AcasăSOCIALBombă cu ceas la Ministerul Economiei. Ultimul care a zgândărit afacerea a...

Bombă cu ceas la Ministerul Economiei. Ultimul care a zgândărit afacerea a fost mazilit

Memorandumul lui Claudiu Năsui arată că a aflat că trebuie să stea departe de Krivoi Rog

Cred că ministrul Claudiu Năsui nu știa în ce se bagă atunci când a decis să dezvăluie gaura neagră a afacerii combinatului de la Krivoi Rog, din Ucraina, de unde România ar fi trebuit să recupereze aproape un miliard de dolari. Evident că nu a descoperit Năsui apa caldă, însă ultimul ministru care a încercat să facă lumină în această afacere a fost repede mazilit.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, tot insistă în ultima vreme să dezvăluie și să rezolve problema găurii neagre din Ucraina, care suge 4 milioane de ei anual de la bugetul instituției. România trebuia să recupereze din participarea la investiția în Combinatul Minier de Îmbogățire a Minereurilor Acide cu Conținut de Fier de la Krivoi Rog, din 1986, aproape un miliard de dolari. Demersurile ar fi trebuit începute încă din 1999, când Ucraina a anunțat că nu mai are bani de investiții. În schimb, s-a luat decizia de a plăti paza unui obiectiv aflat într-o țară deloc prietenoasă. Dănuț Andrușcă, fost ministru al Economiei în perioada ianuarie 2018-noiembrie 2018, a încercat cu adevărat să facă lumină în această afacere dubioasă, însă a fost imediat schimbat din funcție, chiar înainte de a trimite oameni de încredere care să constate dacă mai există, într-adevăr, ceva de recuperat din Ucraina. ”Începusem să fac o comisie specială pentru Krivoi Rog și constatasem deja că era un dezastru. Din păcate, recuperea investiției românești din Ucraina nu a fost pe agenda politică din ultimii 30 de ani, a fost o gaură neagră care a înghițit banii economiei naționale. Erau multe probleme acolo, inclusiv cu rapoartele comisiilor din minister care au făcut inventarierea tuturor bunurilor de-a lungul timpului. Nici partenerul nostru din Ucraina nu a fost de bună credință, pentru că accesul acolo era foarte greu permis”, ne-a declarat Dănuț Andrușcă, fost ministru al Economiei.

Acolo nu mai există nimic

Soluția corectă pentru combinatul de la Krivoi Rog era o inventariere corectă, selectate bunurile care puteau fi aduse în țară, pentru că nu se poate să nu fi existat cumpărători, multe fiind utilaje și materii prime, ne spune fostul ministru al Economiei, Dănuț Andrușcă. ”Ar fi trebuit ca bunurile de acolo să fie scoase la licitație, nu să plătești o firmă care a asigurat așa-zisa pază. Eu așa am luat urma, când mi-a venit contractul semnat cu firma de pază, și am spus că trebuie să facem o analiză corectă. Nici rapoartele Corpului de Control al ministerului nu erau favorabile, dar nimeni nu a făcut nimic. Celelalte țări implicate în proiect au reușit să-și valorifice bunurile din Ucraina. Comisiile de la minister care au făcut inventarele acolo și-au asumat acest lucru. Dar aici eu am avut o îndoială, pentru că era chiar imposibil să faci o inventariere așa rapid la ce bunuri erau acolo. Suspiciunea mea era că multe dintre inventare erau făcute doar din birou. O comisie care nu pune în spate nicio fotografie, o planșă, nu mi se pare credibilă. Părerea mea este că nu mai sunt acolo aceste bunuri și că au fost valorificate. Sunt deja rapoarte că au fost furturi, probabil cu autori necunoscuți. Firma de pază nu și-a asumat gestiunea, ci doar partea exterioară, ceea ce era o prostie. Păi ce păzeau? Clădirile, care erau ale statului ucraienian? Contractul cu firma de pază trebuia reactualizat, cu alți termeni și alte condiții”, ne-a mai precizat Dănuț Andrușcă. Acesta susține că la Krivoi Rog erau interese foarte mari, având în vedere că valoarea părții române era foarte mare, de aproape un miliard de dolari la momentul acela, valoare neactualizată din 1989.

Lui Năsui nu-i trece prin cap să facă inventarul

Într-un memorandum pe care Guvernul nu l-a trecut pe ordinea de zi, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a propus măsuri care, evident, nu rezolvă nimic, omițând să vorbească despre necesitatea efectuării unui inventar real al bunurilor. Concret, ministrul Năsui a solicitat Guvernului ”identificarea celei mai bune soluții pentru vânzarea/valorificarea participației României de pe platforma CIM Krivoi Rog cu toate drepturile și obligațiile aferente” și modificarea legislației. Doar vorbe aruncate, care nu deranjează cu nimic afacerea Krivoi Rog, fapt ce denotă că Năsui va rămâne, totuși, în funcție.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.665 afisari

1 COMENTARIU

  1. sa lase hoiturile dizonaurilor si sa spuna mai bine cu banii pt firmele private ,de ce a distrus o platforma care era gura de oxigen pt ei??????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger