AcasăSOCIALBombă! De ce polițiștii nu pot salva pe nimeni?

Bombă! De ce polițiștii nu pot salva pe nimeni?

Trupele SAS, doar elemente de decor în MAI

Episodul Onești, soldat cu doi oameni nevinovați uciși chiar în fața angajaților MAI, arată din nou limitele și neputința Poliției de a ne apăra. Vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat nu sunt amărâții aceia de polițiști, supuși deja oprobiului public pentru că nu au acționat, ci direct șefii Ministerului Afacerilor Interne și ai Guvernului, care i-au lăsat pe aceștia fără arme, fără pregătire, fără personal suficient și fără legi care să-i apere.

Dacă vreunul dintre polițiștii din trupele SAS, prezenți în momentele premergătoare tragediei din Onești, ar fi tras și l-ar fi ucis pe potențialul criminal, sigur polițistul ajungea direct la pușcărie. Și cu asta cred că am spus totul. Sigur că mai există varianta ca polițistul de la SAS să fi țintit o zonă a corpului care să nu provoace decesul acestuia. Însă pentru asta ar fi trebuit ca polițiștii să aibă în dotare puști semiautomate cu lunetă, pe care, evident, că nu le aveau. Pentru asta ar fi trebuit ca polițiștii din trupele speciale să se fi antrenat de patru ori pe lună în poligoane, nu o dată la două luni, cum se practică din motive de economii la buget. Pentru asta ar fi trebuit să fie prezenți la locul evenimentului în echipe complete, nu mai puțin de un sfert de echipă. Iar peste toate acestea mai adăugăm și prezența procurorului și a șefilor la fața locului, cu rol doar de timorare a polițiștilor, fără niciun fel de asumare sau încurajare a asumării.

”Practic, dacă în 10-15 minute de negocieri nu se rezolva nimic, polițiștii ar fi trebuit să-l doboare pe răpitor. Eu asta aș fi făcut, pentru că era clar că omul era dezechilibrat psihic și viața celor doi sechestrați era în mare pericol. La noi însă există această teamă de manipularea ulterioară. Și polițiștii au mintea făcută franjuri, sunt timorați, mulți sunt tineri și nu au experiență, și nici legea nu-i ajută în niciun fel”, ne-a declarat Marius Ionescu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Hărțuiți de procurori

Anchetarea polițiștilor de către procurori, uneori pe perioade foarte lungi de timp și chiar cu consecințe, este una dintre marile probleme cu care se confruntă sistemul. Teama că poți fi anchetat și închis pentru că îți faci datoria a ajuns să-i împiedice pe polițiști să mai acționeze și nimeni nu vrea să schimbe această stare de fapt. ”Dacă eu eram acolo, l-aș fi împușcat pe agresor cu pușca semiautomată cu lunetă direct în umăr. Pentru că toate inspectoratele județene de poliție ar trebui să aibă cel puțin două astfel de puști în dotare. Prezența unui procuror acolo a însemnat timorare, prezența mai multor șefi acolo a însemnat iarăși timorare pentru polițiști, pe lângă lipsa unor proceduri clare care să prevadă faptul că polițiștii de la SAS trebuie să aibă atribuții clare de a acționa indiferent de negociator, pentru că negociatorul poate să ajungă târziu. Agresorul trebuia împușcat după 10-15 minute și îmi asum să spun lucrul ăsta. Dar cu ce? Că nu au avut puști cu lunetă. După această tragedie, trebuie urgent luate măsuri pentru ca, în situații de genul acesta, când viața oamenilor este în pericol, cu tot respectul, polițistul trebuie să intervină fără ordin și aviz de la procuror. Polițiștii de la SAS trebuie să aibă libertatea de a interveni în astfel de cazuri”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Marius Ionescu .

Au dat un an de zile cu subsemnatul

Sindicaliștii de la SNPPC ne spun că, acum un an, a fost un caz de posibilă luare de ostatici, care s-a dovedit a fi falsă, însă polițiștii de la SAS care au intervenit atunci au avut de suferit. ”A fost o situație, în urmă cu un an, în Tulcea, când structura SAS a fost apelată la 112 pentru reținere ostatici, s-au dus oamenii acolo și au acționat, dar ulterior s-a dovedit că fusese o alarmă falsă. Un an de zile au dat apoi cu subsemnatul la procurori, care întorceau foile Codului de Procedură Penală și le țineau polițiștilor lecții de moralitate. Și atunci, când polițiștii sunt puși în situații de genul acesta, stau să se gândească dacă își asumă, pentru că riscă să intre la pușcărie”, a mai afirmat Marius Ionescu, președintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.