Cauta

Blocaj total la exploatarea lemnului. Populația rămâne fără sursă de încălzire

Protecție, doar pe hârtie. Românii nu vor mai avea de unde să cumpere lemne

Am eliminat specula, a spus Marcel Ciolacu, iritat de semnalele blocării pieței lemnelor după apariția Ordonanței care plafonează prețurile la 400 de lei m.c. Reprezentanții Federației Silva spun că firmele vor retrage lemnul de la vânzare până va trece efectul actului normativ și că acest blocaj vine peste un altul, provocat de o transpunere a unei directive europene, care a scos din circuit zeci de ocoale silvice.

Ordonanța care a plafonat prețul lemnului de foc nu la 500 de lei, cum se preconiza inițial, ci la 400 de lei, a reușit să creeze un blocaj total pe piață. Pe lângă faptul că populația nu mai are de unde să cumpere lemne de foc, silvicultorii atrag atenția că Romsilva se confruntă cu o avalanșă de cereri din partea agenților economici de reziliere a contractelor.

”Firmele care au luat lemnul la un preț mai mare, adăugând costurile de exploatare, transport, depozitare, au ajuns la concluzia că nu pot vinde acest lemn la 400 de lei m.c. Consecințele vor fi destul de serioase și asupra Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, dar și asupra bugetului de stat, pentru că, dacă marfa nu se mișcă, nu ajunge la cumpărători și nici statul nu-și încasează impozitele de pe lanțul ăsta comercial. Această limitare la 400 de lei m.c. poate funcționează undeva, la munte, dar, în zona de câmpie, prețurile sunt mai mari și nimeni nu își permite să vândă în pierdere. Și atunci vor aștepta să treacă efectul acestei ordonanțe, care este valabilă până la 31 martie 2023, și abia atunci vor scoate la vânzare lemnele”, ne-a declarat Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”. Acesta arată că scumpirea lemnului nu a venit neapărat din lemnul în sine, ci din influența scumpirilor la combustibili, la gaze și la energie.

Directiva UE a închis ocoalele silvice

Necesarul de lemn pentru populație și pentru industria autohtonă poate fi susținut de către masa lemnoasă pe care o avem în țară, susțin silvicultorii, dar România nu poate exploata lemnul din cauza opreliștilor pe care le pun unii și alții.

”De exemplu, o barieră foarte importantă este că fiecare amenajament silvic, care are deja componenta de mediu inclusă, trebuie să treacă acum printr-o procedură de avizare de mediu, care durează circa un an de zile, dacă lucrurile merg bine, impusă acum un an prin transpunerea unei directive europene. Deci practic, în fiecare an, circa 30 de ocoale vor fi blocate și nu vor putea aproviziona populația cu lemnul necesar pentru încălzirea locuințelor, pentru că trebuie să aștepte această procedură de avizare de mediu, care este o suprapunere cu planul de management care se făcea până acum. Se mai cheltuie astfel niște bani pentru că așa s-a considerat și s-a înțeles că trebuie transpusă o directivă europeană”, ne-a precizat președintele Federației ”Silva”, Silviu Geană. Până acum un an de zile nu era niciun fel de problemă, pentru că amenajamentele erau avizate, aprobate de ministru și totul se desfășura fără niciun fel de sincope. Și nu numai ocoalele silvice ale statului sunt blocate, ci și cele private, ajungându-se la 50 de ocoale silvice, cu o suprafață de peste 700.000 de hectare de fond forestier, care nu mai pot exploata lemnul din păduri.

Lobby pentru importuri

”Noi suntem întotdeauna mai catolici decât papa, pentru că, iată, toți ceilalți din UE funcționează”, ne mai spune Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, care semnaleză că acest blocaj a provocat o criză a lemnului. ”Dacă un an de zile nu poți să recoltezi lemnul, atunci populația nu are de unde să se aprovizioneze și nici societățile și se apelează la importuri. De aici vin și presiunile din afară, să le protejăm noi, pe ale noastre, că ne dau ei lemn de la ei. Dacă la TV apare de 5 ori pe zi că dispar pădurile României și că se taie nu știu câte hectare pe oră, este firesc să se introducă o stare de iritare în mentalul populației. Pădurea este o cultură, care trebuie îngrijită și exploatată. O să transformăm pădurile țării într-o mare grădină botanică și o să cumpărăm lemne doar din import, că se face un lobby în sensul acesta”, a afirmat Silviu Geană, președintele Federației ”Silva”.

Ultimele stiri

  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Exit mobile version