Românii care s-au pensionat anul trecut au primit, în medie, doar 90 de lei pe lună pensie privată de la Pilonul II, atrage atenția Blocul Național Sindical (BNS). Politicienii au refuzat să modifice legea, astfel că românii ajung să primească de la Pilonul II, la care contribuie obligatoriu, mai puțini bani decât au depus. BNS mai semnalează și o altă escrocherie introdusă în PNRR, prin care administratorii Pilonului II vor putea să joace toți banii oamenilor la burse.
Pilonul II de pensii se dovedește a fi un fel de FNI garantat de stat. Concepută ca să suplimenteze pensia de la stat, pensia privată se dovedește a fi doar o mare escrocherie. Cei 12.000 de români care s-au pensionat anul trecut ar fi trebuit să primească prin Pilonul II de pensii 90 de lei pe lună, iar peste 20% din titularii de conturi individuale de pensie au astăzi sub o mie de lei strânși, ne spune conducerea BNS.
”Conturile au fost deschise începând cu 2008, pentru cei sub 45 de ani, iar oamenii aveau posibilitatea să-și aleagă un administrator, dar, de obicei, angajatorii au făcut alegerea. Iar angajatorii, cei de la resurse umane, aveau înțelegeri cu administratorii de pensii”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele BNS. Acesta arată că administratorii de pensii private au un mecanism prevăzut în lege pe care BNS a încercat să-l schimbe. În momentul de față, administratorii dau înapoi oamenilor cel puțin valoarea nominală, nu reală, adică fără actualizarea valorii banilor, minus cheltuielile de administrare.
”Deci românul primește mai puțini bani în termeni reali decât a pus în aceste fonduri de pensii private. Noi am făcut o inițiativă legislativă, dar parlamentarii au fost cumpărați și proiectul a fost trântit deja de la comisii, ca să nu avem nicio șansă la plen. Am vrut să trecem în lege obligativitatea administratorilor de pensii private să dea înapoi măcar valoarea reală a banilor. Iar cheltuielile de administrare ar trebui acoperite din inteligența lor în plasamente financiare și, pe lângă costurile lor de administrare, să mai dea și ceva în plus, că de acea este privat și nu e stat”, ne-a precizat președintele BNS, Dumitru Costin.
Risc uriaș de pierdere a banilor la burse
Potrivit BNS, lobby-ul făcut anul trecut de administratorii de pensii private pe lângă decidenții politici au avut ca rezultat introducerea în PNRR a unor prevederi catastrofale pentru sistemele de pensii. Una a fost creșterea procentului contribuției la Pilonul II, de la 3,75% la 4,75%, în detrimentul sistemului public de pensii, iar cealaltă independența totală a administratorilor pensiilor private.
”Legea din 2004 a prevăzut o structură de portofoliu, în care administratorii au voie să plaseze banii oamenilor, întrucât nu există astăzi garanții pentru fondurile de pensii pe Pilonul II. Statul, prostul, este cel care garantează banii acestor fonduri. Deci administratorii iau și comisioane de administrare, fac plasamente și, dacă e să se aleagă praful de fondul de investiții, aia e, se urcă în avion și pleacă din România, că răspunde statul român. E un fel de FNI. Tocmai pentru a diminua riscurile, legea din 2004, în care am fost și noi implicați, a lăsat o limită în care pot plasa banii și în instrumentele de piață de capital cu grad ridicat de risc”, ne spune Dumitru Costin, președintele BNS. Acesta susține că administratorii pensiilor private au încercat de vreo trei-patru ori până acum să modifice legea și să elimine aceste praguri și să nu se mai limiteze la obligațiuni și titluri de stat, depozite, ca să joace banii pe burse.
”Acum însă au reușit, cu ajutorul lui Ghinea și al lui Cîțu, să treacă asta în PNRR, adică Guvernul va fi obligat să modifice legea și să-i lase să joace banii oamenilor la burse”, a mai afirmat Dumitru Costin.
A crescut numărul celor cu pensii minime
BNS semnalează și faptul că procentul celor cu pensii minime a crescut de la 19,7% în decembrie 2021, la 24% în februarie 2022. ”Bugetul de asigurări sociale se află în acest moment în situația unui deficit cronicizat. Sistemul public de pensii se află într-o situație oricum foarte dificilă, dacă mai adăugăm două noi premise – îmbătrânirea populației și transferul unei cote crescute de contribuție către pilonul 2, fără nici o preocupare pentru nivelul beneficiilor asigurate de Pilonul II, atunci eșecul e garantat”, se arată într-un comunicat al BNS.
A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și în aeroporturi.
Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia
E bine adica 90 lei inseamna 60 paini ieftine adica 2 paini pe zi
Deja e dezmat.Desfrau
Am facut bine ca am profitat de legea lui Dragnea impreuna cu alti 500 de romani si m-am mutat complrt la stat. problema e cum imim recuperez banii cotizati la stat ca eu nu vreau pensie.
Au distrus sistemul si asa fragil de stat pt o minciuna , o favoare pe care vosganian toit liberal si el a facut o pt interese straine ca ceea ce iri dau astia la final si deja vor sa schimbe sa ti restituie banii poate urmasilor ca cine mai traieste sa i vada??!!!Astia toti de sni lucreaza sa faca dintr un stat social un stat care sa hraneasca doar multinationalele si fondurile de investitii!!!
astia vor sa il ajungem pe ciuca in falci
E BUN
cica salta la vreo 130 kile in viu
Asta e un fond de investitii ptr smecheri. Gratis de la stat. Multi dobitoci vor avea surpriza de a beneficia de o „pensie” de 15 lei timp de maxim 5 ani. Dupa care placute suedeze 😂
sticla si benzina carpa si chibrit…