AcasăSOCIALBlaturi cu ajutoarele europene. Fermierii acuză Guvernul

Blaturi cu ajutoarele europene. Fermierii acuză Guvernul

Fermierii, lăsați cu ochii în soare. Ajutoarele europene au fost mânărite

Așteptat cu disperare de fermieri, ajutorul de 300 milioane de euro din fonduri europene a ajuns la cine trebuie. Ghidul de finanțare a fost ținut la secret până în 26 mai, la două noaptea, când a apărut în Monitorul Oficial. După opt ore, la 10 dimineața, când s-a dat startul, firmele de consultanță au reușit să înscrie în 4 minute 3.000 de firme, care, în mod dubios, s-au dovedit a fi eligibile. După cele 4 minute, aplicația s-a blocat.

Fermierii acuză Ministerul Fondurilor Europene și Guvernul de blat cu firmele de consultanță, care au avut informații din interior și au reușit să înscrie 3.000 de firme pentru finanțarea de la UE într-un timp de doar 4 minute, ceea ce este, practic, imposibil. În 26 mai, la ora două noaptea, a apărut ghidul pentru documentațiile care trebuiau depuse pentru obținerea granturilor de la UE, ca măsură de sprijin pentru pierderile din pandemie. La ora 10 dimineața, s-a dat drumul la înscrieri, iar în primele 4 minute s-au înscris 3.000 de firme, care s-au dovedit a fi și eligibile. Apoi aplicația nu a mai funcționat. La câteva ore, a apărut o altă aplicație, în care s-au mai înscris 7.000 de solicitanți.

”Săptămâna trecută a fost termenul limită pentru granturile de la UE pentru fermieri, de 300 milioane de euro, pentru diminuarea pierderilor cu pandemia Covid. Cum vă explicați dvs că nimeni, nici de la Guvern, nici de la minister, nici de la celelalte instituții ale statului nu știa de aceste granturi și care este procedeul de întocmire a documentației? Apoi, cu o zi înainte, a apărut noaptea, la ora 2, în Monitorul Oficial, ghidul de accesare a fondurilor, iar peste opt ore, adică pe 26 mai, la ora 10, s-au deschis înscrierile. În condițiile în care îți trebuia timp serios ca să poți să te înscrii, în primele 4 minute, s-au înscris 3.000 de firme, după care s-a blocat aplicația de pe site și, după câteva ore, când a apărut o altă aplicați unde te puteai înscrie, s-au mai înregistrat alte 7.000 de cereri de finanțare. La scurt timp, apare știrea de la Ministerul Fondurilor Europene că eligibile ar fi primele 3.000 de cereri”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Mai ceva ca la voturile din Paris

Viteza cu care firmele de consultanță au înscris cererile de finanțare ale firmelor a depășit-o cu mult pe cea de la votul diasporei din Paris, când s-a înregistrat un vot pe secundă, fapt care i-a determinat pe fermieri să suspecteze o fraudă de proporții la minister. ”De unde au știut acești 3.000 să-și facă dosarele și să le înscrie atât de repede, când numai pentru înregistrarea semnăturii electronice aveai nevoie de un minut? Cum de au reușit firmele de consultanță să înscrie 30-40 de firme pe secundă? Aceste firme percep 10% din bani pentru a întocmi dosarele, deși nu este deloc dificil pentru un contabil, de exemplu, să le facă. Din punctul meu de vedere, este o fraudă. Au contestat foarte mulți, dar degeaba. Cum de au avut firmele de consultanță toate datele și cum de au reușit să înscrie firmele în timp record? Este clar că au fost mână în mână cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene. Ar trebui să se facă un control ca să se verifice cum de au reușit firmele de consultanță să înscrie atât de multe cereri într-un timp atât de scurt și de ce s-a întrerupt înscrierea pe aplicația inițială după primele 4 minute. Mai mult, toate încercările de a obține informații despre ghidul solicitantului de la Ministerul Fondurilor Europene au fost în zadar, pentru că spuneau mereu că nu știu nimic”, ne-a mai precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Ordonanța, dată în 6 mai

Ordonanța de urgență 61/2022, care a apărut în 6 mai, a avut ca obiect unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Timp de 20 de zile, ghidul solicitantului, în care erau prevăzute toate documentele care ar fi trebuit depuse pentru a fi declarat eligibil, a fost ținut la secret pentru muritorii de rând, pentru a apărea, în mod suspect, cu doar opt ore înaintea startului înscrierilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.