AcasăSOCIALCadrele medicale cer să li se explice cum funcționează vaccinul

Cadrele medicale cer să li se explice cum funcționează vaccinul

Reticență majoră față de vaccinul anti-Covid în rândul personalului din Sănătate

Președintele Federației Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile, susține că procentul cadrelor medicale care au acceptat vaccinarea este sub așteptări. Acesta cere autorităților să demareze o campanie de informare în rândul asistentelor, infirmierelor și brancardierilor, care vor să știe cum funcționează vaccinul anti-Covid.

40.000 de persoane vaccinate înseamnă un procent redus, având în vedere că numărul cadrelor medicale depășește 200.000, atrage atenția Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară. Acesta consideră că există o reticență destul de mare față de vaccinul anti-Covid, în special în rândul asistentelor, infirmierelor, brancardierilor și îngrijitoarelor, cărora nimeni nu le-a explicat într-un limbaj accesibil cum funcționează vaccinul. ”Am solicitat elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării. Numărul personalului din sistemul de sănătate care s-a înscris la vaccinare nu depășește 50%. Noi considerăm că a fost o greșeală a celor care au gestionat campania de vaccinare. Informarea științifică sau mai puțin științifică despre modul în care funcționează vaccinul ar fi trebuit făcută mai întâi în rândul personalului din sistemul sanitar. Pentru că, dacă se vaccinau toți din sistemul de sănătate, atunci și populația ar fi acceptat vaccinarea. Pe primele liste au fost chiar foarte puțini, abia acum, la listele de completare, au început să se mai înscrie, dar nu toți. Medici s-au înscris mai mulți, asistente, așa și așa, dar avem o mare problemă cu restul personalului. Vorbim de infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, oameni care nu au specializarea și studiile necesare să înțeleagă mecanismul complex al acestui vaccin. Cred că explicațiile care s-au dat au fost mult prea științifice și nu este în regulă, că nu toți suntem microbiologi. Este nevoie de informații mai concrete”, ne-a declarat Radu Vasile, președintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară.

Sindicaliștii din Sănătate ies în stradă

Înghețarea salariilor a lovit în plin personalul auxiliar din sistemul sanitar, care nu va mai beneficia de majorarea de 25% prevăzută în lege de la 1 ianuarie 2021. Acesta este principalul motiv pentru care sindicaliștii din sistem au decis să iasă în stradă. ”Biroul Executiv al Federației Solidaritatea Sanitară a decis inițierea procedurii privind declanșarea protestelor de amploare și a stabilit calendarul primelor acțiuni de protest. Astfel, în perioada 07-09.01.2021 toate sindicatele membre vor înmâna, în teritoriu, memoriile de susținere a revendicărilor Federației Solidaritatea Sanitară. În data de 14.01.2021, toate sindicatele membre ale federației vor organiza proteste la nivel local, în fiecare județ, în fața prefecturilor. În același timp, va fi organizat un protest în Piața Victoriei. Biroul Executiv va stabili acțiunile pe termen lung, luând în considerare toate formele de protest posibile”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

Se cere creșterea salariilor

Sindicaliștii solicită Guvernului creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021, la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022, și anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020. Totodată, aceștia cer raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim, precum și acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate. Printre revendicările Federației Solidaritatea Sanitară se mai numără și stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare, dar și elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților Covid-19.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
636 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai, daca ei nu sunt lamuriti, noi cum o sa fim ?
    De ce nu se testeaza pacientul inainte de vaccinare, mai ales cand se interzice vaccinarea pacientului deja bolnav de Covid19?
    De ce nu ni se confirma sau infirma situatia cand cel vaccinat poate deveni pozitiv de la vaccin ?
    Daca raman doze de vaccin si expira, cine plateste?

  2. Debandada, asta este ; ca si „pandemia” de altfel. Probabil initiatorii au scapat haturile din mana.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger