Cauta

Bombă! Virgil Popescu a sabotat cea mai profitabilă afacere a României

Virgil Popescu nu a vrut ca România să fie acționar la terminalul de gaze lichefiate

România ar fi trebuit să fie acum acționar la terminalul de gaze lichefiate Alexandroupolis, din Grecia, și ar fi câștigat enorm din tarife și dividende. La începutul lui 2020, când toate procedurile erau îndeplinite, cu câteva zile înainte de semnarea actelor de cumpărare a acțiunilor de către Romgaz, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut Consiliului de Administrație să voteze negativ, ne spune fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru.

De ce să cumpărăm ceva profitabil, când putem să vindem, pe nimic, totul? Aceasta a fost politica dusă de guvernele României, care au dus țara într-o subdezvoltare fără precedent.

Profiturile din gaze lichefiate, care se întrevăd la orizont odată cu tensiunile din piață legate de conflictul ruso-ucrainean, ar fi putut fi și ale României, însă factorii de decizie din Guvern s-au opus. Cu doar 12.5 milioane de euro, jumătate din valoarea vaccinurilor anti-Covid dispărute din actele Guvernului, Romgaz trebuia să cumpere acțiuni la terminalul de gaze lichefiate de la Alexandroupolis, însă, în ultima clipă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a blocat totul.

”În 2020, Romgaz a fost implicat în proiectul de la Alexandroupolis și am vrut să fim acționari acolo. Gazul vine lichefiat, se depozitează în depozitul din mare și apoi, la mal, se delichefiază. După care el intră ca și gaz normal pe conducte. România nu ar avea nevoie de delichefiere, pentru că importă, practic, gaze. Noi aveam rezervare de capacitate la Alexandroupolis și eram pe punctul virtual de tranzacționare, unde s-a înscris și Bulgaria. Le aveam pe toate, dar acum căutăm din nou. La proiectul Alexandroupolis a votat negativ Consiliul de Administrație, la indicația ministrului Energiei, Virgil Popescu. Au votat negativ și rezervarea de capacitate și intrarea Romgaz ca și acționar la Alexandroupolis cu 20%. Acum trebuie să o facem de la zero și nu mai este loc. Când Consiliul de Administrație a votat împotriva proiectului, eram cu o săptămână înainte de semnarea actelor, memorandumurile erau semnate, absolut tot era semnat”, ne-a declarat Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz.

Drept de rezervare

Avantajul principal era că România ar fi fost acționar acolo și ar fi câștigat enorm acum, mai ales în contextul unei explozii a prețurilor gazelor lichefiate.

”Ca acționar, percepeai tarife, aveai dividende, câștiguri, și în al doilea rând, aveai drept de preempțiune pe rezervare de capacitate. Noi puteam să rezervăm absolut cât doream, nu stăteam să cerem la alții, să vedem ce mai e liber. Motivația Consiliului de Administrație când a respins proiectul chiar înainte de semnare a fost că piața e complicată, că nu are rost să ne aruncăm în investiții și că este mai bine să ținem banii. Achiziția a 20% din acțiuni ale terminalului de gaz lichefiat din Alexandroupolis ar fi costat 12,5 milioane de euro, adică extraordinar de puțin, și ar fi fost o lovitură de țară să fi fost acționari acolo. Bulgarii, prin BULGARTRANSGAZ, au cumpărat 20% din acțiuni”, ne-a mai precizat fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Bătaie pe gaze

Atunci când Romgaz a vrut să cumpere acțiuni la terminalul grecesc, gazul lichefiat era mult mai ieftin decât gazul normal, dar acum s-a scumpit, ne spune Adrian Volintiru. ”România are nevoie doar de un miliard de metri cubi de gaze, pentru că 90% produce intern, dar celelalte țări din UE vor trebui să importe foarte mult, că nu vor avea încotro. În momentul în care va fi gata interconectorul Grecia-Bulgaria, în caz de urgență, se va pune presiune pe Azerbaidjan să mărească producția și capacitățile. Dar mai durează până la finalizarea interconectorului, că ei, optimist, spun că va fi gata în octombrie, dar el trebuia să fie gata din 2021. Dar nici așa nu se va acoperi tot necesarul Europei, pentru a scăpa de dependența rusească”, susține Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz.

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version