinii și liniștii publice. Însă nimeni din Ministerul Afacerilor Interne nu s-a arătat interesat de acest lucru. În afara micilor demonstrații cu câțiva câini în zile festive și a fotografiilor cu ministrul Vela alături de aceștia, brigada canină aproape că nu există. La școala de la Sibiu, în canisa care produce exemplare pentru unitățile de poliție, nu s-a mai investit nimic, iar din împerecheri nu mai ies câini de calitate, se plâng conductorii de câini din MAI. Cea mai gravă problemă este absența mașinilor de transport a câinilor polițiști. Fără transport asigurat, nu se pot lua câinii în patrulare, astfel că aceștia nu sunt folosiți. ”Hrana care se dă câinilor polițiști este cea mai ieftină de pe piață. Înainte aveam niște saci aduși din Ungaria, care costau foarte puțin, dar acum ne-au adus niște saci gri pe care nu scrie nimic, vă dați seama cam ce calitate este. Doar la Centrul Chinologic Sibiu se dă mâncare premium, dar pentru câinii din unitățile de poliție spun că nu au bani. Avem câini de intervenție la polițiile municipale, câini de miros, gen câinele de urmă, de cadavru, de căutare salvare care sunt la serviciul criminalistic, și câinii de exploziv care sunt la serviciul de acțiuni speciale. Dar este un haos total, pentru șefi câinii sunt ceva, așa, o umplutură și nu se ocupă nimeni de ei. Noi, instructorii, degeaba ne-am pregătit 5 luni la Sibiu cu câinii noștri, dacă îi băgăm într-o cușcă înghesuită, pentru că ăia nu mai sunt câini. Unele unități de poliție au improvizat în mașini neconforme țevi prin care să iasă aer condiționat, dar cele mai multe nu le au nici măcar pe alea, așa că nu scot deloc câinii”, ne-a declarat Cristian Toma, conductor de câini polițiști din MAI.

Echipamentele, pe banii polițiștilor

Conductorii de câini ne spun că lesele, hamurile, zgărzile, materialele de antrenament, cum ar fi mânecile speciale, trebuie să le cumpere din banii lor. De amenajarea padocurilor tot ei se ocupă, cumpără ciment, blană, paie, ca să asigure cât de cât bunăstarea animalelor aflate în grijă. Medici veterinari nu există decât unul pe două județe, astfel că, atunci când se îmbolnăvesc câinii, conductorii se duc la cabinete veterinare private și plătesc tot din banii lor, pentru ca mai apoi să se milogească pe la șefi să-și recupereze sumele plătite. ”Cu ce să fac performanță dacă eu nu am mânecă de antrenament, că una costă 500 de lei? Ne-am săturat să tot facem chete pe la colegi. Șefii ne spun să ne orientăm și noi. Și ne orientăm, ce să facem? Luăm cârpe și încercăm să confecționăm mâneci. Câini de intervenție ar trebui antrenați două ore pe zi, iar câinii de miros, cinci ore pe zi. Dar nu se întâmplă acest lucru decât în raportări”, ne spune Cristian Toma.

”Câinele moare odată cu mine”

Polițiștii conductori de câini nu înțeleg de ce responsabilii din MAI nu își dau seama de importanța câinilor polițiști, care îi pot apăra pe agenți, îi pot ajuta în situații în care sunt depășiți numeric, pot salva vieți. ”Noi, care suntem specializați, știm ce importanță are un câine polițist, dar șefii nu știu. Câinele este partenerul meu. Nu am încredere într-un coleg, cât am în câine, pentru că știu că, dacă am vreo problemă, câinele moare odată cu mine. Un coleg poate fugi, dar câinele, dacă e să murim, murim amândoi. Pot să demonstrez oricând că dacă sunt 20 de cetățeni romi recalcitranți și dau drumul la doi câini oamenii vor fugi mâncând pământul. Când mai ieșim ne mai oprim pe la colegii de la Rutieră să-i ajutăm, dau drumul la câine, care este de intervenție, dar ceilalți nu știu asta, și când începe câinele să miroasă înțepenesc cei opriți în trafic, că se gândesc că depistează droguri. Le-am spus șefilor să ne ia și pe noi cu câinii atunci când sunt meciuri, când sunt grupuri mari de persoane, că sunt atrenați pentru asemenea lucruri, știu să lovească cu botnița, dar șefii ne tot zic că nu este nevoie de prezența noastră”, ne-a mai precizat Cristian Toma, conductor de câini polițiști.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.403 afisari

3 COMENTARII

  1. Bă ăsta-i doar începutul ! Jurnalul ! stai sa-nceapă filmu!! Nu era bun pesedeu cu Carmen Dan. Vă pune Vela pe butuci definitiv! impreuna cu Despescu omul lui Cioloș.

  2. Dar dupa cum v-a demonstrat Velea,la „Gazeta de perete ” curge lapte si miere.La fel cum v-a demonstrat si Talanul la Spitalul Universitar,in sanatate sunterm pe cele mai inalte culmi.Ca atare Velea si Talanul fiind extrem de multumumiti,ba,voi ce mai doriti ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger