AcasăSOCIALBNR anunță APOCALIPSA! Bubuie inflația, se scumpesc alimentele! / Ce prețuri explodează...

BNR anunță APOCALIPSA! Bubuie inflația, se scumpesc alimentele! / Ce prețuri explodează și de când

BNR anunță APOCALIPSA! Bubuie inflația, se scumpesc alimentele! / Ce prețuri explodează și de când

Vin vești îngrijorătoare de la Banca Națională a României (BNR), în raportul privind inflația, publicat vineri, 11 februarie.   

Românii află că scumpirile alimentelor se vor apropia de 12% în primul trimestru al anului. Iar BNR – instituția în fruntea căreia se află guvernatorul Mugur Isărescu – anunță că „se vor manifesta în continuare presiuni inflaționiste pe segmentul energiei (inclusiv în cazul combustibililor, pe fondul evoluției cotațiilor globale ale țițeiului)”.

„Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflației IPC este influențată substanțial de evoluția viitoare a prețurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflației în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare și compensare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru populație, conform prevederilor legislației în vigoare la data publicării prezentului Raport”, stă scris în documentul făcut public de BNR.

În raportul făcut public vineri, 11 februarie, se menționează, totodată, că „sprijinul acordat de autorități populației prin plafonarea prețurilor și, respectiv, compensarea facturilor, va implica rate anuale ale inflației IPC mai reduse în lunile de aplicare a acestor măsuri.

Ulterior expirării acestor scheme, începând din luna aprilie și continuând apoi și pe parcursul anului, prețurile suportate de consumatorii casnici vor reflecta gradual, în funcție de momentul reînnoirii contractelor acestora, nivelurile mai ridicate din piețele de energie, care continuă să rămână relativ tensionate pe termen scurt.

Astfel, prognoza indică o dinamizare a ratei anuale a inflației IPC în luna aprilie, urmată de o decelerare graduală pe parcursul trimestrelor următoare, când sunt așteptate ajustări de mai mică amploare ale prețurilor energiei”

Iată ce se mai scrie în raportul BNR:

„Rata anuală a inflației IPC este proiectată la valoarea de 9,6 la sută în luna decembrie 2022, cu un maxim al indicatorului localizat pe parcursul lunii aprilie, odată cu expirarea schemelor de sprijin al consumatorilor casnici de energie electrică și gaze naturale, conform prevederilor legislației în vigoare la data publicării prezentului Raport. Majorări ale prețurilor la energia electrică și gazele naturale, dar de magnitudini semnificativ mai reduse, sunt preconizate și în iulie și, respectiv, octombrie 2022, fiind justificate de reînnoirea contractelor de furnizare”.

”Prognoza curentă indică majorări mai ample ale prețurilor energiei electrice și ale gazelor naturale după expirarea schemei de compensare, cu impact mai persistent asupra ratei anuale a inflației, pe fondul prelungirii tensiunilor de pe piețele de energie”.

Accelerarea dinamicii prețurilor bunurilor din import

„Rata anuală a inflației de bază este prognozată să își continue traiectoria ascendentă în primul trimestru al anului curent, urmând a atinge un nivel maxim de 5,3 la sută în martie. Ulterior, după o plafonare temporară, aceasta va înregistra o inversare a tendinței, fiind anticipate atenuarea lentă a dinamicii sale și revenirea la marginea superioară a intervalului țintei în trimestrul I 2023.

Pe termen scurt, evoluția survine pe fondul presiunilor inflaționiste din partea costurilor producătorilor (cheltuieli cu materii prime, în special cele energetice și produse agroalimentare, cu materiale și bunuri intermediare, transport), în contextul crizei energetice și al funcționării cu sincope a lanțurilor de producție și aprovizionare. La aceste presiuni, sub impactul acelorași factori de natura ofertei, se adaugă creșterea anticipațiilor inflaționiste la nivelul tuturor operatorilor economici, în special pe termen scurt, și accelerarea dinamicii prețurilor bunurilor din import.”

Prognoză: Sunt anticipate noi majorări în lunile iulie și octombrie, pe fondul procesului de reînnoire a contractelor

„După o relativă temperare în luna februarie, pe fondul măsurilor de compensare adoptate de autorități, ritmul anual de creștere a prețurilor bunurilor energetice este anticipat a înregistra o accelerare semnificativă în luna aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri.

Ulterior, deși sunt anticipate noi majorări în lunile iulie și octombrie, pe fondul procesului de reînnoire a contractelor, dinamica anuală este previzionată să decelereze și să înregistreze o corecție abruptă în trimestrul II 2023, pe seama efectelor statistice de bază. Valorile prognozate sunt de 36,5 la sută pentru finele anului curent și de 1,5 la sută pentru sfârșitul anului 2023. Nivelul prognozat pentru decembrie 2022 a fost revizuit ascendent cu 20,5 puncte procentuale, în condițiile celor mai recente informații privind ofertele furnizorilor adresate consumatorilor casnici.”

Ce se întâmplă cu prețurile alimentelor

„Dinamica anuală a prețurilor volatile ale alimentelor (LFO) este prevăzută a se poziționa la niveluri relativ apropiate de cele prognozate în runda precedentă.

La finele celor doi ani de prognoză, valorile proiectate sunt de 4,7 la sută și, respectiv, 3,3 la sută. Traiectoria a fost fundamentată în ipoteza înregistrării unor producții agricole normale.”

Vești despre prețul țigărilor și al băuturilor alcoolice

Dinamica anuală a prețurilor produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice este prognozată la 4,2 la sută la finele anului 2022 și 6,3 la sută la sfârșitul celui viitor. Traiectoria pentru anul curent este marcată de majorările înregistrate la începutul anului, în contextul în care, conform legislației în vigoare, nu vor fi operate creșteri ale accizei în 2022.

Pentru anul viitor, în lipsa altor informații de la autoritățile de profil, se prevede reluarea calendarului de majorare a accizei. Față de proiecția precedentă, revizuirile sunt reduse ca magnitudine.”

author avatar
Andrei Coman
594 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai BNRul parca avea ca obiectiv stabilitatea preturilor? Ce face Isărescu acum? E trâmbițat creșterii inflatiei? Dacă nu poți îndepliniți obiectivul principal al instituției la ce mai ești de folos maestre?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger