Cauta

Bonusurile medicilor au intrat în buzunarele Guvernului

Aproape două treimi din banii alocați bonusurilor nu au ajuns la cadrele medicale

Sindicaliștii din Sănătate acuză Guvernul că a luat zeci de milioane de euro din bonusurile care ar fi trebuit acordate personalului medical și i-a cheltuit absolut netransparent. Aceștia și-au manifestat nemulțumirile și față de faptul că Executivul a refuzat să acorde stimulentul de risc pentru perioada stării de alertă.

Guvernul a economisit aproape 75 de milioane de euro prin acordarea selectivă a stimulentului de risc personalului medical, susțin sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară, care vor să știe unde s-au dus acești bani. ”Guvernul a atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege care prevede acordarea stimulentului de risc și pe perioada stării de alertă. Sesizarea Guvernului României a fost introdusă peste termenul legal de 2 zile în care putea să-și exercite dreptul de sesizare a Curții Constituționale, conform art. 15 alin. 2 din Legea nr.  47/1992 republicată. Pentru a întârzia cât mai mult acordarea stimulentului de risc, introducerea sesizării a fost amânată intenționat de Guvern, până spre sfârșitul celor 20 zile în care președintele României poate să pronunțe promulgarea (Legea a fost trimisă președintelui în data de 19 iunie 2020 dar acesta nu a găsit încă răgazul sau a considerat că nu e o urgență promulgarea acestei legii). Solicităm președintelui României semnarea urgentă a decretului privind promulgarea proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.64/2020.  Chiar dacă a fost înștiințat de către Curtea Constituțională că legea se află în control de constituționalitate, președintele poate promulga legea așa cum de fapt a mai procedat și în trecut. Guvernul afirmă în sesizarea depusă că nu poate fi asigurată rambursarea din fonduri europene deoarece prin proiectul din fonduri europene <<s-a stabilit un număr de 115.000 de persoane  beneficiare/luna, decontarea din POCU putând fi asigurata pentru suma de 120.000.000 euro>>. Deci în total pentru 230.000 de stimulente de risc. Conform Ministerului Sănătății, stimulentul de risc a fost acordat pentru perioada stării de urgență, în cele două luni, la un număr de 45.320 de salariați, respectiv 90.639 stimulente de risc. 90.639  ori 500 euro/pers = 45.319.500 euro; diferență: 120.000.000 – 45.319.500 =  74.680.500 euro. Ce intenționați să faceți cu banii neacordați salariaților din sănătate?”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

Bonusuri, doar pentru ”norocoșii” care au atins un bolnav Covid

Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară susțin că aceste stimulente au creat disensiuni mari în rândul personalului medical, prin acordarea selectivă a acestora. ”Au primit bonusuri doar cei care au avut <<norocul>> să atingă un pacient care era confirmat cu Covid, ceea ce a fost o mare aberație. Cum să dai stimulant de risc doar pentru o parte din asistenții și medicii de la UPU și să dai, în schimb, tuturor medicilor de familie și farmaciștilor? Nu este corect. Inițial a fost vorba să dea stimulente de risc doar pentru cadrele medicale din spital, dar apoi au mărit lista. La spitale ne-au numărat din doi în doi, cu fișa pacient și contact fizic confirmat cu cel infectat. La medicii de familie și la farmaciști nu s-au mai pus astfel de condiții, deși riscurile lor au fost minore”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Ultimele stiri

  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Cine l-a împins pe Trump spre războiul cu Iranul?
  • Exit mobile version