AcasăSOCIALBombă! Plafonarea prețurilor la energie riscă să dispară chiar de anul acesta

Bombă! Plafonarea prețurilor la energie riscă să dispară chiar de anul acesta

Prețurile la energie riscă să explodeze

Cu toate asigurările date de coaliție, plafonarea prețurilor la energie ar putea fi anulată chiar din acest an. Prevederea este trecută în programul de guvernare și arată că se vor face analize trimestriale cu privire la eventuale adaptări legislative ținând cont de evoluțiile prețurilor gazelor și energiei electrice în Europa. În ce privește noi capacități de energie, niciuna nu este gata mai devreme de 2026.

Pentru că prețurile la gaze și energie electrică s-au stabilizat în UE, măsurile de protecție pentru români ar putea fi anulate. În noul program de guvernare se vorbește despre analize trimestriale și despre modificarea legislației cu privire la plafonarea prețurilor, ceea ce ar putea însemna o liberalizare a prețurilor chiar mai înainte de 1 ianuarie 2024, data solicitată de Comisia Europeană pentru anularea subvențiilor. Potrivit OUG nr. 27/2022, transpusă în Legea nr. 357/2022,  până la sfârșitul anului 2023, prețul final facturat va fi plafonat la maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv, maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este între 100,01-255 kWh și la 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh. În domeniul gazelor naturale, în cazul clienților casnici, pentru consumul realizat până la sfârșitul anului 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale va fi de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus. Guvernul anunță însă că se vor face trimestrial analize cu privire la eventuale adaptări legislative, ținând cont de evoluțiile prețurilor gazelor și energiei electrice în Europa.

Cărbunele se închide și capacități noi, doar pe hârtie

Pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR, termocentralele pe cărbune se închid sau rămân în conservare. Mai mult, grupul 1 Cernavodă va intra în retehnologizare în perioada 2027 – 2029, durata de exploatare fiind la limită, dispărând din sistem alți 750 MW. În ce privește noile capacități, centralele pe gaze de la Mintia ar urma să fie finalizate peste 3 ani. Cele mai importante proiecte sunt în sectorul energiei nucleare, însă termenul de realizare a acestora este cel mai devreme în 2030. Astfel, grupul 3 Cernavodă  se află în faza de evaluare construcție/ proiect, fiind semnate acorduri deja cu Coreea de Sud și cu Emiratele Arabe Unite. La grupul 4 Cernavodă încă se mai caută parteneri pentru proiectare și construcție. ”Proiectul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, pentru care Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii va acorda finanțare României (50 milioane dolari pentru faza a doua – de lucrări preliminare a construcției celor două reactoare, și de 3 miliarde dolari în cea de-a treia fază – de realizare propriu-zisă a proiectului), până în 2030”, se arată în programul de guvernare. Reactoarele modulare sunt și ele în plan, însă fără un termen concret de finalizare.

Regenerabile și prosumatori

Printre obiectivele noului guvern se numără înregistrarea a 100.000 prosumatori până la finalul anului 2024 și realizarea de noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile de 950 MW. Proiectele depuse se află în evaluare, fiind necesară identificarea soluțiilor de urgentare a obținerii avizelor tehnice de racordare. Totodată, se are în vedere creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice, precum și dezvoltarea de parcuri eoliene offshore, care implică realizarea planului de amenajare maritimă a Mării Negre.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.102 afisari

7 COMENTARII

  1. Solutii zero, doar bla-bla dar nimic concret, va fi grav la parte practica al sistemului energetic ,ca cele asa zise surse verzi sunt dependente de factori naturali dar sistemul nu!!!

    • ZIARE.COM EXCREMENTELE JURNALISMULUI ROMANESC NISTE DESEURI UMANE CE FAC PROPAGANDA POLITICA MINCINOASA DIFUZAND DE FAKE NEWS SI INJURA CITITORII

      ZIARE COM CEL MAI IMPUTIT SITE CE EXISTA IN ROMANIA
      TOTI ANALFABETII SI LINGAII IN KOOR S-AU ADUNAT PE ZIARE.COM SA PREASLAVEASCA CLASA POLITICA SI COMANDANTUL SUPREM
      TROLLUL CEL MAI LINGAU IN KUR , FIIND UN POSTAC JEGOS CE SE CREDE ELVETIAN MacGigi MARTALOG IMPUTIT SI LIBIDINOS CE-SI VARSA ZILNIC DEJECTII PE ZIARE.COM

  2. O sa dispară ba tara sa va liniștiți ca nu mai aveți griji!! Nu va e ba rușine ca în tara asta ca exporta energie sa ajungeți sa aveți pretul cel mai mare din ue ,mai mare decât pe la aia care nu curge apa și nu au munte ,mare???

  3. a venit Burduja….
    Zero pregatitre pe energie
    100% familie
    De ce nu merg astia in privat , sa isi dovedeasca stiinta in cresterea in zone private ? Ca angajat la o multinationala , plecand de jos si urcand pe stiinta lui. Parasutati , care cred ca li se cuvine .
    Tara de limbrici

  4. Pai colerezi datele energo cu cele de la fisc ai platit fiscul iei reducere nu nu. Iesti cocalar cu 10 vile iar nu iei ca ai. Si tot asa dar can o sa avem fisc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger