AcasăSOCIALBode a mai înfipt o direcție în MAI. Cu aceleași atribuții ca...

Bode a mai înfipt o direcție în MAI. Cu aceleași atribuții ca IGSU

Lucian Bode i-a mai făcut o direcție lui Arafat

După ce a rezolvat deficitul major de polițiști din MAI, deschizând poarta civililor aleși pe sprânceană, pe care îi face ofițeri peste noapte, Lucian Bode s-a gândit să mai arunce niște bani înființând o direcție nouă, de Protecție Civilă, în subordinea lui Arafat. Direcția presupune, bineînțeles, o grămadă de funcții de șefi și directori, posturi bugetate generos de Guvern.

Pe motiv că Departamentul pentru Situații de Urgență al lui Raed Arafat nu avea în subordine decât Direcția Generală Management Urgențe Medicale, Guvernul a decis să mai înființeze una, de protecție civilă, cu organigrama specifică de nu mai puțin de 17 șefi, plătiți gras din bugetul generos al MAI. Din Regulamentul de organizare și funcționare a Direcției generale pentru protecție civilă, publicat în Monitorul Oficial, reiese însă că atribuțiile sunt aproape identice cu cele ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aflat tot în subordinea lui Raed Arafat. În anul 2004, Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari și Comandamentul Protecției Civile, instituții aflate sub coordonarea Ministerului de Interne, au fuzionat, tocmai pentru a se adapta la creșterea exponențială a riscurilor nonmilitare, pe fondul accelerării tendințelor de globalizare, al schimbărilor climatice radicale, al diversificării activităților economice și producerii de dezastre, luând astfel ființă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Obiectivul fundamental al activității desfășurate de IGSU, se arată pe site-ul instituției, vizează eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, în vederea menținerii sub control a riscurilor și asigurării stării de normalitate a vieții comunităților umane și este atins prin multitudinea de activități de prevenire și intervenție pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim-ajutor SMURD, salvarea persoanelor și limitarea pagubelor produse de inundații, alunecări de teren, mișcări seismice, epidemii, epizootii, înzăpeziri, secetă, asistența persoanelor aflate în situații critice, intervenția la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte tipuri de calamități naturale sau antropice.

Ce face noua direcție?

Direcția generală nou-înființată asigură la nivelul Departamentului coordonarea  îndeplinirii  obligațiilor  ce  revin  autorităților  în domeniul  protecției  civile,  în  scopul  prevenirii  și  reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, îmbunătățirii rezilienței comunităților, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate. Direcția generală analizează, evaluează și propune spre avizare strategiile și metodologiile specifice domeniului protecției civile, participă, împreună cu Direcția generală management operațional, la procesul de planificare și executare integrată a misiunilor din domeniul de competență, analizează și face propuneri de îmbunătățire a modului de organizare și asigurare a stării de operativitate și a capacității de  intervenție optimă a structurilor aflate în coordonarea/coordonarea  operațională a DSU.

Șefii șefilor de la IGSU

Urmărind în paralel atribuțiile Direcției generale de protecție civilă și ale IGSU se observă că ambele au aceleași sarcini, inclusiv în elaborarea de strategii, programe și planuri în domeniile de activitate, pe care le supune aprobării organelor abilitate, precum și în elaborarea studiilor, prognozelor și analizelor statistice privind tipurile de risc, natura și frecvența situațiilor de urgență produse. Practic vor fi două instituții care se vor călca pe bombeuri, cu mențiunea că cei de la noua direcție vor fi șefii șefilor de la IGSU. Că doar de acest lucru ducea lipsă Ministerul Afacerilor Interne, și nu de polițiști în stradă care să se preocupe de siguranța cetățenilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.576 afisari

5 COMENTARII

  1. Direcția generala „urgențe medicale”?!!!! Chiar nu vede nimeni nonsensul major în care FUNCTIA MEDICALA și-o arogă un element de structura al statului care nu este destinat acestui scop?!!!! Cum se poate ca într-un guvern al unui stat european sa avem ministerul de interne, care se ocupa de „servicii de sanatate”. Mai mult decât atat: nici o auditare de sistem nu a identificat ca acest dsu, pe lângă ca reprezinta un nonsens major funcțional, reprezinta o structura redundanta între eșalonul specializat – IGSU și autoritatea ministrului de interne?!!! Pe lângă aspectele de dublare/paralelism/redundanta și conflict de rol/UZURPARE DE CALITĂȚI OFICIALE, avem o execuție bugetara a banului public prin care se asigura funcționarea acestei mizerii numite DSU la fel de nejustificată și de inafara legii!!!!! Cine îl lasă pe acest arafat sa facă asa ceva, în țara asta și asa săracă, se face vinovat de aceleași fapte de care este vinovat nemernicul asta parazit și incapacitator al statului român!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger