AcasăSOCIALBucurie pentru toţi pensionarii: s-a dat ordin în sistem! Asta e mutarea...

Bucurie pentru toţi pensionarii: s-a dat ordin în sistem! Asta e mutarea ce le va aduce venituri mult mai mari

Cotizezi o viaţă întreagă la pensie, dar NU mai apuci s-o încasezi! Calculul dureros pentru români

După ce în ianuarie 2024 pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate. Important de reținut este faptul că este pentru prima dată când în același an au loc și o majorare a pensiilor, și o recalculare a acestora.

Totuşi, recalcularea pensiilor n-ar fi fost posibilă fără achiziţionarea unui soft care să preia toată această reorganizare.

S-au publicat normele de aplicare

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că publicarea în Monitorul Oficial a Normelor de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor este un moment foarte important pentru că din acest punct se va semna contractul pentru softul care va efectua recalcularea pensiilor.

Aşadar, în baza noului soft toate casele de pensii vor efectua recalcularea.

În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare.

Țin să mulțumesc tuturor colegilor mei de la Casa Națională de Pensii cât și celor de la ministerul muncii care au fost implicați și au depus eforturi substanțiale în această perioadă.

Am lucrat în echipă pentru a reuși să avem aceste norme metodologice foarte bine elaborate”, a postat Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Cât munceşti pentru pensia minimă

Potrivit noii legi a pensiilor, care se aplică din luna septembrie 2024, pensia pentru limită de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani.

La calculul stagiului de cotizare contributiv de 15 ani nu se au în vedere perioadele asimilate respective, studiile superioare, stagiul militar, sporul pentru condiții deosebite/speciale de muncă –fostele grupe a II- a si I de muncă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioada recunoscută în baza DL 118/1990.

author avatar
Andrei Ștefan