Pentru că au interdicție la grevă, prin lege, sindicaliștii de la Europol s-au gândit la o formă de protest care îl va lăsa pe ministrul Lucian Bode fără polițiști. Aceștia au decis ca polițiștii să se sincronizeze și să meargă, în masă, la donare de sânge, actul beneficiind de o zi liberă obligatorie și plătită. Mai mult, sindicaliștii vor, tot sincronizat, să întârzie la serviciu câteva ore, dat fiind că, pentru această abatere, nu pot fi sancționați.
Sindicatul Polițiștilor Europol a anunțat sincronizarea polițiștilor pentru ca, la nivelul fiecărui inspectorat, aceștia să lipsească motivat de la serviciu pentru o zi în cursul lunii iunie, ca urmare a donării de sânge la centrele de transfuzie sanguină. Conform Legii 282/2005 și HG 1364/2006, persoanele care donează sânge beneficiază printre altele, de o zi liberă plătită (în ziua donării).
”Avem semnale, până la acest moment, că 30% dintre polițiștii de la nivelul fiecărui inspectorat sunt de acord să doneze, ceea ce înseamnă între 100 și 500 polițiști la nivelul fiecărei unități de poliție. Totodată, anunțăm și sincronizarea demersului privind întârzierea de la serviciu pentru 4 sau 6 ore. Vom stabili o zi în care polițiștii, în special cei operativi din zona ordinii publice și rutierei, să întârzie de la serviciu pentru 4 ore, cei care lucrează în schimburi de 8 ore și pentru 6 ore, cei care lucrează la program de 12 ore. Această faptă nu este incriminată ca fiind abatere disciplinară. Pentru a fi reținută ca abatere disciplinară conform art. 57 lit. e din Legea 360/2002, fapta trebuie să aibă un caracter repetat, ceea ce înseamnă că dacă întârzii o singură dată, 30 minute sau 6 ore, nu poți fi sancționat disciplinar. Astfel, constituie abatere disciplinară, dacă nu a fost săvârșită în altfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune absența nemotivată ori întârzierea repetată de la serviciu săvârșită de polițist”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol. Potrivit acestuia distrugerea sistemului de poliție este deja o chestiune atât de vizibilă încât există două situații sumbre: cei din sistem vor să plece (pensie sau demisie), iar în instituțiile de învățământ aparținând MAI, de la concurență de 10 pe un loc, s-a ajuns la 0,5 candidați pe un loc.
Media veniturilor, 3.500 de lei
Sindicaliștii semnalează că polițiștii și militarii sunt ultima categorie cărora nu li se aplică Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar media venitului salarial în MAI este de 3500 lei, sumă ce include toate sporurile, inclusiv sporul de noapte sau de repaus/sărbători legale. Totodată, plata drepturilor privind decontarea transportului la și de la locul de muncă a fost amânată pe perioadă nedeterminată, norma de hrană nu se plătește la nivelul actualizat, ci a fost plafonată la nivelul anului 2018, sporurile se calculează chiar și la salariul din 2009, iar suprasolicitarea polițiștilor în activitate este maximă, ajungându-se ca un angajat să facă muncă a altora patru, care lipsesc din cauza deficitului de personal.
”Nemulțumirile polițiștilor sunt legate și de intenția de modificare a vârstei de pensionare la 65 de ani, în condițiile în care, conform datelor furnizate de Casele de Pensii Sectoriale, fără să fie luați în considerare colegii decedați până la pensionare, speranța de viață este de 68 ani. Asta va însemna că un polițist va putea beneficia de pensie pentru doar 3 ani. Lipsa unor norme ce vizează cariera în MAI a generat dezastrul care va urma, cu mii de șefi analfabeți funcțional sau cu polițiști care nu au specializarea necesară pentru munca pe care sunt puși să o facă”, se mai precizează în comunicatul Sindicatului Europol.
Protest și în stradă
Liderii Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol, împreună cu liderii Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare – SNPP, sub coordonarea reprezentanților Federației Publisind și ai Blocului Național Sindical, au hotărât organizarea unui calendar comun de proteste. Primul de acest gen se va desfășura marți, 30.05.2023, în fața MAI, pentru a atrage atenția asupra colapsului sistemului de poliție, lipsei de personal și bătăii de joc la adresa profesiei de polițist. ”Totodată, lipsa de personal din cadrul instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională ar trebui să reprezinte o problemă de siguranță națională, motiv pentru care ne vom adresa și Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT)”, mai arată Sindicatul Polițiștilor Europol.