AcasăSOCIALBombă! Evidența Populației a pus alertă de Covid pe numele cetățenilor

Bombă! Evidența Populației a pus alertă de Covid pe numele cetățenilor

Big Brother la Guvern. Bolnavii Covid, cu nume și prenume, în baza de date a MAI

Direcțiile de Evidență a Populației din țară au primit ordin să treacă în dreptul fiecărui cetățean infectat ”Alertă de Covid”. Astfel că angajații MAI și oficialii care accesează aceste baze de date să știe cine a fost sau este bolnav și cine nu. În acest mod, dreptul la confidențialitatea privind diagnosticul pacienților a fost grav încălcat.

Sindicaliștii de la Europol semnalează faptul că Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date are trecut în dreptul fiecărui cetățean român infectat o alertă coronavirus, fapt care încalcă grosolan Legea drepturilor pacientului. Potrivit actului normativ, toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia. Totodată, legea prevede că informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. Nu știm cine folosește aceste baze de date cu alerta la coronavirus, însă polițiștii se plâng că nu o pot accesa decât în cazul infractorilor. Aceștia acuză MAI că îi expune la infecția cu coronavirus atunci când îi trimite să trimită personal, la domiciliu, ordinele de chemare a rezerviștilor, cu care trebuie să întocmească și un proces verbal, fără să știe dacă aceștia sunt sau nu bolnavi de Covid.

Fără echipamente de protecție la oameni infectați

Ordinul de chemare pentru clarificarea situației militare este ceva uzual, care se face în fiecare an, în funcție de programările centrelor militare județene, spun polițiștii. Centrele vor să vadă dacă cei care au făcut armata sunt apți din punctul de vedere al sănătății, ca să știe dacă îi scot sau nu din evidențe, iar polițiștii sunt cei care trebuie să înmâneze aceste ordine de chemare. ”Această activitate nu este o urgență, având în vedere și situația dată de pandemie. Ordinul de chemare, pentru a genera efecte juridice, pentru că dacă rezervistul nu se duce la data stabilită la centrul militar o să fie sancționat contravențional, trebuie să aibă proba primirii documentului, și atunci trebuie încheiat un proces verbal. Automat va fi un contact fizic al polițistului cu rezervistul. Medicii de familie îi monitorizează pe bolnavii Covid prin telefon și au refuzat să se ducă la domiciliul acestora pentru că există riscul de a se contamina. Și atunci cum de MAI îi trimite pe polițiști acasă la cei infectați? Am făcut foarte multe solicitări la conducerea MAI și a Inspectoratului General al Poliției Române cu privire la achiziționarea unor echipamente de protecție corespunzătoare, cum sunt acele combinezoane și acei ochelari de protecție, însă aceasta consideră că simpla mască de protecție și mănușile chirurgicale sunt suficiente pentru polițiști”, ne-a declarat Dănuț Saltelechi, vicepreședinte al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Alertele nu sunt pentru oricine

Sindicaliștii de la Europol afirmă că, de la începutul acestei pandemii, în bazele de date ce aparțin Direcției de Evidență a Persoanelor, pentru fiecare persoană infectată se introduce în baza de date o alertă Covid. ”Alertele Covid sunt puse tocmai pentru ca aceștia să fie cunoscuți de către polițiști și să fie luați în evidență pentru a fi verificați. Ordinul de chemare a rezerviștilor are însă suficiente elemente de identificare a persoanei, cu nume prenume, data de naștere și domiciliul și atunci știm exact unde trebuie să mergem. În acest caz nu avem temei legal pentru a efectua verificarea acestei persoane în baza de date pentru că nu ne permite regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal. O persoană este verificată în momentul în care nu respectă legislația în vigoare. Dar ar trebui să accesăm baza de date ca să știm cum să ne protejăm măcar. Colegii noștri care au fost obligați să ducă aceste ordine de chemare au semnalat acest lucru șefilor, iar aceștia au dat din umeri”, ne-a mai precizat vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Dănuț Saltelechi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.426 afisari

7 COMENTARII

  1. Sunteți expuși la infecție cu prostie, când sunteți trimiși la domiciliu, băi, polițiști. Pardon, voi – și nu numai voi – suferiți de prostie din născare. Pe banii Statului. Adică ai noștri.

  2. Sunt acrii strugurii, înțeleptule?
    Nu ai reușit la Școala de Agenți? De Academie, nu vorbesc! :))

  3. când celor de la conducere, nu le pasa de subofițerul din teren, asta se întâmpla, sunt trimiși cu buna știința spre îmbolnăvire

  4. Si cel care a scris articolul si dl vice sunt total pe langa subiect! Dl vice de sindicat…cand ati fost ultima data in operativ sa vedeti adevarul…sau cei care v-au ciripit in ureche au gresit castronul de mancare…cereti un punct de vedere celor care se ocupa si o sa aflati adevarul.

  5. LEGEA 62/2011, Actualizata 2018, a dialogului social

    ,,Articolul 4 Persoanele care detin functii de demnitate publica conform legii, magistratii, personalul militar din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, unitatile si/sau subunitatile din subordinea ori coordonarea acestora nu pot constitui si/sau adera la o organizatie sindicala.”

    ,?

  6. au facut o lege doar pentru ei, nu pentru politistul/ jandarmul din strada, sa va puna botnita

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger