AcasăSOCIALBode și șefii inspectoratelor de poliție, dați pe mâna judecătorilor

Bode și șefii inspectoratelor de poliție, dați pe mâna judecătorilor

Palmă pentru Lucian Bode: șefii desemnați nu sunt șefi!

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, precum și șefii inspectoratelor județene de poliție, împuterniciți sau desemnați, vor fi dați în judecată de către avocații Sindicatului Polițiștilor Europol, pentru a-i obliga pe aceștia să organizeze concursuri pentru funcțiile de conducere. Totodată, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a aplicat o lovitură cruntă șefului MAI, după ce a decis că desemnații pe funcție nu pot conduce instituțiiile.

Ministrul Lucian Bode, precum și șefii înfipți la inspectoratele județene vor ajunge pe mâna justiției, care îi va obliga să scoată la concurs toate funcțiile ocupate prin împuterniciri și desemnări ilegale, ne spun sindicaliștii de la Europol.

”Îi vom acționa în instanță, pe ministrul Lucian Bode și pe șefii inspectoratelor județene, în contencios, cu obligația de a face, astfel că, în termen de 10 zile de la pronunțarea sentinței, aceștia vor fi obligați să demareze procedurile de ocupare a posturilor vacante prin concurs. Am vrut inițial să facem plângere penală pentru abuz în serviciu, dar dura prea mult instrumentarea dosarelor la Parchet. La instanță avem termene și lucrurile vor merge mai repede. Vom trimite și o adresă la Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pentru că refuzul de a organiza concursuri pentru posturile de conducere din structurile MAI reprezintă un potențial atentat la siguranța națională. Totodată, vom sesiza și Avocatul Poporului pentru deprecierea calității serviciului public oferit de instituția poliției, prin faptul că în funcțiile de conducere care trebuiau ocupate prin concurs se perindă, de aproximativ trei ani de zile, persoane care nu au competențele necesare. În art. 27 indice 16 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului scrie clar că poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni și că prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul poliţistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului. Iar în cazul postului de conducere temporar vacant, împuternicirea se poate dispune până la încetarea situaţiei care a condus la vacantarea temporară a postului”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Decizie bombă a ICCJ

Luni, 10 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat  un recurs în interesul legii cu privire la Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici, care îi aruncă în aer pe toți desemnații lui Lucian Bode de la conducerea inspectoratelor județene de poliție.

”La penitenciare nu s-a mers pe desemnare, cum a inventat MAI, în momentul în care nu au mai putut împuternici șefi, au nominalizat o persoană să conducă instituția în ziua respectivă, prin dispoziție de zi pe unitate. Iar unul dintre ofițeri, după 6 luni de zile, a cerut instanței să i se plătească indemnizația de conducere pentru acest interval de timp, pentru că a exercitat o funcție de conducere. Înalta Curte de Casație și Justiție a spus însă că nu poate fi considerată împuternicire numirea unei persoane prin dispoziție de zi pe unitate care să îndeplinească funcția respectivă, întrucât el poate îndeplini doar acele sarcini stabilite prin dispoziție de zi pe unitate. Acest lucru înseamnă că instanța nu a pus semnul egal între împuternicire și desemnare, ceea ce înseamnă, prin extensie, că desemnatul de la MAI nu are aceleași atribuții ca și împuternicitul și sub nicio formă nu poate fi considerat ca exercitând funcția de conducător al instituției. Și atunci, mergând mai departe, toate deciziile unui astfel de conducător desemnat sunt nule de drept. Cam acolo am ajuns cu această decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Funcții pentru clientela politică

Sindicaliștii de la Europol atrag atenția că împuternicirea este o procedură cu titlu de excepție, însă ”miniștrii care s-au perindat, au transformat-o în regulă, pentru a-și numi clientela politică pe funcțiile importante”. ”Nu mai putem accepta să avem în funcții de conducere incompetenți, analfabeți funcționali sau pile de partid. Pentru că toate consecințele actelor manageriale ale acestor persoane se răsfrâng asupra polițiștilor din stradă”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
19.455 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger