AcasăSOCIALBonusurile medicilor au intrat în buzunarele Guvernului

Bonusurile medicilor au intrat în buzunarele Guvernului

Aproape două treimi din banii alocați bonusurilor nu au ajuns la cadrele medicale

Sindicaliștii din Sănătate acuză Guvernul că a luat zeci de milioane de euro din bonusurile care ar fi trebuit acordate personalului medical și i-a cheltuit absolut netransparent. Aceștia și-au manifestat nemulțumirile și față de faptul că Executivul a refuzat să acorde stimulentul de risc pentru perioada stării de alertă.

Guvernul a economisit aproape 75 de milioane de euro prin acordarea selectivă a stimulentului de risc personalului medical, susțin sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară, care vor să știe unde s-au dus acești bani. ”Guvernul a atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege care prevede acordarea stimulentului de risc și pe perioada stării de alertă. Sesizarea Guvernului României a fost introdusă peste termenul legal de 2 zile în care putea să-și exercite dreptul de sesizare a Curții Constituționale, conform art. 15 alin. 2 din Legea nr.  47/1992 republicată. Pentru a întârzia cât mai mult acordarea stimulentului de risc, introducerea sesizării a fost amânată intenționat de Guvern, până spre sfârșitul celor 20 zile în care președintele României poate să pronunțe promulgarea (Legea a fost trimisă președintelui în data de 19 iunie 2020 dar acesta nu a găsit încă răgazul sau a considerat că nu e o urgență promulgarea acestei legii). Solicităm președintelui României semnarea urgentă a decretului privind promulgarea proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.64/2020.  Chiar dacă a fost înștiințat de către Curtea Constituțională că legea se află în control de constituționalitate, președintele poate promulga legea așa cum de fapt a mai procedat și în trecut. Guvernul afirmă în sesizarea depusă că nu poate fi asigurată rambursarea din fonduri europene deoarece prin proiectul din fonduri europene <<s-a stabilit un număr de 115.000 de persoane  beneficiare/luna, decontarea din POCU putând fi asigurata pentru suma de 120.000.000 euro>>. Deci în total pentru 230.000 de stimulente de risc. Conform Ministerului Sănătății, stimulentul de risc a fost acordat pentru perioada stării de urgență, în cele două luni, la un număr de 45.320 de salariați, respectiv 90.639 stimulente de risc. 90.639  ori 500 euro/pers = 45.319.500 euro; diferență: 120.000.000 – 45.319.500 =  74.680.500 euro. Ce intenționați să faceți cu banii neacordați salariaților din sănătate?”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

Bonusuri, doar pentru ”norocoșii” care au atins un bolnav Covid

Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară susțin că aceste stimulente au creat disensiuni mari în rândul personalului medical, prin acordarea selectivă a acestora. ”Au primit bonusuri doar cei care au avut <<norocul>> să atingă un pacient care era confirmat cu Covid, ceea ce a fost o mare aberație. Cum să dai stimulant de risc doar pentru o parte din asistenții și medicii de la UPU și să dai, în schimb, tuturor medicilor de familie și farmaciștilor? Nu este corect. Inițial a fost vorba să dea stimulente de risc doar pentru cadrele medicale din spital, dar apoi au mărit lista. La spitale ne-au numărat din doi în doi, cu fișa pacient și contact fizic confirmat cu cel infectat. La medicii de familie și la farmaciști nu s-au mai pus astfel de condiții, deși riscurile lor au fost minore”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.191 afisari

8 COMENTARII

  1. bine va facut domnilor DR. ….stati ascunsi si nu zice-ti nimic ,,,asteptati banii si baniii ….niste scirbe sunteti tot din sistemul medical !

  2. si atunci daca tot i au ars de ce nu spun adevarul care e prin spitale si cum se fabrica bolnavii covid????????

  3. De noi , poponautii din BSGT ( Boschetii din Spatele Garii Tiraspol ) , nu se intereseaza nimeni , colcaim de paduchi si boli venerice …..

  4. c-asa ii romanul ,,sa traiti bine” , vreau o romanie normala ca afara,vreau guvernul meu,parlamentul meu,pensii 40 la suta,vai de curul nostru

  5. Banii I-a dat Nea Sica pe beutura, apoi a uitat ce a promis, ca era manga.

    • Ma cheama Sikalovici Kostea Sugiuk . La noi , in Rabnita , sunt 5187 de ucrainieni , 1729 de romani , 3216 evrei si 771 de rusi . Fac parte din ultima categorie , La carciuma din cartier , sta si bea nea Kostea nitel ! Am dat banii pe beutura , am uitat ca i-am promis lui Livia ca-i fac un perdaf la manz cu botoxul siliconat si m-am facut manga . Kak zvinea !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger