AcasăSOCIALBode s-a făcut de râs. Cîțu nici nu l-a băgat în seamă

Bode s-a făcut de râs. Cîțu nici nu l-a băgat în seamă

Lucian Bode, ”orfanul” din Guvernul Cîțu

Apropiat al fostului premier Ludovic Orban, actualul ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, pare să aibă mari probleme în a-și găsi locul în noul Guvern. Acesta a fost lăsat pur și simplu în ofsaid de către Cîțu, după ce le-a promis sindicaliștilor din MAI că le va acorda polițiștilor sporuri de risc.

Singura măsură concretă anunțată de ministrul Lucian Bode la întâlnirea cu sindicaliștii a fost acordarea unui spor de risc de 1.000 de lei pe lună polițiștilor. Ministrul le-a spus acestora că totul este aranjat și discutat și că prevederea va intra în ordonanța care prevede acordarea unor bonusuri medicilor și asistentelor care vor participa la programul de vaccinare. Numai că, în proiectul de ordonanță afișat pe site-ul Guvernului și aprobat în ședința de vineri, nu s-a făcut nicio referire la polițiști. ”Bode a venit în fața tuturor sindicatelor și a spus că a discutat cu ministrul Finanțelor, care a înțeles situația polițiștilor. Ministrul a lăsat să se înțeleagă că problema este discutată, manifestându-și și nemulțumirea față de faptul că sporul de Covid este încasat de toți angajații din prefecturi. Eu i-am spus să se uite la ministrul Educației, care a afirmat că fără 2% din PIB el renunță la portofoliu, și la ministrul Sănătății care a declarat că nu concepe să nu fie plătit personalul medical pentru campania de vaccinare și că așteptăm și noi ceva de la șeful MAI. Și atunci ministrul Bode s-a supărat foarte tare și mi-a replicat că nici el nu a dormit și că nu este un simplu observator în Guvern. Apoi l-am întrebat când va afla dacă amendamentul lui, cu sporul de risc pentru polițiști, va fi inclus în ordonanță, și mi-a răspuns că el participă la decizie și nu trebuie să fie informat. Deci, dacă amendamentul nu a trecut, și vedem pe site-ul Guvernului că în ordonanță nu se face referire la polițiști, înseamnă că avem o problemă din perspectiva rolului și a importanței ministrului Bode în actualul Executiv, adică a modului în care este perceput de către premier”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

A promis marea cu sarea

Sindicaliștii spun că, la câte a promis ministrul Lucian Bode că o să facă pentru polițiști, ar fi ieșit mai ieftin dacă aplica Legea salarizării, care ar fi însemnat un miliard de lei pe 12 luni.  Prima promisiune a lui Bode a fost completarea proiectului de OUG promovat de Ministerului Sănătății, cu privire la stimularea personalului medical de a participa la activitățile de vaccinare, cu scopul de a include un amendament prin care să prevadă alocarea unei sume de 1.000 lei brut/lunar, pentru personalul MAI (polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri etc) care sunt implicați direct în lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Iar în acest sens se anticipează un număr de 35.000 de beneficiari și un efort bugetar de 35 mil/lună. O altă promisiune a fost susținerea unui amendament la Legea 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19, pentru ca urmașii personalului MAI din rețeaua medicală să beneficieze de pensie de urmaș. Totodată, Bode a mai promis că va susține actualizarea cu rata inflației și creșterea normei de hrană, măsură de care vor beneficia 32.000 de angajați din MAI, și care are un impact de 103 milioane și că va pleda, în viitor, pentru ca sporul de suprasolicitare neuropsihică, (sporul de „judiciar”) să fie mărit de la 10%, ceea ce ar însemna un efort bugetar de 185 milioane/an.

Majorări mai mici de o sută de lei

Pe lângă promisiuni, ministrul Bode a prezentat, la întâlnirea cu sindicatele, măsurile extraordinare luate în favoarea polițiștilor. Acesta s-a referit la stabilirea procedurii privind acordarea titlului de specialist clasă, drept prevăzut de Legea 153 și neaplicat din 2017, de care vor beneficia aproximativ 76.000 de angajați MAI (polițiști, jandarmi, pompieri, personal contractual/civil) și care însumează un efort bugetar de 119 milioane lei, reprezentând 130 lei brut/angajat. ”Ministrul ne-a anunțat că polițiștii vor putea să își reporteze dreptul la decontarea serviciilor turistice aferent anului 2020 în situația în care nu au beneficiat de el. Însă de această măsură beneficiază toate categoriile de bugetari din România, sens în care nu am înțeles de ce este considerat ca fiind un beneficiu exclusiv pentru personalul din MAI. Totodată, la capitolul realizări a fost trecută și acordarea majorării de 75% din salariul/solda de funcție pentru părinții din MAI care nu pot să beneficieze de zile libere pentru îngrijorarea copiilor ce stau acasă din cauza suspendării cursurilor. Această prevedere a fost adoptată în luna septembrie a anului trecut prin OUG 147/2020 pentru toate categoriile de angajați din România, de la stat și de la privat. Mai mult, nici în momentul de față nu au fost publicate de către MAI normele de aplicare a acestui drept, astfel că niciun polițist nu a beneficiat până în momentul de față de sumele prevăzute de lege”, a afirmat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.229 afisari

4 COMENTARII

  1. Cam mult Cosmin Andreica….peste tot. Isi pregateste drumul ca „marele” politist Coarna… Tabla la inceput de cariera…ca atit il duce capul…..facut ofiter la apelul bocancilor….si azi senator…cu toate avantajele. Fara sa punem la socotoale iesirea la pensie cind omul acumulase experienta…chiar si fara inteligenta, rutina ajuta…Ce mai conteaza….pensionarea cind esti senator….

  2. Asa sunt toți de la sindicat, învață meserie unul de la altul, doar meseria se fură!!!!! Toți vor să ajungă în parlament cât mai repede!!! Goarnă a simulat 8 ani ca să ajungă deputat!!!!! El era pe o mână cu psd și uite unde a ajuns!!!! Nu contează că politiștiii au ajuns ultimii oameni si toți râd de ei!!!!!!!!!!!!1

  3. & Să îi mulțumim totuși lui Iohannis și celor ce s-au vaccinat pentru ca și aceia ce nu se vaccinează să beneficieze de un mediu curat, așa cum și articolul 35 din Constituție stabilește ca drept al cetățenilor, ? Apreciați că este totuși un început ca și politicienii să ofere, din ceea ce dețin personal, celor ce îi aleg, ? Adevărați luptători, cei ce se vaccinează, se pregătesc să se lupte cu virușii, când îi descoperă, ?

  4. Inca o minciuna,a cata?Cate minciuni grosolane,incomensurabile trebuie sa mai indruge ministrii acestor guverne sa se trezeasca cineva si sa ii ia la goana?Nu v-ati saturat de bataia de joc?Cred ca place sa se faca misto de lume.Ghinion!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger