Cauta

Bode e bun de plată. Pagube uriașe în buget

Lucian Bode trebuie să suporte consecințele destituirilor ilegale

Lucian Bode ar trebui să achite un prejudiciu imens, creat prin schimbarea ilegală a unui consiliu de administrație selectat în baza ordonanței privind guvernarea corporativă. Membrii destituiți ai vechiului CA au atacat în instanță decizia și au câștigat, drept pentru care indemnizațiile acestora trebuie plătite retroactiv.

Cutuma schimbării consiliilor de administrație de la companiile publice s-a lăsat, de această dată, cu prejudicii de sute de mii de lei aduse bugetului de stat. De dragul de a-și înfige clientela politică în locuri bănoase, Lucian Bode, după ce a fost uns ministru la Transporturi, s-a apucat să radă mai toate consiliile de administrație. Printre cele numite provizoriu însă erau și unele CA-uri puse în baza Ordonanței 109 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu toate procedurile legale respectate, cum este și cazul consiliului de administrație al Autorității Aeronautice Civile. Ghinionul lui Bode a fost că membrii acestui CA au atacat în instanță decizia ministrului și au câștigat.

”Actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, trebuie să respecte sentința judecătorească și să repună în funcție vechiul consiliu de administrație, revenindu-se la starea de dinainte. Practic, abuzurile nu sunt numai în cadrul Autorității Aeronautice Civile, ci la mai multe companii, unde au folosit același tipar. Au trimis Corpul de control, au făcut un raport negativ, care nu poate fi atacat în contencios. Culmea este că vechiul consiliu de administrație de la Autoritate era selectat în baza legislației, au fost parcurse toate etapele, de asta au și câștigat oamenii în instanță. Abuzurile pe care le fac ei se regăsesc cel mai mult la Ministerul Transporturilor, pentru că acolo sunt unele companii foarte avantajoase din punctul de vedere al CA-urilor, cum sunt Autoritatea Aeronautică Civilă, Compania Aeroporturi, Portul Constanța, Romatsa. Și atunci, chiar dacă membrii CA-urilor erau selectați conform legii, ei i-au destituit în baza acestor rapoarte de control. Mai mult, pe unii membrii ai CA-urilor i-au chemat ca să-i îndemne să nu atace în instanță, permițându-le că, ulterior, se vor găsi niște locuri și pentru ei”, ne-a declarat Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor.

Două CA-uri, cu indemnizații plătite de două ori

În acest moment Autoritatea Aeronautică Civilă trebuie să plătească două consilii de administrație, plus indemnizațiile din urmă ale membrilor vechiului CA, destituiți ilegal. ”Faptul că membrii CA au câștigat în instanță ridică două probleme. Una este legată de faptul că trebuie repuși în drepturi și cealaltă că trebuie să le achite indemnizațiile retroactiv, și vorbim aici de bani mulți. Acum, practic, sunt două consilii de administrație la Autoritatea Aeronautică, unul pus de Drulă, care l-a schimbat pe cel pus de Bode, care Bode l-a schimbat pe cel pus în baza legii, și al doilea pe care l-a pus instanța înapoi. Și trebuie plătite ambele consilii de administrație. În primă fază, toți acești bani în plus vor fi plătiți de Autoritatea Aeronautică Civilă, ca și instituție, numai că, la primul control al Curții de Conturi, va trebui să plătească cel care a semnat pentru destituirea consiliului de administrație pus legal, adică fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode”, ne-a mai precizat Răzvan Cuc.

Drulă riscă să fie acuzat de abuz în serviciu

Consiliul de Administrație de la Autoritatea Aeronautică Civilă, pe care l-a schimbat Bode, fusese pus în baza Ordonanței 109, pe o perioadă de 4 ani, iar din rândul membrilor a fost selectat și directorul. Acum Cătălin Drulă trebuie să pună vechiul CA și vechiul director. ”Dacă refuză și i se face plângere penală, este abuz în serviciu”, ne spune fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. Ordonanța 109 a fost un obiectiv asumat de Guvernul României prin Scrisoarea de intenție către Fondul Monetar Internațional, aprobată de Guvern prin memorandum la data de 7 iunie 2011, și a urmărit eficientizarea activității societăților de stat prin dezvoltarea de noi mecanisme de guvernanță corporativă, pentru instituirea pârghiilor de garantare a obiectivității și transparenței selecției managementului și a membrilor organelor de administrare, de asigurare a profesionalismului și responsabilității deciziei manageriale, mecanisme suplimentare de protecție a drepturilor acționarilor minoritari și o transparență accentuată a politicii de acționariat a statului.

Ultimele stiri

  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Cine l-a împins pe Trump spre războiul cu Iranul?
  • Exit mobile version