AcasăSOCIALBogați și săraci. Carantina, între adăpost pentru aurolaci și hotel de lux

Bogați și săraci. Carantina, între adăpost pentru aurolaci și hotel de lux

Bolnavii din Capitală, trimiși la adăpostul pentru oamenii străzii

Bucureștenii infectați cu noul coronavirus, care nu se pot izola la domiciliu, vor fi trimiși, obligatoriu, la adăpostul de noapte pentru oamenii străzii. În teritoriu, Ministerul Sănătății va plasa bolnavii prin internatele din licee, containere sau în blocuri confort III, însă pentru bolnavii speciali, autoritățile au pregătit hoteluri de lux. 

Lista spațiilor de locuit în perioada de carantină pentru bolnavii Covid, publicată de Ministerul Sănătății, conține inegalități flagrante, care împarte bolnavii în trei categorii. Cei mai defavorizați sunt bucureștenii, pentru care autoritățile au la dispoziție un singur spațiu pentru carantinarea în afara unităților medicale. Este vorba despre Adăpostul de noapte pentru persoane adulte, din strada Târgu Frumos, destinat exclusiv oamenilor străzii.

Nici în țară lucrurile nu stau prea bine, pentru că pe lista spațiilor desemnate pentru asigurarea carantinei sau izolării persoanelor, puse la dispoziție de către autoritățile administrației publice centrale și locale, se află, tot pentru categoria a III-a, containere, internate ale liceelor tehnologice, cămine muncitorești, blocuri confort III sau refugii montane. La categoria a II-a se pot încadra pensiunile, vilele și motelurile, de la o stea sau o margaretă până la trei stele, cabanele și centrele de vârstnici.

Lux, doar pentru cei cu bani

Ca o coincidență, cele mai luxoase hoteluri pentru bolnavii Covid de categoria I sunt chiar în Sibiu, orașul președintelui Iohannis. Pe lista imobilelor puse la dispoziția carantinaților se află și Hotelul Ramada, de patru stele, cochetele hoteluri Apollo Hermannstadt din centrul Sibiului și Rin, moderna pensiune Flamingo, precum și Complexul Turistic Alpina Casi& Spa Păltiniș. Și în Timișoara Ministerul Sănătății anunță spații generoase pentru bolnavii Covid categoria I, printre acestea numărându-se hotelul de patru stele Royal Plazza, iar în Mamaia, bolnavii de lux vor putea fi cazați la celebrul hotel de patru stele Majestic.

Pe lângă acestea, Ministerul Sănătății a mai pus la dispoziție lista spațiilor aflate în domeniul public al statului și aflate în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin direcțiile județene pentru sport și tineret, care pot fi utilizate pentru asigurarea carantinei sau izolării persoanelor. Lista cuprinde centre de agrement și baze turistice de la categoria I până la categoria a IV-a.

300 de lei pe zi

În urma unei analize, Ministerul Sănătății a stabilit un cost de 300 lei/persoană /zi de carantinare. În acest cost intră 230 ron/zi/persoană reprezentând cheltuielile cu cazarea care includ curățenie, serviciile de spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora. Totodată, restul de 70 ron/zi/persoană include cheltuieli cu hrana – 3 mese/zi/persoană, apa – între 2-4 l/zi/persoană, îmbrăcăminte corespunzătoare – pijamale 2 buc/persoană și papuci de unică folosință 2 perechi/persoană, pentru toată perioada de carantinare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
528 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger