AcasăSOCIALBombă de la INS. Numărul deceselor, ca înainte de pandemie

Bombă de la INS. Numărul deceselor, ca înainte de pandemie

Deși le-au fost create toate condițiile, românii se încăpățâneză să nu moară

Numărul deceselor pe luna februarie s-a stabilizat, ajungându-se la cifre aproape identice ca înainte de pandemie. Mai mult, principalele cauze ale deceselor în România rămân aceleași, cu primele locuri ocupate de bolile cardiovasculare, cancerele și bolile aparatului digestiv.

Definiția aberantă a decesului Covid a făcut ca cifrele morților cauzate de noul coronavirus să fie cu mult exagerate, astfel că se poate spune că mai puțin de jumătate dintre acestea au ca și cauză principală acest virus. Chiar și așa fiind, deși în România pentru autorități nu există altă boală în afara Covid, în clasamentul cauzelor deceselor pe anul 2020, SARS-Cov-2 se află după bolile cardiovasculare, cancere și foarte aproape de bolile aparatului digestiv.

Clasamentul dezvăluie, de fapt, inconștiența celor care gestionează pandemia și care au decis că bolnavii de cancer și cei cu afecțiuni cardiovasculare nu trebuie să mai aibă acces în spitale, acestea fiind transformate, aproape integral, în spitale Covid. Tot mai multe dovezi în acest sens arată că bolnavii Covid sunt mult mai profitabili pentru sistem, în sensul că se decontează sume uriașe din bugetul Fondului de Asigurări de Sănătate. În plus, de mai mult de un an de zile pare că se desfășoară un experiment politic al reducerii drastice a numărului de internări.

După desființarea spitalelor și reducerea numărului de paturi, decisă în 2009, pasul următor a venit sub pretextul pandemiei, interzicându-se, efectiv, accesul bolnavilor în spitale. Cum în ianuarie și februarie incidența cazurilor Covid, spitalele au început timid să mai efectueze intervenții chirurgicale, amânate de un an, și să mai interneze bolnavi ale căror afecțiuni s-au agravat. Imediat însă, în martie, numărul cazurilor a început să crească vertiginos, măsura Ministerului Sănătății fiind majorarea numărului de spitale Covid, cu închiderea acestora pentru bolnavii non-Covid. Evident, numărul morților declarați morți Covid a început și el să crească, de la 2.568 în ianuarie și 2.015 în februarie, la 3.188 în martie.

A scăzut mortalitatea

Dacă în ianuarie 2020 România înregistra 23.352 decese, în aceeași lună a acestui an numărul deceselor a fost de 28.390, pentru ca apoi să scadă brusc, în februarie 2021, la 23.720 decese. Dacă se menține acest ritm, nici în martie nu se va înregistra vreo creștere însemnată a deceselor, având în vedere că numărul morților declarați Covid în această lună a fost cu o mie mai mult. Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna februarie2021, peste două  treimi din  totalul  numărului de decese s-a înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani (9.951decese, reprezentând 42,0% din total, s-au  înregistrat la persoanele în vârstă de 80 ani şi peste, iar 6.025 decese, reprezentând 25,4%, la persoanele de 70-79 ani) şi 4.558 decese (19,2%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani. Cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 ani (41decese), 20-29 ani (93decese) și 0-4 ani (99 decese).

Adio circuite separate

Deși anunțate și în programul de guvernare al Alianției, dar și de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, circuitele separate din spitale pentru secții Covid și non-Covid au fost efectiv abandonate, creând premisele unei creșteri a numărului de decese evitabile. ”Pentru asigurarea unor  standarde  de  calitate  și  siguranță  în sistemul de sănătate, se vor reorganiza serviciile medicale în asistența medicală primară, ambulatorie și spitalicească, astfel încât să se poată asigura servicii medicale simultan atât pentru patologiile acute și cronice, cât și să se poată răspunde optim în condiții epidemice/pandemice (să fie  asigurate servicii medicale concomitent pacienților Covid-19, precum și celor non-Covid-19)”, se arăta în programul de guvernare al Alianței PNL-USR-PLUS-UDMR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.328 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” Definiția aberantă a decesului Covid a făcut ca cifrele morților cauzate de noul coronavirus să fie cu mult exagerate, astfel că se poate spune că MAI PUTIN DE JUMĂTATE dintre acestea au ca și cauză principală acest virus ” – ohooo, și cu cât mai puțin? Cu muuuult! Rata mortalității din cauză STRICTĂ de covid, cel puțin la nivel global, este de sub 0.5 la sută. Deci, care pandemie, măi, fraților? Spuneți adevărul, cu orice preț. Acești CRIMINALI care ne provoacă au fost dați în vileag, cine crede în cifrele lor mincinoase e mai nebun că ei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger