Cauta

Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari

Premierul bagă teroarea în bugetari

Președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Bogdan Aurel Șchiop, acuză Guvernul că vrea să inducă frica în rândul bugetarilor, prin întocmiri de liste cu disponibilizări, pentru a-i împiedica să mai protesteze împotriva măsurilor anunțate. Primele represalii au apărut chiar în rândul angajaților din aparatul Guvernului, unde, după proteste, s-a decis reducerea de personal cu 30%, nu cu 20%, cum era prevăzut. Sindicaliștii spun că tactica a mai fost aplicată, dar că, de data aceasta, oamenii nu vor da înapoi.

Guvernul Bolojan aplică tactica fricii, pe care a mai aplicat-o și Guvernul Ciolacu, ne spune președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Bogdan Aurel Șchiop. Acesta arată că protestele spontane s-au intensificat după încercarea de intimidare, deci s-ar putea ca cei care încearcă să instaureze frica să aibă o surpriză mare și în zilele următoare. Presiuni sunt la nivelul angajaților, dar lumea este sătulă de ipocrizie, mai ales când văd că cei din clasa politică se lăfăie, ne spune liderul FNSA.

”Sindicatul angajaților din aparatul de lucru al Guvernului ne-a transmis că au fost convocați directorii de către șeful Cancelariei Prim-Ministrului și li s-a spus să pregătească în cel mai scurt timp măsurile de reduceri cu 30% a personalului, o creștere de la 20%, și asta pentru că au protestat. Și pe vremea fostului guvern, când angajații au protestat, cineva stătea dimineața la ușă și se uita care sunt membri de sindicat și aveau listele făcute”, ne-a declarat Bogdan Aurel Șchiop. Federația sindicală a transmis că această amenințare directă la adresa salariaţilor, care au avut curajul să denunțe inechitățile din sistem și abuzurile unui aparat politic supradimensionat, este dovada clară că cei numiţi în funcţii de actualul guvern ,,pro-european” deţin mentalităţi specifice unui regim totalitar, în care funcţia de conducere cu care te-a investit partidul înseamnă exercitarea unei forme de putere pentru pedepsirea ,,duşmanilor poporului”.

Deviere gravă de la normele statului de drept

Potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, restructurarea anunțată este, în realitate, o formă mascată de represiune, o epurare administrativă specifică regimurilor totalitare, menită să reducă la tăcere vocile salariaţilor care denunţă inechitatea şi ipocrizia politicilor unui guvern și să pedepsească angajații care au ales să își apere drepturile în mod pașnic și legal. Acest atac la adresa dreptului la protest și a libertății de exprimare reprezintă o gravă deviere de la normele statului de drept, susțin sindicaliștii. În timp ce angajații sunt ameninţaţi cu concedierea arbitrară, guvernul continuă să creeze posturi de demnitate publică, să adauge vicepremieri, consilieri, secretari de stat și să risipească bugetul pe alte căi.

”Bineînțeles că salariații care vor fi dați afară vor fi înlocuiți, ca de fiecare dată, cu membrii lor de partid. Întotdeauna, când au fost concedieri în administrație, la scurt timp, și-au adus oamenii lor. Asta urmăresc. Este opinia noastră bazată pe experiența din anii trecuți. Este o ipocrizie maximă. În sistemul de administrație de 6 ani există aceste ordonanțe trenuleț care au plafonat veniturile și sporurile, invocându-se același lucru, că nu sunt bani la buget. Și acum suntem într-o situație și mai gravă, iar asta este dovada clară că statul român a făcut exact ce nu trebuia, a slăbit instituțiile, a dat oameni afară, pentru că s-au mai dat afară și anul trecut”, ne-a precizat Bogdan Aurel Șchiop, președintele FNSA.

Eșalonul 2, pe cale de dispariție

Administrația centrală, locală și teritorială are 254.000 de angajați, din care 132.000 funcționari și restul, personal contractual. ”Ei prezintă date într-un mod șmecheresc, că cei 1,1 milioane de bugetari sunt din Armată, sunt polițiști, pompieri, medici, profesori ș.a.m.d. Mai mult, de exemplu, la Primăria Municipiului București, aparatul de specialitate este format din 1.200 de oameni, dar la nivelul PMB figurează 20.000 de salariați, fiindcă sunt trecuți angajații societăților comerciale, asistenții personali ai persoanelor cu handicap etc.”, ne spune liderul FNSA.

Potrivit acestuia, eșalonul 2 din instituțiile din România, care ar trebui să se împotrivească unor decizii arbitrare sau unor interese politice, a fost extrem de slăbit și se află pe marginea prăpastiei. ”Acum se luptă să îl elimine de tot. Când vin ei, să își aducă ce oameni vor și să facă exact ce le dictează interesele de partid. Efectele se văd de mult timp, prin instituții care nu funcționează, instituții de control în care politizarea a atins dimensiuni alarmante, iar angajații nu mai au cum să-și facă treaba, pentru că ordinele sunt să protejeze grupurile de interese”, ne-a mai precizat Bogdan Aurel Șchiop.

Ultimele stiri

  • Horoscop 2 iulie 2025 – Va fi o zi liniștită
  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Exit mobile version