AcasăSOCIALBonurile de masă se majorează, dar nu pentru toată lumea. Care sunt...

Bonurile de masă se majorează, dar nu pentru toată lumea. Care sunt românii lăsaţi cu ochii în soare, de stat

Bonurile de masă vor avea o valoare de 35 lei, începând cu 1 august 2023, dar nu toţi angajaţii din România vor beneficia de acest lucru.

O parte dintre salariaţi vor fi „săriţi” din schemă. Care? Cei care lucrează în mediul privat, desigur.

Cine nu primeşte bonuri „mărite”?

Reprezentanții Guvernului, ai sindicatelor și patronatelor au agreat majorarea valorii tichetelor de masă începând cu 1 august 2023 la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, la 40 de lei.

În perioada imediat următoare vor fi aprobate, la nivelul Guvernului, actele normative pentru aplicarea acestei decizii, transmitea, ieri, Marcel Ciolacu.

Din păcate, acest lucru nu înseamnă că firmele vor oferi, automat, tichete mărite angajaților. Unul dintre motivele pentru care acest lucru nu se va întâmpla este faptul că legea nu impune firmelor să ofere valoarea maximă a tichetului de masă salariaților.

Astfel, decizia de majorarea aparține în totalitate angajatorului, care trebuie să își facă calcule și să vadă dacă există disponibilitatea fondurilor necesare pentru ca acest beneficiu să poată fi acordat, potrivit dcnews.ro.

Firmele nu mai au bani

Un alt motiv este că, pe lângă faptul că legea nu le obligă, firmele nici nu prea mai au bani. Multe societăţi se confruntă cu greutăți financiare și sunt nevoite să depună eforturi pentru a evita concedierile. Cu atât mai mult o eventuală majorare a tichetelor ar putea fi amânată.

Bonurile de masă au devenit un beneficiu suplimentar la salariu încă de la introducerea lor, în anul 1998.

author avatar
Andreea Vlad