AcasăSOCIALBombă la MAI: jandarmii devin polițiști!

Bombă la MAI: jandarmii devin polițiști!

În curând, aproape 10.000 de jandarmi vor îmbrăca uniforma de polițist

Inspectoratele Generale ale Poliției Române și ale Jandarmeriei au bătut, în sfârșit, palma și au decis ca cei peste 9.000 de jandarmi de la ordine publică să îngroașe rândurile subțiate ale polițiștilor. Astfel, potrivit unui ordin comun al celor două inspectorate, jandarmii vor deveni parte integrantă și stabilă în forțele de poliție, acesta fiind un pas uriaș spre transformarea jandarmilor în polițiști.

Patrulele mixte formate dintr-un jandarm și un polițist vor fi extinse pe teritoriul întregii țări. Conform unei dispoziții comune a Inspectoratelor Generale ale Poliției Române și Jandarmeriei, programul de lucru al celor două arme va fi uniformizat pentru a putea fi executate misiunile în comun, efectivele de jandarmi vor fi planificate pentru executarea de acțiuni în comun la aceeași unitate de poliție pentru o perioadă de cel puțin 3 luni, iar misiunile de mică amploare, cum ar fi monitorizarea deplasării suporterilor, însoțirea transporturilor speciale, executări silite, manifestări sportive, vor fi executate de către patrule mixte. Totodată, în cazul în care la nivelul structurilor de poliție nu există autospeciale suficiente, pentru funcționarea dispozitivului de ordine și siguranță publică vor fi utilizate autospecialele din dotarea structurilor de jandarmi. Sindicaliștii din Poliție apreciază acest prim pas făcut de cele două structuri, dar atrag atenția asupra unor neajunsuri care se vor crea. ”Suntem conștienți de dotarea logistică net superioară a structurilor de jandarmi, începând de la calitatea uniformei, echipamentelor de intervenție și chiar a armamentului, precum și a flotei de autospeciale care nu sunt ruginite și nu se află în perioada de casare ca cele aflate în dotarea polițiștilor, însă nu putem trece cu vederea că prin această practică atribuțiile polițiștilor de ordine publică vor fi sporite, deoarece, pe lângă petiții, încărcătura dosarelor penale avute în lucru și alte lucrări generale cu termen, colegii noștri vor executa, în plus, misiuni de monitorizare a deplasării suporterilor, de însoțire a transporturilor speciale, transporturi de valori sau însoțirea coloanelor oficiale, deși nu au astfel de atribuții”, a precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

În patrula mixtă, jandarmul, element de decor

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol susține că este absolut necesar și urgent ca acești jandarmi să fie incluși în rândurile polițiștilor, pentru a putea exercita aceleași atribuții. ”Este, într-adevăr un prim pas în transformarea celor peste 9.000 de jandarmi de la ordine publică în polițiști, făcut, cu siguranță, pentru a vedea cum funcționează lucrurile. Până acum nu erau decât niște protocoale la nivel local și au existat multe disensiuni între cele două structuri, Jandarmeria refuzând adeseori să pună la dispoziție oameni. Este pentru prima oară când se precizează în mod expres că toți comandanții unităților de jandarmi trebuie să pună jandarmii la dispoziția unităților de poliție pentru activitatea de ordine publică. Noi ne dorim ca lucrurile să avanseze foarte repede, pentru că în forma actuală există și dezavantaje, pentru că în patrulă vom avea un militar și un funcționar public, cu reglementări și răspunderi diferite. Jandarmii sunt foarte reticenți în activitatea pe care o au în comun cu poliția, pentru că ei execută doar ordinele superiorilor, iar aici este vorba despre răspunderea personală. Aici nu le spune nimeni ce au de făcut, ci ei trebuie să analizeze și să acționeze în consecință. Am avut nenumărate plângeri din teritoriu, în care polițiștii ne-au spus că jandarmii din patrula mixtă sunt doar elemente de decor, în afara situațiilor de intervenție în care se impune folosirea forței. Și asta pentru că jandarmii nu întocmesc procese verbale, nu audiază persoane, nu fac absolut nimic”, ne-a declarat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.007 afisari

18 COMENTARII

  1. A SE VEDEA MODELUL cel mai eficient FRANCEZ DE ORGANIZARE AL JANDARMERIEI…………………

    • Ce-are capra cu varza , unde vezi diluarea autoritatii si puterii de interventie rapida ? Jandarmii pe 10 august 2018 nu au fost autoritari si deloc ologi ?

  2. Liderii ăștia de sindicat sa mai lase în pace jandarmeria și să.si vadă de oamenii lor. Sau învățat să vina jandarmii sa le fac treaba pt că ei nu sunt in stare sa se descurce

  3. Liderii ăștia de sindicat sa mai lase în pace jandarmeria și să.si vadă de oamenii lor. Sau învățat să vina jandarmii sa le facă treaba pt că ei nu sunt in stare sa se descurce

  4. Cum pot spune polițiștii ca jandarmul este element de decor? Cică nu încheie procese verbale? Nu face nimic? Personal am ajutat zeci de polițiști în acțiunile lor, și cei care au făcut patrula cu mine o pot confirma sau infirma. Cine afirma asa ceva e polițist în birou nu pe strada. Lichelelor, băgați numai zâzanie între pol.si jand. Rușine sa va fie.

    • PARARELOGULE Morosanu PROCESUL VERBAL -se INTOCMESTE si nu se INCHEIE . SE POT INCHEIA; USILE, MOBILELE, PANTOFII, PANTALONII, ETC .
      AR FI BINE SA CERI SEFILOR TAI CARE SUN INDICATORII LUNARI DE MUNCA AI TAI SI AI SEFILOR TAI, pentru a primi salariu lunar de incadrare. SA E AFARA IN UE.

    • Din pacate, avand in vedere ca jandarmii nu stiu sa intocmeasca documente , avem o situatie usor ciudata.
      Am primit in repetate randuri echipaje de jandarmi la sectiiile de politie, dar sefii lor nu voiau decat sa si aroge merite in constatarea de infractiuni, nu si in intocmirea actelor procedurale. Le am recomandat o perioada de stagiu, practica, astfel incat sa invete cum sa intocmeasca aceste documente…din pacate, nu asta isi doreau. Echipajele de jandarmi care constatatau infractiuni se rugau de noi sa le intocmim procesele-verbale de constatate a infractiunilor flagrante, pt ca nu stiau cum..era si normal , nu faceau asa ceva.
      Acum sunt multe de spus, dar in contextul ultimelor luni, Jandarmeria si a cam pierdut obiectul muncii, nu tu mitinguri sa i mai fragezeasca pe manifestanti ( Nu ca n ar merita o unii, dar nu toti , iar in 10 aug au exagerat grav !), nu tu meciuri de fotbal sau alte sporturi..asa ca sunt bineveniti la sectiile de politie. Atat ca tre sa puna mana pe carte , nu e deajuns sa le dea cateva pe carca infractorilor.

      • Păi si cine întocmește actele procedurale, nu cumva judiciarul, de la pol. Jandarmeria nu mai întocmește actele premergătoare constatării infracțiunilor, tot din cauza sindicatelor voastre.

        • DUTE FRATE SI STUDIAZA UN PIC JANDARMERIA NU SE OCUPA CU ASA CEVA ,IN PRIMUL RAND DATI ATRIBUTI DE POLITIE JUDICIARA SI DUPA AI SA VEZI CINE ESTE MAI BUN .SI IN FINAL ITI DAU UN SFAT NU TE PUNE CU STRUCTURI MILITARE VA DAU 10 LA 0 IN TOATA LUMEA .IN ROMANIA NU SE VREA O JANDARMERIE PUTERNICA CU ATRIBUTI NUMEROASE DE CE VA INTREB VA ESTE FRICA SAU TEAMA CA JANDARMERIA SA NU VA IA OBIECTUL MUNCI.DATI ATRIBUTI SI O SA VEDETI CAT DE PROFESIONISTI SUNTEM

  5. Sa suplinesti politia in misiune sau patrula cu jandatmi e o calitate, sa declari jandarmul un politist e o eroare. Nu are pregatirea.

  6. E cam cum pui scut in mana unui criminalist si il duci sa linisteasca galeria, nu poate, la fel cum pui un jandarm sa ia amprente sau sa prindă firul…

  7. La fel eroarea americana ca politistul sa faca munca de jandarm. Străzile, statuetele , magazinele au fost lasate goale.

  8. Unde s-au mai văzut că un funcționar public să de-a ordine unui militar. Să înțeleg că jandarmii își vor pierde statutul de militar în favoarea celui de funcționar public! Motivarea că jandarmii nu fac nimic e destul de puerila. Hai sa transformam și armata in poliție că și așa nu fac nimic, după părerea unora.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger