AcasăSOCIALBombă! Virgil Popescu a sabotat cea mai profitabilă afacere a României

Bombă! Virgil Popescu a sabotat cea mai profitabilă afacere a României

Virgil Popescu nu a vrut ca România să fie acționar la terminalul de gaze lichefiate

România ar fi trebuit să fie acum acționar la terminalul de gaze lichefiate Alexandroupolis, din Grecia, și ar fi câștigat enorm din tarife și dividende. La începutul lui 2020, când toate procedurile erau îndeplinite, cu câteva zile înainte de semnarea actelor de cumpărare a acțiunilor de către Romgaz, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut Consiliului de Administrație să voteze negativ, ne spune fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru.

De ce să cumpărăm ceva profitabil, când putem să vindem, pe nimic, totul? Aceasta a fost politica dusă de guvernele României, care au dus țara într-o subdezvoltare fără precedent.

Profiturile din gaze lichefiate, care se întrevăd la orizont odată cu tensiunile din piață legate de conflictul ruso-ucrainean, ar fi putut fi și ale României, însă factorii de decizie din Guvern s-au opus. Cu doar 12.5 milioane de euro, jumătate din valoarea vaccinurilor anti-Covid dispărute din actele Guvernului, Romgaz trebuia să cumpere acțiuni la terminalul de gaze lichefiate de la Alexandroupolis, însă, în ultima clipă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a blocat totul.

”În 2020, Romgaz a fost implicat în proiectul de la Alexandroupolis și am vrut să fim acționari acolo. Gazul vine lichefiat, se depozitează în depozitul din mare și apoi, la mal, se delichefiază. După care el intră ca și gaz normal pe conducte. România nu ar avea nevoie de delichefiere, pentru că importă, practic, gaze. Noi aveam rezervare de capacitate la Alexandroupolis și eram pe punctul virtual de tranzacționare, unde s-a înscris și Bulgaria. Le aveam pe toate, dar acum căutăm din nou. La proiectul Alexandroupolis a votat negativ Consiliul de Administrație, la indicația ministrului Energiei, Virgil Popescu. Au votat negativ și rezervarea de capacitate și intrarea Romgaz ca și acționar la Alexandroupolis cu 20%. Acum trebuie să o facem de la zero și nu mai este loc. Când Consiliul de Administrație a votat împotriva proiectului, eram cu o săptămână înainte de semnarea actelor, memorandumurile erau semnate, absolut tot era semnat”, ne-a declarat Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz.

Drept de rezervare

Avantajul principal era că România ar fi fost acționar acolo și ar fi câștigat enorm acum, mai ales în contextul unei explozii a prețurilor gazelor lichefiate.

”Ca acționar, percepeai tarife, aveai dividende, câștiguri, și în al doilea rând, aveai drept de preempțiune pe rezervare de capacitate. Noi puteam să rezervăm absolut cât doream, nu stăteam să cerem la alții, să vedem ce mai e liber. Motivația Consiliului de Administrație când a respins proiectul chiar înainte de semnare a fost că piața e complicată, că nu are rost să ne aruncăm în investiții și că este mai bine să ținem banii. Achiziția a 20% din acțiuni ale terminalului de gaz lichefiat din Alexandroupolis ar fi costat 12,5 milioane de euro, adică extraordinar de puțin, și ar fi fost o lovitură de țară să fi fost acționari acolo. Bulgarii, prin BULGARTRANSGAZ, au cumpărat 20% din acțiuni”, ne-a mai precizat fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Bătaie pe gaze

Atunci când Romgaz a vrut să cumpere acțiuni la terminalul grecesc, gazul lichefiat era mult mai ieftin decât gazul normal, dar acum s-a scumpit, ne spune Adrian Volintiru. ”România are nevoie doar de un miliard de metri cubi de gaze, pentru că 90% produce intern, dar celelalte țări din UE vor trebui să importe foarte mult, că nu vor avea încotro. În momentul în care va fi gata interconectorul Grecia-Bulgaria, în caz de urgență, se va pune presiune pe Azerbaidjan să mărească producția și capacitățile. Dar mai durează până la finalizarea interconectorului, că ei, optimist, spun că va fi gata în octombrie, dar el trebuia să fie gata din 2021. Dar nici așa nu se va acoperi tot necesarul Europei, pentru a scăpa de dependența rusească”, susține Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
30.045 afisari

45 COMENTARII

  1. Ce minune poate tine pe fotoliul ministerial asemenea nulitate. Nu stie sa deschida gura, cum ar putea sa gandeasca ??? Doamne, de ce nu doare prostia ??? SE spune despre sefi ca promoveaza in mod expres nulitati ca sa nu le fie periclitata stabilitatea scaunului. Oare asa o fi si in cazul amaratului asta ???

    • Nu stiu daca o sa raspunda cineva, dar jegosul asta de Popescu ar merita ani buni la Jilava

  2. alta prosteala pentru prosti , virgil popescu a facut si a dres .daca era asa , il luau la intrebari cine ar trebui . nu vedeti ca omul ranjeste si-si vede de treaba ? treziti-va oameni buni , inclusiv dna marcu , nu va mai repeziti dupa fenta !

      • pe bune ba ! daca ai un neuron sanatos ti-ai da seama ca nu poate unul ca virgil sa intoarca lumea pe dos daca nu ar fi sustinut de grupuri de interese straine interesului national .

  3. Si ce credeți, cand Câțu a cerut remanierea mizeriei acestuia, sa trezit cu iulian patronul consiliului județean Prahova si cu Gheorghe flutur ca vor capul lui Câțu. Deci vedem cu cine împarte Popescu sutele de milioane luate șpagă ptr subminarea economiei naționale. Începem sa înțelegem puciul de la PNL si ce gunoaie de oameni votam…

  4. Cand va spuneam de Vergiliu
    Soarecele asta hot si perfid
    Ca ar trebui sa-i schimbam domiciliu
    La Targusor ca -i hot rau si turbid

    Va uitati la mine crucis
    Si nu aveati nimicuta de zis
    Acum s-a vazut ce hram poarta licheaua
    Un tradator bun de sters cu el podeaua!

  5. Prostul satului din drobeta a fost pus acolo anume ca sa dea totul gratuit stapanilor lui….ce tot analizati atat ?!?

  6. Înțelept ar fi pt. romani sa conștientizeze faptul ca pana nu scăpăm de mercenarii vanzatori de tara Iohanis, Catu și acoliții lor din conducerea tarii, vom fi colonie umila sărăcita, plătitoare de tribut la „înalta poarta” !!!

  7. PRIVITI-L PE JOHANIS SI IL VETI REGASI PE POPESCU !, JOHANIS SI-A ALES POPANDAII ! IN TOATE” GUVERNELE MELE „,CA ROMANIA ESTE ESUATA ,ANORMALA ,BOLNAVA ,ANALFABETA ,VACCINATA CU APA DE PLOAIE ,CA ROMANIA SIA TRIPLAT DATORIA EXTERNA ,TOATE ACESTE NENOROCIRI SUNT FELUL DE A FACE POLITICA MARCA JOHANIS !!.
    ACEST NEROD POPESCU ,O NULITATE LASAT SA DESCHIDA GURA TE LAMURESTI CAT ESTE DE PROST ;VEZI BARILUL DE GAZ DIN M NEAGRA ,VEZI PRIMA MOLECULA DE GAZ CE POATE FACE ROMANIA INDEPENDENTA ENERGETIC !,VEZI GOLANIA SPECULATIVA A LIBERALIZARII PRETURILOR LA GAZE SI ENERGIE CARE A INGROPAT SI UMBRA DE INDUSTRIE ROMANEASCA CARE MAI RESPIRA IN TARA ASTA.
    NU VA NMAI INTREBATI CE-I POPESCU SAU CINE IL TINE PE POPESCU PE SCAUNUL ALA !, NU-I ALTUL DECAT JOHANIS ,IAR PE JOHANIS IL TINE LICURICIUL CEL HOT ,CEL NESATUL .

  8. Dle Popescu,acuzele fostului CEO Romgaz sun de gravitate maxima,de nivelul subminării economiei naționale( scoasă din codul penal de niste penali) Cred că are dreptate,acum aflu de ce in mod irațional,ilogic,cumpărarea cotei de 20% a fost blocată de Stat prin Dvs! Sunteți dator cu explicații,”organili” dorm?

    • Da ce mai dorm nu știm pentru cine, cum , ce lucrează sa vin 2500 E pe luna, nu îi întreabă nimeni ce fac toate ziua, sunt la masa, la cumpărături etc.

  9. Poate cineva sa remarce un lucru bun-pentru tara-facut de acesti politruci din’90 pana astazi?Niste tradatori!

  10. De unde le o veni atata ura pt poporul asta sa nu faca ei nimic bun ??? Are dreptate R Modaru cand spune ca peste juma din polriciieni , parlamentari sunt de alte etnii si sunt pusi sa lucreze pt stapanii lor si impotriva romanilor , Alta explicstie nu e si popescu asta trebuie premiat cu puscsrie!!

  11. Sub inaltul patronaj al lui Basinescu Petrov,Romania a devenit oficialn stat mafiot.Ulterior pas cu pas, statul mafiot a esuat sub inaltul patronaj al altui penal Cocotat la varful statului ” de drept ” mafiot.Acesti doi penali dovediti nu ar fi ajuns ” sefi de stat ” unul mafiot,celalt esuat,daca poporul roman ar fi fost informat la timp inainte de alegerile prezidentiale,ca Petrov are ” acte in regula ” de colaborator,turnator la politia politica,vechea securitate.Iar Iohanus are la activ 43 Dosare penale mosmondite sub pres de catre Taica Lazar promovat apoi dupa alegeri procuror general,si de catre partenera de nadejde pensionara Livia Stanciu promovata judecator la CCR.Ce avem noi aici acum ? Romania mafiota,esuata,normaaaalaa,staaat de dreept ( in cur ),la dispozitia jefuitorilor din interiorul si exteriorul Tarii,care-si fac mendrele sustinuti pe fata de cozile de topor cocotate la varful Institutiilor Tarii.

  12. Uite că se poate o astfel de imbecilitate si mai este si ministru.Ar trebui acuzat de subminarea economiei și aruncat din minister .Im loc sa beneficieze oamenii acestei țări de un pret bun la gaze acum cumpărăm și ne rugam cu mana intinsa la Puțin sa ne dea și nouă putin gaz.Astfel de personaje conduc țara. Nu departe este si Câțu.Nu stiu cine ne-a făcut rost de ei.Dar poate sa sii ia acasă. Vai mama lor.

  13. In concluzie, Romania e condusa de tradatori si sabotori, care nu patesc nimic pentru ca au avut grija sa abroge legile care ii puteau incrimina.

  14. Cine se crede sinistru asta? Oamenii buni pana când acceptam toate nulitățile astea saă-si bata joc de noi? Nu vedeți cum cresc preturile la toate pe resursele noastre? Sinistrul rânjește, ne desconsidera și bați joc de poporul ăsta, cine te-a pus acolo sa ne vinzi resursele tarii pe 2 banii,?nemernicul și trădător de neam și țară , o sa vina și ziua ca să plătești tu și toată familia ta pana la al noulea grad, trădători.

  15. Nici unul din toti ministrii nostrii nu are „boase”, aprope toti se „prostitueaza” si „pupa in cur” si ia pozitie de sluga la toti „licuricii” care dau indicatii de la UE sau de la „stapanii lumii”.

  16. Cred ca ne-am convins cu toții ca distrugerea economiei românești nu a fost cauzata doar de prostia guvernanților ci și de TRADAREA unora dintre ei! Cat de oarba este justiția României și unde sunt „ochii și urechile” celor care răspund de siguranța națională?

  17. ACESTA ESTE CEL MAI NENOROCIT TRĂDĂTOR DE ȚARĂ DE DUPĂ BĂSESCU CARE NE IA CU BUNĂ ȘTIINȚĂ BANII DIN BUZUNARE FĂRĂ CA CEI DIN GUVERN SĂ IA VRO DECIZIE ÎMPREUNĂ CU CEI DE LA SERVICII CARE TREBUIAU SĂ SE SESIZEZE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger