AcasăSOCIALBlocadă la Euroins. Păgubiții iau cu asalt sediul firmei

Blocadă la Euroins. Păgubiții iau cu asalt sediul firmei

O mie de mașini vor bloca sediul firmei Euroins

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România a decis să blocheze sediul central al Euroins cu 1.000 de autoturisme, în semn de protest față de refuzul firmei de asigurări de a plăti despăgubirile pe polițele RCA. Reprezentanții COTAR se tem că firma ar putea alege să intre în faliment, decât să achite despăgubirile, arătând că, în doar șase luni, Euroins a înregistrat peste 11.000 de reclamații.

Deși reprezentanții Euroins, în declarații, se arată dornici de a rămâne pe piață, contestarea în instanță a deciziilor ASF arată altceva despre intențiile firmei, ne spune președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). ”ASF-ul le-a dat amenzi și, mai mult, s-a prezentat și în instanță și, ca urmare, instanța a respins contestația Euroins. Mai mult decât să le dea amenzi și să-i pună să reîntregească capitalul social nu au ce face cei de la ASF. Să vedem după ce va ieși hotărârea definitivă a instanței ce vor face cei de la Euroins. Dacă vor intra în faliment, în condițiile în care au 35% din piață, va fi destul de dificil pentru noi. Fondul de garantare va plăti, dar în doi-trei ani de zile. Dacă Euroins nu se va conforma deciziei ASF de a majora capitalul social, atunci ASF îi va ridica autorizația de funcționare. Ne gândim că, dacă își vor majora capitalul social, ne vor face și nouă plățile și că vor să rămână pe piață în continuare. Dar dacă nu își vor majora capitalul social înseamnă că vor să intre în faliment. Ciudățenia este că cei de la Euroins încasează în perioada asta taxele pe RCA, în condițiile în care numărul dosarelor de daune a scăzut cu 70-80%, iar pe de altă parte ei nu fac plăți. Și atunci te întrebi ce fac ăștia cu banii, că de încasat, încasează. E ușor să vii în România, să te numești instituție financiară pe banii proștilor”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Service-urile, la un pas de faliment

Reprezentanții COTAR susțin că, din cauza datoriilor acumulate, care continuă să crească, peste 1.000 de service-uri au ajuns aproape de faliment. ”Avem un membru la Iași care avea de încasat circa 400.000 de lei de la Euroins, iar acum are un milion de lei. Și astfel de cazuri avem peste tot în țară, inclusiv în București. Cei de la Euroins plătesc doar 20-30% din facturi și pentru restul te trimit cu dosarul în instanță. Service-urile au ajuns să facă credite la bănci ca să-și poată plăti facturile la furnizori, salariile, utilitățile. Cel care repară mașina și suportă toată reparația nu este firma de asigurări, ci service-ul, care rămâne să-și recupereze datoria de la asigurător. Dacă firma plătește doar 20% din factură, service-ul trebuie să se ducă în instanță, unde cheltuie bani cu avocații. Asta pe lângă dobânzile plătite la bănci pentru împrumuturile contractate. Nimeni nu realizează acest lucru”, ne spune președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Reclamațiile au crescut cu peste 199%

Doar în primele 6 luni ale acestui an, societatea Euroins a înregistrat 11.225 de reclamații, în creștere cu 199,57% față de numărul total înregistrat în semestrul I al anului 2019, susțin reprezentanții COTAR. ”Aproape 62% din totalul reclamațiilor pieței de asigurări din România au fost formulate la adresa firmei de asigurări Euroins, în primele 6 luni ale acestui an. Euroins a avizat, în trimestrul II, un număr de 21.870 dosare de daună și a înregistrat un 4.834 reclamații, adică echivalentul reclamațiilor înregistrate de întreaga piață germană, în 13 ani. Atunci când aproape 1 din 4 păgubiți RCA ai acestei firme de asigurări se plâng Autorității de Supraveghere Financiară de faptul că întâmpină probleme cu plata despăgubirii din partea firmei Euroins, atunci este clar că lucrurile sunt total scăpate de sub control și nu mai pot continua în această direcție, motiv pentru care dorim să tragem un semnal de alarmă public, astfel încât instituțiile statului român să intervină și să rezolve această situație, de urgență”, se arată într-un comunicat al Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România. Aceasta anunță organizarea unui miting de protest împotriva practicilor abuzive ale firmei de asigurari Euroins, cu sediul în Pipera, pe 18 noiembrie, între orele 10.00 – 13.00, la care vor participa 3.000 de persoane și 1.000 de autovehicule.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.110 afisari

3 COMENTARII

  1. cumvro 3 ani am luat teapa de la euroins ,niste derbedei niste hoti ,nici macar n-au venit la constatare ,iar reclamatia la ASF a ramas pentru sf asteapta .

  2. Nicu Marcu a primit ordin sa nu se atingă de Euroins și City Insurance. ASF ul trebuie luat cu asalt. Acolo e Caracatița, iar Nicu Marcu e capul caracatiței.

  3. Baga nea pandele vreo 500 de mașini ca are de unde …la fiecare lună de rent pe care o factureaza fiecare masina închiriată mai aduce bani de una nouă…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger