AcasăSOCIALBonusurile lui Iohannis merg la spitalele private

Bonusurile lui Iohannis merg la spitalele private

Sporul de risc al lui Iohannis, mai mult la privat decât la stat

Stimulentul de risc de 500 de euro, anunțat de Iohannis la începutul lunii aprilie, a provocat numai scandaluri și nedreptăți în sistem. În timp ce cadrele medicale și ambulanțierii se luptă cu autoritățile și cu parlamentarii pentru obținerea acestor drepturi, bonusurile ajung, oficial, la clinicile și spitalele private, implicate prea puțin sau doar tangențial în pandemia Covid-19.

Ordinul nr. 722/2020 privind completarea Metodologiei de aplicare a prevederilor art. 8 din OUG nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, publicat în Monitorul Oficial, a adăugat pe lista unităților sanitare care beneficiază de bonusul de 500 de euro o mulțime de spitale și clinici private. Astfel, în județul Bihor, beneficiază de stimulente de risc Covid-19 personalul medical de la SC Pelican Impex SRL, în Brașov – Elite Medical SRL, în Cluj – Centrul Medical Unirea, în Neamț – SC Scan Expert SRL, în Suceava – Biotest SRL, iar în Ilfov SC Synevo România SRL și SC Medicavol A.M Complet SRL. Pe lângă aceste unități private, stimulente de 500 de euro mai primesc și alte zeci de unități private, printre care cei de la SC Demedico Assistance SRL și Centrul Medical Unirea SRL din Bacău, SC Apel One Med SRL și Teo Health S.A. din Brașov, SC Radiotherapy Center Cluj SRL și Prosana Cluj, SC Andalex SRL, SC GMC Medical Services SRL, SC Pozitron Medical Investigation SRL, Centrul Medical Unirea, SC Cardiomedsal SRL, SC Bravimed SRL, SC Bioclinica Analize Medicale și SC Medimar Imagistic Services din Constanța, SC Pro-Vitam SRL și SC Policlinica de Diagnostic Rapid Medis SRL din Covasna, SC Prodia SRL Harghita, precum și SC Ambulanța Dacomed SRL și Investigații medicale Praxis SRL din Iași.

”Privații nu s-au implicat”

Sindicaliștii de la Ambulanță arată că spitalele și clinicile private nu s-au implicat în lupta anti-Covid și că nu este normal să fie puse pe picior de egalitate cu personalul medical din sistemul public. ”Pentru unitățile sanitare private au fost bani, pentru noi, nu. Personalul medical de pe ambulanțe trebuie să dovedească faptul că pacientul pe care l-a transportat este depistat pozitiv. Asta este politica Guvernului, să așeze privatul pe aceeași poziție cu sistemul public, deși cei de la privat nu au fost implicați în perioada de foc, chiar au refuzat să se implice și doar ulterior unele laboratoare au acceptat să facă teste. Noi sperăm că va veni momentul în care banii publici să meargă la stat, pentru că pretențiile de a rezolva orice problemă sunt de la sistemul public, nu de la privat, dar, când să se finanțeze, se dau bani și la stat și la privat. Și atunci normal că este vitregit bugetul statului la capitolul sănătate și vom merge mereu târâș, de la un guvern la altul”, ne-a declarat Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța. Totodată, Federația Solidaritatea Sanitară a solicitat Parlamentului să modifice legislația astfel încât stimulentul de risc să se acorde și pe perioada stării de alertă. ”Esența stimulentului de risc o constituie existența și asumarea riscului. Riscul trebuie judecat în funcție de două coordonate majore: riscul de infectare al salariaților și riscurile asociate luptei împotriva pandemiei COVID-19 la care sunt supuși salariații”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.