AcasăSOCIALBonurile de masă pe care le primesc angajaţii se schimbă. Măsura a...

Bonurile de masă pe care le primesc angajaţii se schimbă. Măsura a intrat în vigoare deja

angajati

87% dintre companii consideră că tichetele contribuie la îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor, iar un pachet salarial care cuprinde acest tip de beneficii este mai atractiv pentru angajați și influențează pozitiv rata de retenție.

Majoritatea respondenților au declarat că, din punct de vedere operațional, pentru ei nu este un efort să ofere tichete de masă sau cadou. În prezent, cel mai popular beneficiu extrasalarial, oferit de 80% dintre respondenți, este tichetul de masă.

Bonurile de masă, emise doar pe card

Tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță, care pot fi acordate salariaților de către angajatori, se emit doar în format electronic, de la 1 februarie 2022.

Astfel, tichetele nu mai pot fi emise în format tipărit, dar cele emise până la 31 ianuarie 2022 rămân valabile până la expirare. Măsurile sunt cuprinse într-o ordonanță oficializată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut.

O altă modificare importantă apărută în materia tichetelor de valoare o dată cu oficializarea OUG 130/2021 vizează acordarea tichetelor cadou. Acest tip de beneficii pot fi oferite de angajatori doar salariaților proprii, nu și altor persoane (cum ar fi salariaților partenerilor de afaceri), cum era posibil înainte de 18 decembrie 2021.

Angajaţii, mulţumiţi de bonusurile sub formă de tichete

9 din 10 angajați spun că sunt mulțumiți, în general, de beneficiile pe care le primesc sub formă de bilete de valoare, iar 70% consideră că este esențial să aibă tichete de masă în pachetul salarial, în timp ce pentru peste 60% acesta este un criteriu important atunci când își caută un loc nou de muncă.

Mai mult de jumătate dintre respondenți spun că tichetele de masă reprezintă o componentă semnificativă din veniturile lunare totale, deoarece asigură hrana, oferind o motivație suplimentară la locul de muncă. În contextul sanitar actual, angajații au remarcat că tichetele pe card au contribuit la evitarea plăților în numerar, limitând contactul fizic cu casierii.

OUG 130 a dublat plafonul actual de netaxare a tichetelor cadou, de la 150 până la 300 lei, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022. De asemenea, aceste tichete cadou vor fi acordate, din 1 februarie, doar pe card, fiind eliminat formatul tipărit.

author avatar
Andrei Ștefan