AcasăSOCIALMinistrul de Interne intervine în scandalul polițiștilor de la Secția 16. Bode:...

Ministrul de Interne intervine în scandalul polițiștilor de la Secția 16. Bode: „Comportament inadmisibil!”

Bode, după reținerea polițiștilor de la Secția 16: ”Este inadmisibil să ai un astfel de comportament” (foto: Facebook)

Ministrul de Interne a vorbit despre un ”derapaj”, când s-a referit la situația de la Secția 16 din București.

Totul, după ce s-a aflat, în cursul serii precedente, despre reținerea mai multor polițiști de la această secție și despre acuzațiile grave ce se aduc în cauza în care sunt cercetați oamenii legii, inclusiv cea de tortură (DETALII AICI).

”Fapta s-a petrecut în septembrie 2020. Au urmat toate procedurile legale, a fost deschis un dosar in rem, iar decizia de ieri, de a-i reține pe opt din cei nouă suspecți, având în vedere acuzațiile care li se aduc, este, din punctul meu de vedere, una corectă. Este inadmisibil să ai un astfel de comportament tu care îmbraci uniforma de polițist. Sigur că va urma o anchetă, vom vedea exact care sunt probele, dar dacă, fie și 1% din ceea ce s-a spus în spațiul public este adevărat, acești indivizi nu fac cinste uniformei de polițist”, a susținut Lucian Bode, joi, în fața presei.

Mai mult, ministrul de Interne a adus în discuție și modernizarea poliției. ”Le transmit românilor că o instituție fundamentală a statului, cum este Poliția Română, va merge înainte, se va moderniza, va analiza la rece ce s-a întâmplat și la Onești, ce s-a întâmplat la Secția 16 și în alte situații, își va moderniza legislația (…) și nu voi accepta niciodată să se pună semnul egal între unele derapaje de genul celui de la Secția 16 și o instituție fundamentală a statului român cum este Poliția Română”, a dat asigurări șeful MAI.

Opt polițiști reținuți, altul cercetat sub control judiciar

Precizările ministrului de Interne au venit după ce de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-au comunicat măsurile luate în cazul celor 9 oameni ai legii.

Și anume că ”la data de 03.03.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 9 inculpaţi, agenţi de poliţie din cadrul DGPMB Secția 16 Poliție – Biroul de Ordine Publică, pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, respectiv complicitate la tortură.

Totodată, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore a 8 dintre inculpaţi, respectiv măsura controlului judiciar faţă de un inculpat”.

În comunicatul Parchetului amintit se dau detalii cu privire la probele din această speță și la contextul în care s-au luat măsurile amintite. Iată-le:

”Din probele administrate până în prezent, au rezultat următoarele:

La data de 01.09.2020, în jurul orelor 01.45, inculpaţii făceau parte dintr-un filtru de poliție organizat în zona străzii Calea Șerban Vodă din mun. Bucureşti, context în care au fost abordaţi de persoanele vătămate care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măștilor de protecție în contextul epidemiologic SARS-COV2.

În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii uneia dintre persoanele vătămate pentru reproșurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinței sale pe un teren viran situat la periferia mun. București, sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violențe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante.

În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate.

După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran.
În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe a doua persoană vătămată, în intervalul 01.45 – 02.00.

Astfel, după încătușarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi au transportat-o în zona Zețari din București, sectorul 5, unde au descătușat-o și abandonat-o pe o stradă întunecată.”