AcasăSOCIALBode e bun de plată. Pagube uriașe în buget

Bode e bun de plată. Pagube uriașe în buget

Lucian Bode trebuie să suporte consecințele destituirilor ilegale

Lucian Bode ar trebui să achite un prejudiciu imens, creat prin schimbarea ilegală a unui consiliu de administrație selectat în baza ordonanței privind guvernarea corporativă. Membrii destituiți ai vechiului CA au atacat în instanță decizia și au câștigat, drept pentru care indemnizațiile acestora trebuie plătite retroactiv.

Cutuma schimbării consiliilor de administrație de la companiile publice s-a lăsat, de această dată, cu prejudicii de sute de mii de lei aduse bugetului de stat. De dragul de a-și înfige clientela politică în locuri bănoase, Lucian Bode, după ce a fost uns ministru la Transporturi, s-a apucat să radă mai toate consiliile de administrație. Printre cele numite provizoriu însă erau și unele CA-uri puse în baza Ordonanței 109 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu toate procedurile legale respectate, cum este și cazul consiliului de administrație al Autorității Aeronautice Civile. Ghinionul lui Bode a fost că membrii acestui CA au atacat în instanță decizia ministrului și au câștigat.

”Actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, trebuie să respecte sentința judecătorească și să repună în funcție vechiul consiliu de administrație, revenindu-se la starea de dinainte. Practic, abuzurile nu sunt numai în cadrul Autorității Aeronautice Civile, ci la mai multe companii, unde au folosit același tipar. Au trimis Corpul de control, au făcut un raport negativ, care nu poate fi atacat în contencios. Culmea este că vechiul consiliu de administrație de la Autoritate era selectat în baza legislației, au fost parcurse toate etapele, de asta au și câștigat oamenii în instanță. Abuzurile pe care le fac ei se regăsesc cel mai mult la Ministerul Transporturilor, pentru că acolo sunt unele companii foarte avantajoase din punctul de vedere al CA-urilor, cum sunt Autoritatea Aeronautică Civilă, Compania Aeroporturi, Portul Constanța, Romatsa. Și atunci, chiar dacă membrii CA-urilor erau selectați conform legii, ei i-au destituit în baza acestor rapoarte de control. Mai mult, pe unii membrii ai CA-urilor i-au chemat ca să-i îndemne să nu atace în instanță, permițându-le că, ulterior, se vor găsi niște locuri și pentru ei”, ne-a declarat Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor.

Două CA-uri, cu indemnizații plătite de două ori

În acest moment Autoritatea Aeronautică Civilă trebuie să plătească două consilii de administrație, plus indemnizațiile din urmă ale membrilor vechiului CA, destituiți ilegal. ”Faptul că membrii CA au câștigat în instanță ridică două probleme. Una este legată de faptul că trebuie repuși în drepturi și cealaltă că trebuie să le achite indemnizațiile retroactiv, și vorbim aici de bani mulți. Acum, practic, sunt două consilii de administrație la Autoritatea Aeronautică, unul pus de Drulă, care l-a schimbat pe cel pus de Bode, care Bode l-a schimbat pe cel pus în baza legii, și al doilea pe care l-a pus instanța înapoi. Și trebuie plătite ambele consilii de administrație. În primă fază, toți acești bani în plus vor fi plătiți de Autoritatea Aeronautică Civilă, ca și instituție, numai că, la primul control al Curții de Conturi, va trebui să plătească cel care a semnat pentru destituirea consiliului de administrație pus legal, adică fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode”, ne-a mai precizat Răzvan Cuc.

Drulă riscă să fie acuzat de abuz în serviciu

Consiliul de Administrație de la Autoritatea Aeronautică Civilă, pe care l-a schimbat Bode, fusese pus în baza Ordonanței 109, pe o perioadă de 4 ani, iar din rândul membrilor a fost selectat și directorul. Acum Cătălin Drulă trebuie să pună vechiul CA și vechiul director. ”Dacă refuză și i se face plângere penală, este abuz în serviciu”, ne spune fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. Ordonanța 109 a fost un obiectiv asumat de Guvernul României prin Scrisoarea de intenție către Fondul Monetar Internațional, aprobată de Guvern prin memorandum la data de 7 iunie 2011, și a urmărit eficientizarea activității societăților de stat prin dezvoltarea de noi mecanisme de guvernanță corporativă, pentru instituirea pârghiilor de garantare a obiectivității și transparenței selecției managementului și a membrilor organelor de administrare, de asigurare a profesionalismului și responsabilității deciziei manageriale, mecanisme suplimentare de protecție a drepturilor acționarilor minoritari și o transparență accentuată a politicii de acționariat a statului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.843 afisari

3 COMENTARII

  1. E corect ca sa radă tot, să-și pună oamenii lor că doar de asta i-au votat o grămadă de români! Ei nu ,,e corupți” ei e dăștepți și cinstiți! Proști dă cinstiți! bă Patrauleo..Propaganda-n media zi de zi a facut ca românii să-i voteze pe acești nastrapullea la guvernare! Iar acu avem ce-a votat majoritatea! Au guvernat 2 ani din mandatul normal al PSD prin tradarea lu Tericeanu și a lu Ponta Mikey mouse,dar și a serv.trădatoare. Vor mai conduce țara pina-n 2024 ca unu ca ciolacu și PSDu actual sînt un soi de usr mai soft așa. Adică fo șasă ani așa!! Iar din 2024 tot ei că psdu lu ciolacu se vor destrama in vînturi. Vînturi vîntoase de la fasole gătită!

  2. Apropos de majoritate. Care majoritate?
    Loazele, excrocii, imbecilii, vandalii, hotii sau altfel spus PNL, USR, UDMR bandele organizate in vederea favorizarii criminalitatii nu reprezintă nici macar 15% din electoratul Romaniei
    Care majoritate? 15%??

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament. Momentul încăierării dintre deputații Florin Roman şi Dan Vîlceanu – VIDEO

La destul de scurtă vreme după ce s-a aflat despre scandalul din Parlament și despre incidentul violent în care au fost implicați doi foști...

Susținere totală pentru construirea noului Stadion Dinamo: Rareș Hopincă: “Primăria Sectorului 2 se va implica în dezvoltarea infrastructurii pentru sport!”

Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, împreună cu premierul, Marcel Ciolacu, președintele COSR, Mihai Covaliu, președintele CS Dinamo, Ionuț Popa, și președintele...
proger