Cauta

Bombă! Guvernul vrea să redeschidă minele și să le dea firmelor străine

La loc comanda! Se redeschid minele!

Strategia României pentru resurse minerale neenergetice prevede schimbări fundamentale în modul de gestionare a acestor resurse de către stat. Astfel, rolul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale va fi unul decorativ, companiile urmând să dețină drepturi depline de operare, exploatare și administrare a resurselor din țara noastră, Totodată, minele închise sau în curs de ecologizare vor fi redeschise și date unor investitori străini.

România are resurse importante de substanțe minerale, cum sunt minereuri polimetalice – cupru, plumb, zinc-, grafit și magneziu, însă nu are bani și tehnologii moderne pentru a le exploata. Cam aceasta este concluzia desprinsă din Strategia României pentru resurse minerale neenergetice orizont 2035. Potrivit Ministerului Economiei, Strategia propune reconsiderarea poziţiei şi a modului de implicare a statului şi a comunităţilor industriale, prin renunţarea treptată, după caz, la atribuţiile de operator economic şi de administrator, în favoarea accentuării rolului de reglementare şi promovare a unor politici de dezvoltare şi stimulare a unui sistem viabil, în care entităţile private să deţină preponderent dreptul de exploatare, operare şi administrare a resurselor minerale neenergetice şi să asigure finanţarea şi managementul activităţilor miniere.

Astfel, Agenția Națională pentru Resurse Minerale se va transformarea într-o autoritate de reglementare, favorizându-se condiții pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv pentru investitorii locali şi străini. Totodată, strategia prevede dezvoltarea unui sector privat în zonele miniere, în proiectele tehnice de închidere introducându-se prevederi referitoare la posibilitățile de redeschidere a minelor sau părților de mină viabile.

Aur și argint pentru investitori

Deşi România este a noua ţară ca suprafaţă din UE, care dispune de resurse minerale semnificative comparativ cu alte ţări din regiune, atragerea de capital privat şi promovarea de proiecte de investiţii în domeniul minier nu s-au ridicat la nivelul oportunităţilor existente și astfel a devenit importatoare de materii prime, susține Ministerul Economiei.

”În țara noastră există proiecte mature de exploatare a unor zăcăminte auro-argentifere, cuprifere și polimetalice, care, puse în practică, pot deveni un catalizator pentru dezvoltarea sectorului extractiv și creșterea atractivității lui pentru potențiale investiții majore. Totodată, în România există proiecte de cercetare și explorare geologică dezvoltate în proximitatea proiectelor miniere existente, care pot deveni foarte atractive pentru potențiale investiții străine, datorită condițiilor geologice și amplasării lor în proximitatea unor zăcăminte importante”, arată Ministerul Economiei.

Cele mai importante cantități de grafit din Europa

Grafitul, un mineral strategic, tot mai căutat pe piața mondială, se găsește în exces în țara noastră. Comparativ, în Europa mai sunt zăcăminte de grafit exploatate într-un grup restrâns de țări ca Ucraina, Rusia, Cehia, Norvegia și Turcia, dar nesemnificative sub aspect cantitativ și calitativ. Strategia semnalează oportunități pentru România, prin dezvoltarea industriei constructoare de mașini electrice, mare consumatoare a acestui mineral, precum și prin extinderea domeniilor de utilizare și în afara sectoarelor tradiționale, cu precădere în domeniul înaltelor tehnologii și în sfera militară. Totodată, România mai deține și rezerve mari de magneziu, pentru care există interes foarte mare la nivel mondial, prin prisma utilizării acestuia în producerea aliajelor ușoare aplicate într-o gamă largă de produse cu valoare adăugată mare.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version