Cauta

Cadrele medicale amenință cu greva generală. S-au săturat de muncă forțată

Personalul medical are de ales: ori intră în grevă generală, ori emigrează

Sindicaliștii din Sănătate anunță grevă generală în sistem, după abuzurile Guvernului prin care s-au tăiat salarii și s-a refuzat acordarea drepturilor legale și morale lucrătorilor din sănătate. Totodată, aceștia avertizează că nemulțumirile din sistem, cauzate și de munca forțată, vor provoca o migrație masivă a personalului medical.

La sfârșitul săptămânii trecute, sindicatele din Sănătate au declanșat acțiunile de protest împotriva măsurii Guvernului de a îngheța salariile bugetarilor. ”În sistemul public de sănătate există o nemulțumire în continuă creștere, ultimele măsuri luate în luna decembrie 2020 (tratamentul discriminatoriu în privința aplicării reducerii vârstei de pensionare pentru condiții de muncă deosebit de periculoase și întreruperea cursului legal de corectare a inegalităților salariale/tăierile salariale) contribuind la amplificarea situației. Indiferența socială a actualului Guvern, manifestată în special prin disprețul cu care tratează dialogul social și drepturile legale tinde să fie picătura care umple paharul. Încercarea Guvernului de a folosi măsurile ce ar trebui limitate la combaterea pandemiei Covid-19 ca armă de luptă împotriva drepturilor legale și morale ale profesioniștilor din sănătate accentuează criza. Suntem singura țară din UE în care este interzisă demisia personalului medical, profesioniștii fiind supuși unui regim militar (doar în privința obligațiilor) ce echivalează cu munca forțată. Măsura interzicerii grevei a blocat de fapt posibilitatea lucrătorilor din sănătate să-și apere drepturile, fiind îndreptată împotriva celor cărora Guvernul ar trebui de fapt să le recunoască meritele pentru eforturile depuse și sacrificiile făcute în lupta cu pandemia Covid-19. Federația „Solidaritatea Sanitară” avertizează Guvernul asupra consecințelor încercărilor sale de a abuza de contextul pandemiei Covid-19 pentru a tăia salariile și a refuza acordarea drepturilor legale și morale lucrătorilor din sănătate. În condițiile acestui abuz de drept interdicția grevei devine la rândul ei caducă, profesioniștii din sănătate având posibilitatea de a intra în grevă generală”, a afirmat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Rămânem fără asistente și infirmiere

Conducerea Federației Solidaritatea Sanitară atrage atenția că nemulțumirile majore din sistem vor amplifica migrația profesioniștilor din sănătate, într-o perioadă în care oportunitățile oferite de țările occidentale au ajuns la un nivel fără precedent. ”Cetățenii acestei țări pot fi tratați deoarece (încă mai) există profesioniști în sectorul public de sănătate. În urmă cu cca. 6 ani curba plecărilor din sistem a profesioniștilor din sănătate atinsese nivelul maxim, după ce nivelul salarizării determinase o migrație masivă, alte guvernări indiferente față de soarta sistemului public de sănătate blocaseră angajările și un președinte al României le recomandase public profesioniștilor să plece dacă sunt nemulțumiți. Prin argumente, proteste și, uneori, înțelegerea guvernanților, în ultimii am reușit să corectăm unele dintre probleme (chiar dacă, prin intermediul inechităților, guvernanții s-au grăbit că creeze altele), reducând astfel plecările din sistemul sanitar. Pandemia Covid-19 a venit după ce rezultatele acțiunilor noastre determinaseră deja o stabilizare a nivelului plecării profesioniștilor. Înfruntând aceleași critici pe care le întâlnim și acum, de-a lungul acestei perioade am avut o contribuție decisivă la salvarea resurselor umane utilizate în cursul acestei pandemii. Acum un nou Guvern al indiferenței tinde să întoarcă lucrurile pe făgașul inițial, dând un nou semnal de plecare profesioniștilor din sănătate”, a mai precizat președintele Federației Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile.

Guvernul, acuzat că nu respectă legile

Sindicatul Sanitas a inițiat o petiție împotriva Guvernului, pe care l-a acuzat că nu respectă legile, minte și discriminează. ”Înghețarea salariilor lovește, în principal, exact în acele categorii de personal care au fost deja discriminate prin modul în care legiuitorii au gândit sistemul de salarizare: infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali, personal TESA (economiști, juriști, referenți), personal de întreținere (bucătari, liftieri, fochiști, spălătorese, operatori telefonie, muncitori calificaţi şi necalificaţi, mecanici), asistenți sociali, operatori calculator din cadrul serviciilor de ambulanţă şi UPU etc. Totodată, ordonanța lui Cîțu de înghețare a salariilor și sporurilor bugetarilor nu iartă nici celelalte categorii de salariați, care vor avea în continuare sporuri calculate prin raportare la salariul de bază din ianuarie 2018 (sporul pentru asigurarea continuităţii – pentru orele lucrate sâmbătă, duminică şi în sărbători legale, sporul de noapte/de tură, tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor şi sporul pentru orele de gardă). În discuțiile din ultimele patru luni pe care Federația Sanitas le-a purtat cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Ministerului Muncii, ai Ministerului Finanțelor Publice și cu primul-ministru, ni s-a garantat că există resurse financiare pentru asigurarea creșterilor salariale prevăzute de lege începând cu 1 ianuarie 2021 şi pentru calcularea sporului de condiţii prin raportare la salariul aflat în plată. Dintr-o dată, aflăm că nu sunt bani la buget”, se arată în petiția Federației Sanitas.

Ultimele stiri

  • Stagflația bate la ușa celei mai mari economii din lume?
  • Lupul paznic la oi. Cum vor supraveghea giganții tehnologiei inteligența artificială?
  • Informațiile economice nu mai curg libere. Firmele de consultanță au nimerit pe un teren minat
  • Conducta Belarus. Limuzinele occidentale intră în Rusia sancționată
  • Jandarmii au pus garduri în faţa DNA. Reținere de 24 de ore pentru Coldea?
  • O spune chiar Nicuşor Dan: „Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei” – VIDEO
  • Trăiască Uniunea Sifonarilor din România!
  • Procesul lui Vlad Pascu/Părinții victimelor au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor. Ce a decis noua judecătoare
  • VIDEO Ciolacu, mesaj pentru bugetarii nemulțumiți: „Sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”
  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Exit mobile version