AcasăSOCIALBombă! România poate produce energie pe cărbune până în 2040

Bombă! România poate produce energie pe cărbune până în 2040

carbune

Complexul Energetic Oltenia, și nu numai, ar putea produce energie pe cărbune cel puțin până în 2040, ne spune Andrei Maioreanu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei. Acesta arată că singura piedică este Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, unde s-a blocat un proiect de lege care ar da greutate Strategiei Naționale Energetice în renegocierea cu Comisia Europeană.

Strategia Energetică a României și Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice sunt două documente fundamentale, în baza cărora România și acum, nu numai în perioada trecută, ar fi putut să negocieze mult mai categoric, chiar ferm, situația Sistemului Energetic Național, susține fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu.

”Fără aceste două documente, care ar fi trebuit adoptate prin lege, așa cum am propus într-un proiect de lege, care este blocat la Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, negocierile de la Comisia Europeană nu au nicio valoare. Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice trebuia făcut în baza Strategiei Energetice a României și era normal ca și în strategie să avem aceeași viziune, aceleași obiective și aceleași măsuri. Capitolul 6 pe energie din PNRR poate fi renegociat, pentru că ăștia au făcut o mare greșeală. Cum negociezi la Comisia Europeană dacă tu nu ai o strategie a țării adoptată? Te duci acolo și spui că așa ne-a venit nouă acum. Nu, domnule, trebui să vii cu o strategie adoptată de Parlamentul României și, în baza acestei strategii, negociezi la Comisia Europeană. Așa au făcut și celelalte țări. Strategia ar asigura predictibilitate pentru investiții în Sistemul Energetic Național, nu se poate lucra așa pompieristic, cum fac la Complexul Energetic Oltenia. Dacă vom avea aprobată prin lege Strategia, la Complexul Energetic Oltenia vom putea să producem energie pe cărbune cel puțin până în 2040, conform scenariului optim din Strategia Energetică, producând 10,5 TW/h pe an”, ne-a declarat fostul secretar de stat Andrei Maioreanu.

Schema de sprijin, obligatorie

Potrivit Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, România se poate baza pe cărbune și lignit până în 2040. Este însă nevoie de o schemă de sprijin legiferată pentru acoperirea unei părți a costurilor cu certificatele de CO2, lucru care se putea întâmpla fără să se considere ajutor de stat, consideră Andrei Maioreanu.

”Acum toată lumea a început să spună că ce nevoie avem de producătorii de energie pe cărbune. Noi avem nevoie de toți producătorii, pentru că România este unul dintre puținele state din UE care se bucură de un mix energetic diversificat, din punct de vedere al resurselor energetice primare, cărbune, petrol, gaz, nuclear, potențial hidroelectric, potențial fotovoltaic și potențial eolian. Când eram secretar de stat și am terminat Strategia Energetică, documentele au fost discutate la nivelul Comisiei Europene, care ne-a făcut niște recomandări. Una dintre acestea a fost să urcăm procentul energiei regenerabile de la 29,7% la 36%. Răspunsul meu a fost foarte clar și le-am spus că acest lucru îl putem face după 2030, pentru că România și-a atins obiectivele pentru energie regenerabilă și suntem în grafic. Numai că a venit nebunia asta cu schimbarea guvernelor, cu Guvernul PNL, care a avut altă poziție pe energia pe cărbune și s-a ajuns la formula actuală”, ne-a precizat Andrei Maioreanu.

Mai multe capacități

Strategia Energetică și Planul Integrat vor putea să asigure o foaie de parcurs pentru Sistemul Energetic Național, de la producători până la consumatorul final, cu creșterea capacităților de producție, retehnologizarea și modernizarea celor existente, astfel încât România să redevină exportator de energie, ne spune fostul secretar de stat în Ministerul Energiei. ”Din 1989 am reușit să instalăm capacități de doar 6.500 MW, cu tot cu finalizarea reactoarelor de la Cernavodă. Nu poți să tot închizi și să nu pui nimic în loc. Scenariul optim din Strategia Energetică ține cont de producătorii de energie, ține cont că reactorul 1 va fi oprit în 2026 și avem nevoie de energie în bandă”, a mai afirmat Andrei Maioreanu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.314 afisari

14 COMENTARII

  1. China poate deci trebuie sa fie si la noi posibilitatra si din mers sa faca si energie eco ca nu are nimeni nimic impotriva , dar cea mai mare rautatea pt clima e taierea padurilor!!!

    • NUMAI SCHEME DIN PIX SI ROMANII VOR INGHETA DE FRIG LA IARNA SI LA IARNA VIITOARE SI LA VIITOAREA VIITOARE IARNA samd.

      GUVERNUL MINCINOSILOR NU MAI STIU CUM SA PROSTEASCA LUMEA . VOI TIC , EU TAC . EI MINT , ROMANII TAC

      ZIARE.COM JEGUL PRESEI ROMANESTI CE LING IN COOR ZILNIC CLASA POLITICA DE LA GUVERNARE SI PE GENERALUL RETARDAT SI PE SSASSUL ESCROC SI MINCINOS
      CINE SUNT ACESTI FALSI JURNALISTI , IMPOSTORI INFECTI CE IMPUT PRESA ROMANEASCA DIFUZAND ZILNIC DE FAKE NEWS PE SITE-ul ZIARE.COM ?

      UN PERICOL PENTRU DEMORATIE SI O DEZONOARE PENTRU MASS MEDIA
      NAZISTII PE ZIARE.COM IMPUN CENZURA SI DICTATURA FASCISTO-COMUNISTA

    • ZIARE.COM DEJECTIA PRESEI ROMANESTI , CITITORII SUNT AMENINTATI , INJURATI SI CENZURATI DE IMPOSTORII JURNALISTI LA RUBRICA COMENTARII UNDE AU CONTURI FALSE SI INJURA CITITORII CE CRITICA PUBLICATIILE LOR DE KAKAT COPIATE DE PE INTERNET SI UNELE PLINE DE GRESELI DE ORTOGRAF

  2. Plugaru asta a fost secretar de stat mulți ani la Ministerul energiei, în afara ca și a încasat salariu,nu a miscat un pai pentru cărbune, asa ca sictir

  3. Retrageti Mintia de la vanzare si redeschideti minele din valea Jiului! Redeschideti termocentralele pe carbune, care pot inlocui termocentralele pe gaz in situatia in care gazul e scump si va fi aproape de negasit! Eliminati taxele de smecheri de certificate de CO2 de la carbune! Asa vom avea curent ieftin si o sa ne ajunga si gazul, daca nunil vom exporta fortat, desigur.

    • Ai perfecta dreptate, dar, nu se vrea. Se vrea distrugerea noastra totala si cat mai repede!

  4. minele din valea Jiului sunt inchise tataie , si ca sa le redeschizi trebuie mana de lucru calificata , e metan , grizuu , si face buuuuim , mineri nu mai sunt , e gata , s-a distrus , mai sunt ceva bolovani dar asta e nimic

  5. Mai incetati cu titlurile de tip „Incredibil! si Bomba!”.
    Am impresia ca va transformati in ziarul CanCan !

  6. Ar putea , dar de ce sa produca? Nu mai bine isi vinde resursele si apoi importa energie la preturi mari? E mai profitabil asa pentru stapani si pentru slugile lor.

  7. Pai asta si fac , ca la vanzare cumparare sunt niste posibilitati de spaga grasa in milioane

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger