Încet, încet, aflăm unde au fost direcționați banii ăia mulți din PNRR. Unul dintre proiectele finanțate din aceste fonduri este și cel de supraveghere a pădurilor din România cu ajutorul sateliților. Practic, imaginile din satelit vor fi folosite pentru compararea zonelor care prezintă goluri în vegetație cu datele referitoare la tăierile legal aprobate și cu zonele în care au avut loc calamități naturale, susțin autoritățile.
Ineficiența sistemului de supraveghere SUMAL va fi completată acum cu metode mai sofisticate și, implicit, mult mai costisitoare. Guvernul a anunțat demararea proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, finanțat prin PNRR. Noutatea absolută constă în utilizarea sateliților pentru depistarea tăierilor ilegale, deși se știe, inclusiv la vârf, că în România se fură păduri cu acte în regulă.
”Pe baza imaginilor satelitare vor putea fi identificate periodic zonele cu goluri în vegetația forestieră, iar prin analiza și compararea cu datele referitoare la tăierile legal aprobate (extrase din SUMAL 2.0) și cu zonele în care au avut loc calamități naturale, se pot semnala alerte zonale în care dispariția vegetației nu este justificată (tăieri ilegale), inclusiv cu identificarea zonelor de risc”, arată Executivul, în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică. În același document se arată că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor depune eforturi constante pentru îmbunătățirea monitorizării transporturilor de materiale lemnoase, cât și pentru monitorizarea exploatărilor forestiere din pădurile României. În acest sens, ministerul propune dezvoltarea unui sistem național de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unor transporturi ilegale de materiale lemnoase și implementarea unui sistem de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare, ce va avea ca scop îmbunătățirea capacității APCRS în gestionarea exploatării vegetației forestiere.
Lemnul și rovigneta
Autoritățile susțin că sistemul de monitorizare video, asemănător celui pentru verificarea valabilității rovinietei, va cuprinde și o rețea de camere video amplasate pe întreg teritoriul național și va fi interconectat cu sistemul de trasabilitate a materialelor lemnoase SUMAL 2.0 (Sistemul Informatic Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase), care a fost dezvoltat împreună cu STS și este funcțional în prezent. Finanțarea acestor echipamente se va asigura în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență 2020 – 2026, Componenta C7, Digitalizare în domeniul mediului, iar valoarea totală a proiectului este de circa 273 milioane de lei. ”Scopul principal al investiției este de a avea un sistem digital inovator pentru combaterea exploatărilor forestiere ilegale, integrat cu SUMAL 2.0. Suprafața vegetației forestiere care va face obiectul monitorizării este de aproximativ 70000 km2. Prin monitorizarea video a transporturilor de material lemnos pe toate categoriile de drumuri se urmărește reducerea timpului de reacție și intervenție, optimizând astfel resursele de control existente”, se arată în proiectul de act normativ.
Bani grei, în fiecare lună
Guvernul susține că implementarea unei platforme de analiză geospațială avansată a imaginilor satelitare va facilita automatizarea detectării modificărilor în coronamentul arboretelor din România. ”Achiziția de imagini satelitare (cu diverse rezoluții), cu frecvență lunară, va permite realizarea unei analize comparative în aplicația informatică și generarea de alerte aferente zonelor în care există diferențe în coronamentul vegetației forestiere”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului.