AcasăSOCIALBombă legislativă! Pușcărie obligatorie pentru cei care amenință sau lovesc polițiști, jandarmi...

Bombă legislativă! Pușcărie obligatorie pentru cei care amenință sau lovesc polițiști, jandarmi și militari

Nicolae Ciucă sare, surprinzător, în apărarea polițiștilor

Pedeapsa pentru ultraj se va aplica și în cazul violențelor asupra militarilor, iar amenda penală va dispărea din această infracțiune, potrivit unui proiect de lege inițiat de premierul Nicolae Ciucă și ministrul Lucian Bode. Practic, persoanele care vor amenința sau vor lovi un polițist, un militar ori un jandarm vor intra direct în pușcărie. Sindicaliștii din MAI cer însă ca aceste pedepse să fie majorate și mai mult, tocmai pentru a descuraja astfel de fapte, care au condus la o subminare fără precedent a autorității de ordine publică.

Deși vine cu o întârziere de circa 20 de ani, proiectul de lege inițiat de premier și de șeful MAI va aduce schimbări importante și necesare în sectorul de apărare și ordine publică. Principalele modificări aduse Codului penal sunt introducerea ultrajului și în cazul militarilor și dispariția posibilității sancțiunii cu amendă penală pentru astfel de fapte. ”Când violența este îndreptată împotriva celor chemați să protejeze victimele, să impună respectarea legii, menținerea unui climat adecvat de conviețuire ori înfăptuirea justiției, se observă că implicațiile depășesc cu mult planul individual și se răsfrâng asupra capacității statale și autorității publice. Aceste fapte capătă ecouri în societate, cauzând timorare a cetățeanului de bună-credință, precum și o diminuare a încrederii acestuia în instituțiile statului, ceea ce se transpune, în final, în limitări ale exercitării diferitelor drepturi și interese cetățenești”, arată inițiatorii proiectului de act normativ. Potrivit acestora, pericolul social ridicat al ultrajului, precum și consecințele unei astfel de fapte, care afectează capacitatea statului de intervenție și conceptul de autoritate publică, posibilitatea aplicării amenzii nu mai este proporțională, această pedeapsă nefiind de natură a sancționa astfel de abateri sau să prevină comiterea lor. Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) susține însă că va trimite amendamente la această lege, cel mai important fiind majorarea pedepselor pentru ultraj.

Închisoare pentru încăierarea în public

Bătăile în public vor fi și ele pedepsite mai aspru, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, dispărând și posibilitatea aplicării amenzii. Potrivit notei de fundamentare a proiectului legislativ, în contextul limitelor reduse ale sancțiunilor penale, persoanele care comit astfel de fapte se bazează pe dificultatea statului de a adopta măsuri ferme față de acestea, context în care manifestarea violentă devine profitabilă prin raportare la consecințe. Totodată, pedepsele pentru infracțiunile comise în spațiul public vor fi majorate cu o treime, dat fiind că impactul faptelor violente este cu atât mai ridicat cu cât acestea sunt comise în spațiul public, consideră inițiatorii proiectului de act normativ. ”Pe lângă ultraj, sunt acele infracțiuni de impact, produse în spațiul public, ale căror pedepse maxime vor atinge, prin majorare, 5 ani. Acest lucru înseamnă că pot fi arestați. Până acum, dacă te lovea cineva pe stradă, nu puteam face propunere pentru arestare preventivă, pentru că una din condiții este ca pedeapsa pentru infracțiunea comisă să fie de cel puțin 5 ani”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Legitima apărare se extinde și în afara casei

Codul penal va fi modificat și în ce privește legitima apărare. Astfel, conform proiectului legislativ, se prezumă a fi în legitimă apărare acela care comite fapta pentru a respinge atacul săvârșit în public, fără drept, de către o persoană având asupra sa o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor. ”Trebuie arătat că spațiul public trebuie să reprezinte un spațiu de siguranță al tuturor, prezența unor persoane înarmate în acest spațiu fiind de natură a induce o stare de temere și de neliniște”, se mai precizează în motivarea proiectului legislativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
5.268 afisari

62 COMENTARII

  1. Doctorii plagiatori din echipa cistigatoare pnl se tem sa nu fie linsati pe strada de popor.

    • Iar pentru corupția si prostitutia din MAI ,Jandarmerie etc 10 ani de inchisoare fără clementa. Altfel vin inganfatii și coruptii astia de curcani și te bat in plina strada,iar dacă ripostezi mergi la inchisoare- cum e asta?

      • Pai nu vezi ca inflația preturilor nu se mai oprește, iar „guvernul mieu”amăgește prostimea cu majorări infime de venituri ? „Legile” astea sunt pentru protectia mafiei de stat , anticipând o degradare abruptă a mediului social .

  2. Ce spune butoiu?
    Deci e de preferat si normal sa fie invers?
    Huoooo,sac de rahat!
    Normal,dictatura militará e la poarta!

  3. Organului Bodi i frica sa nu-i numere oole protestantii sa vada ce citate stie si citate nu stie…
    Vrem doctori nu cutremure.

  4. @ Cică , să-i facă p’ăștia intelectuali libidinoși că dacă vor și Liiceanu și Patapievici să se facă polițiști sau jandarmi, ?

    • De ce au fost condamnaţi „Spartacus” şi prietenii lui după „revoluţia …
      adevarul.ro › Știri locale › Călăraşi
      18 sept. 2021 · ‘Spartacus’ este acuzat că i-a ameninţat cu moartea pe poliţiştii şi jandarmii veniţi să aplaneze conflictul din Rahova, urmând a fi judecat şi …

    • Mimosa pudica, cunoscută drept mimoza sau planta mişcătoare, este originară din Brazilia, fiind una dintre cele mai atractive plante datorită sensibilităţii …

      -attractive,la aproape supperlativ…

  5. Se pregateste ciukanezul pentru situatia in care stie ca o sa vina niste rusnaci salbatici sa ii dea trezirea de dimineata si in Bukale, asa ca, in caz de ceva, sa aiba cu ce sa ii ameninte pe idiotii inutili de cobai pampasi multilateral vaxxinati in cap sa mearga gratis ca si carne de tun pentru apararea minunatei diktaturi azovist-banderiste din Kievul nazist, cam despre asta e vorba in cazul de fata !! Ceilalti, adica cei care mai si gandesc, respectivii o sa fie cat se poate de departe de colonie, ca doar numai tampitii ordinari de sekurici o sa isi puna pielea pe bat pentru dulapul si maciukanezul maidanez !! Bai cobailor, nu uitati, colonia va vrea prosti, iar ciukanezul o sa va dea si niste pamant, dar numai peste voi !! Ha ha ha 🙂

  6. LE E FRICÁ DE PROTESTE? ADICÁ DACA ESTI LA PROTESTE SI JANDARMII DAU IN TINE SA NU AI DREPTUL SA TE APERI, MACAR SA-L IMPINGI CA SA NU TE MAI LOVEASCA CU BASTONU-N CAP N-AI VOIE? CIUCA, TE-AU PUS AMERICANII SA MILITARIZEZI ROMANIA. DAR CONSTITUTIA O MAI RESPECTATI? AM AJUNS CARPE DE STERS PT VOI LEPADATURILOR DAR UITATI CINE SUNT PROSTII DIN BANII CARORA VA LUATI SALARIILE LICHELE LIBIDINOASE

  7. Pai da VALORILE UMANE ALE POLITICIENILOR SI ALE „ORGANELOR” STATULUI ; prostia, hotia, banditismul, tradarea, curvasaria, etc TREBUIE APARATE CU DICTATURA……

  8. Foarte bine!

    E timpul să apună definitiv vremea cocălarilor, obraznicilor și mitocanilor, care lovesc în numele „libertății de exprimare”.

    Vor avea dreptul să conteste măsurile coercitive în instanță.

    Dar și societatea are dreptul să pedepsească exemplar pe cei agresați apărând-o!

  9. Politia si jandarmeria sunt pline de analfabeti ,de inivizi certati cu legea ,pline de batausi de indivizi obraznici imperinenti si cu tupeu.
    Haina militara majoritatea politistilor si jandarmilor n-o merita !,dar sub pretextul ca ei apar legea fac abuzuri cu nemiluita .
    Asa zisii aparatori ai legii executa de cele mai multe ori niste ordine ce n-au nici in clin nici in maneca cu legea.
    In aceeasi lege de ce nu-s prevazute si pedepsele cu puscaria pentru politistii ,jandarmii care lovesc cetatenii ,care acuza cetatenii.
    Cum sunt pedepsiti acei provocatori infiltrati de autoritati sau prtide intre manifestantii pasnici ?.
    Cat il priveste pe primul ministru care l-am vazut in ce hal se exprima atat in limba romana si in limba engleaza cu ocazia vizitei in Egypt
    ar face bine sasi aduca aminte ca Romania nu-i dictatura !.

    • Taci ma ca nekulay ciausesko nici atat n a stiut si o subjugat patria crescand niste valori perene care si acuma sug avutia patriei,dormind sau jucand carti intr un colt

  10. & Probabil că Bușoi , Pavel Popescu au intenții de luptători SPP și vor ăști să le asigure ,,confortul exercitării atribuțiilor”, ?

  11. Atunci cand ai semnale ca poporul maraie de foame, frig si saracie, tu ca stat le dublezi, triplezi portia de mancare a cainilor de paza… Adica maresti pedepsele pentru ultraj. In acest fel cainii iti vor fi loiali, sperand sa li se dea si a patra portie de mancare in plus. Acest mecanism dateaza inca de pe vremea Imperiului Roman.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger