AcasăSOCIALBombă! Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte...

Bombă! Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Polițiștii trec la verificarea adreselor cetățenilor români

Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Ministerul Afacerilor Interne pregătește o lovitură cumplită atât pentru cetățenii români, în special pentru cei care locuiesc cu chirie sau în gazdă. Astfel, persoanele care nu dovedesc că locuiesc efectiv la adresa din buletin, după verificările făcute de polițiști, vor rămâne fără acte de identitate.

Potrivit MAI, ordonanța urmărește reglementarea unor norme ce vizează acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) prin asocierea mențiunii ,,încetat valabilitate domiciliu” persoanelor care nu îndeplinesc condițiile stabilite de Codul Civil cu privire la realitatea aspectelor declarate privind domiciliul. Totodată, scopul actului normativ este de a elimina situațiile în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă, prin limitarea stabilirii domiciliului în situația în care în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa declarată, cifra stabilită corespunzând unei realități sociale. Măsura Guvernului este inspirată din Germania, țară în care nimeni nu are dreptul la muncă și la asigurări medicale fără anmeldung, care presupune înregistrarea oficială la o adresă, după închirierea sau cumpărarea unei locuințe.

În România, însă, pe fondul închirierii locuințelor fără contracte și a refuzului proprietarilor de a permite stabilirea reședinței în imobilul închiriat, sute de mii de cetățeni sau poate chiar milioane se vor trezi cu cărțile de identitate anulate de MAI.

Se elimină adresele fictive

Dovada adresei de domiciliu prin simpla declarație a găzduitorului nu va mai fi posibilă. Noile norme prevăd ca din declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, trebuie să rezulte consimţământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc efectiv la adresă, precum, şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată. Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată. În situația în care mențiunea privind stabilirea domiciliului își încetează valabilitatea, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor anulează actul de identitate. Încetarea valabilității va fi decisă în urma verificării de către lucrătorul de poliţie prin care se constată faptul că persoana nu locuieşte la adresa la care este înregistrată cu domiciliul. În acest caz, persoanele vor fi obligate să se adreseze serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, în vederea obținerii unui nou act de identitate.

Mai puține persoane la o singură adresă

Potrivit modificărilor OUG nr.97/2005, propuse de Ministerul Afacerilor Interne, se va interzice înscrierea menţiunii privind stabilirea domiciliului sau, după caz, a reşedinţei la o anumită adresă dacă în RNEP, la adresa declarată, sunt înregistrate mai mult de 10 persoane. Aceste prevederi nu se vor aplica însă proprietarului imobilului situat la adresa respectivă sau membrilor familiei extinse ale acestuia, adică soțul/soția, rudele în linie dreaptă, precum şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv ale titularului dreptului locativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
22.163 afisari

27 COMENTARII

  1. Sa o lase mai moale ministerul administratiei si internelor.Am doua „locuri” unde pot locui.Ca Proprietar.Buletinul lor…vax…incepand cu anul asta..pa pa pa taxe stat.asistat social.sa munceasca si sa produca „lucratorii” ministerului de interne si ai „statului” roman.EU..nu mai duc…

  2. Si cum sa ne facem un act de identitate daca nu detinem nicio locuinta in proprietate in tara? In Romania, nu ai cum sa ai act de identitate daca nu ai in proprietate o locuinta, o aberatie mare!! Si daca nu vreau sa cumpar – nu am atatia bani – o proprietate imobiliara, cum poti avea un buletin??? N-ai cum, iar fara acte de identitate se poate pierde si cetatenia romana!!! Legile sunt invechite, la asta sa lucreze cei din MAI! nu sa puna piedici in a putea sa detii un act de identitate ca cetatean roman! Uitati-va si la alte tari, nu ai nevoie sa fii proprietar de un imobil ca sa pot detine un act de identitate!!!

  3. Tanti, aia dasteapta, da’ parcă s-a hotărât ca pe viitoarele CI, alea cu genu’, sa nu mai fie trecută adresa ? Ce fac atunci milițieni sau ziaricii
    proști !?

  4. Idiotisme mon cher ! Să vedem ce patalama la mână le scriem la cei care nu au bani de vilă , băieții care merg câțu doi pe trotinetă au început să modifice legi , în interesul numărării corecte a celulelor din fiecare . Însă nevoiaș și eu , întreb in che guevara mea vom locui ăia care nu am reușit tunul sau creditul care epilează pușculița pe viață ? Un ghetou onorabil sper , să nu mă înțepe sârma ghimpată în kiur când voila și eu că nu am unde

  5. Pardaillan
    2022-01-19 20:24 20:24:03
    Si eu am 2 locuinte. Imi pot face doua CI? Ca asa spune Garcea de ”proximitate”.
    Una va fi expropiata când va veni momentul

  6. Haiiiiiiiiiiiiiii nu zauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! Militia la canallllllll,,,psihopatilorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…la canallllllllllllllllllll!

  7. & Probabil că vor să zică că e suficient certificatul de naștere, că e verde, ?

  8. Pai nu prea ati inteles,alogenii astia cauta sa loveasca in ideea de proprietar de casa ,mereu ne scot ochii slugile din presa ca suntem o tara de proprietari.In maretul Occident ,dupa o viata de munca 80% dintre oameni nu au o casa fiindca toata viata au stat cu chirie,au doar o rabla de masina ,toalele de pe ei si un cont subtire in banca.Acum ati priceput care e ideea?Asta se intampla cand te conduce „driapta” in realitate niste bolsevici aflati la stanga Anei Pauker si Stalin.

    • Cei care propovaduiesc asta sunt aia P U L A si Caciula adica trotinetistii corporatisti rezistaci USR Plus filiala Renew Europe din Parlamentul European. Ei sustin abolirea propietatii private si mai spun tot ei ca vom fi nespus de fericiti cand nu vom mai avea nimic.
      Ciolos va poate povesti mai multe.

  9. @ Ce bă vreți cu mult STS, MAI, SRI, MAPN, ANI, cu d’astea, ?
    Uniunea Europeană vă oferă nelimitate șanse și opotunități de a vă realiza intelectual și profesional, aspirațiile de realizare și devenire ca indivizi, de evoluție și de dezvoltare profesională, intelectuală, de evoluție și modelare ca indivizi europeni, multiple șanse de specializări, ?

  10. CEI PLECATI LA MUNCA IN UE CUM SUNT ?TARA ARDE IAR GUVERNANTII ASI BAT JOC DE POPORUL TRANSFORMAT IN SCLAVI !!!RUSINE SA VA FIE !!!!

  11. In momentul când am să obțin cetățenia țării unde trăiesc și muncesc acum,voi renunța la cetățenia română .
    Rușine de ceea ce vad și aud in fiecare zi.
    Nimic nu s a făcut și nici nu se va face pentru români.

  12. Ce vor face peste 5 milioane de cetateni romani cu domiciliul in strainatate?
    Ce vor face peste 1 milion de cetateni moldoveni care au obtinut cetatenia română?
    Vor ramane singurii cetateni europeni fara o carte de identitate, cetățenii turiști, posesori de pasaport.
    Ce vor face inca cel putin 2 milioane de cetateni care locuiesc fara forme legale pentru ca proprietarii sunt in străinătate si nu pot merge la sectia de politie sa declare ca respectivii locuiesc in proprietatea lor?
    Politicienii sunt alesi de noi. Avem ceea ce am ales.
    In acelasi timp, politicienii alesi de noi, pun in functii publice tot felul de habarnisti care in loc sa gaseasca solutii corecte, gandesc si promoveaza reguli stupide, facute dupa chipul si asemanarea lor.

  13. pentru cei din Republica Moldova, este o alternativa verificata care lucreaza si acum, referitor la dovada de domiciuliu.
    Baietii „jmekeri” nu dorm, eu au anticipat aceasta situatie si acum ofera solutia. Vedeti pe site-ul indicat la profilulmeu detalii.

  14. Cetățenia este legată de stat. Cum stat românesc nu mai există, n-ai nevoie de cetățenie. Este suficentă naționalitatea pe care nu ți-o poate nega nimeni. Important în orice țară este naționalitatea și etnia de apartenență. Restul e vax. Certificatul de naștere este baza exitenței tale. Probabil că alogenii și-o trag peste picioare pentru că vine vremea cînd se va schimba JUS SOLI cu JUS SANGUINIS și vor trebui să se întoarcă în negura din care au venit. Astfel că după ce n-au avut casă își vor pierde și țara. NEMULȚUMITULUI I SE IA DARUL.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger