AcasăSOCIALBombă! Închisoare și pentru consumatorii de etnobotanice

Bombă! Închisoare și pentru consumatorii de etnobotanice

Consumatorii de etnobotanice riscă să ajungă după gratii

Deputații PSD vor să instituie pedeapsa cu închisoarea și pentru consumatorii de etnobotanice, așa cum se întâmplă în cazul drogurilor de risc. Parlamentarii susțin că măsurile luate împotriva furnizorilor de etnobotanice nu au reușit să stopeze consumul acestor substanțe psihoactive și că sunt necesare măsuri mult mai dure pentru a combate acest fenomen. O altă modificare propusă de inițiatorii proiectului este instituirea pedepsei cu închisoarea și pentru minorii care consumă droguri.

Consumul în creştere de etnobotanice în rândul copiilor şi adolescenţilor, care se află pe piaţa din România de 15 ani, necesită măsuri urgente care să conducă la eradicarea acestui fenomen, susțin parlamentarii PSD. Aceștia au inițiat un proiect de lege prin care se instituie pedeapsa cu închisoarea pentru consumatorii de etnobotanice, arătând că, deşi comerţul este interzis și incriminat, etnobotanicele continuă să circule masiv pe piaţa neagră, iar grupările mari împotriva cărora s-a acţionat au fost înlocuite de alţi dealeri, care nu ţin cont de riscurile penale, având în vedere sumele mari de bani pe care le câştigă.

”Modificările legislative realizate până în prezent nu au dus, din păcate, la stoparea comerţului cu aceste droguri, ci doar la o reorientare a dealerilor, de găsirea de noi metode de a continua afacerea. Cu toate că de 10 ani este în vigoare Legea 194/2011, privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, dacă nu se intervine din punct de vedere legislativ cu acţiuni de conştientizare, prevenţie, sancţionare şi pedepsire cu închisoarea inclusiv a consumului propriu a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, atunci va prolifera în continuare traficul şi consumul substanţelor denumite generic etnobotanice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Trei ani de pușcărie

Potrivit proiectului de lege, efectuarea fără drept a operaţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere pentru consum propriu, ori alte operaţiuni privind circulaţia cu produse care sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Totodată, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În cazul minorilor cu vârsta între 14 şi 18 ani, pentru săvârşirea acestei infracţiuni pentru prima dată, se aplică măsurile educative neprivative de libertate sau privative de libertate. Însă, în cazul minorilor cu vârsta între 14 şi 18 ani, pentru săvârşirea repetată a acestei infracţiuni, se aplică pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă. O altă prevedere instituită de proiectul legislativ este și introducerea pedepsei cu închisoarea de la 1 la 4 ani pentru furnizarea, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici unui minor.

Statistici alarmante

Potrivit statisticilor oficiale, 14% dintre elevi şi studenţi au declarat în 2019 că au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă, 10% dintre elevi şi studenţi au spus că au consumat droguri cel puţin o dată în ultimul an, iar 7% dintre elevi şi studenţi au susţinut că au consumat droguri cel puţin o dată în ultima lună, însă, în realitate, numărul acestora este mult mai mare. ”În ceea ce priveşte noile substanţe psihoactive, acestea sunt pe primul loc în consumul de droguri la nivelul întregii ţări. Suplimentar de modificarea cadrului legal în acest domeniu este nevoie ca Guvernul împreună cu autorităţile locale să sporească gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă pentru societate drogurile”, mai arată inițiatorii proiectului de lege.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
747 afisari

3 COMENTARII

  1. PUSCARIE SI PENTRU CEI CE CRITICA GUVERNUL SI CONDUCATORII TARII SI MAI ALES CONDUCATORUL SSUPREM

    LEGI NECESARE . SEMNATE IMEDIAT DE TRANTORUL DE LA PALAT

  2. Asa zisele etnobotanice sint de fapt halucinogene! Nu stiu ce minte perversa le-a numit in media romaneasca etnobotanice, pe timpul guvernarii boc&betzivu basinescu!

  3. Unul mare din politica a legalizat etnobotsnicele si e liber pt un timp dar raul l a facut.Politica daca vrea eliminz mizeria dar aduce profit!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger