Deciziile și amenzile date de Autoritate de Supraveghere Financiară firmelor de asigurări în ultimii ani sunt anulate pe bandă rulantă de instanță. Motivele acestei situații pot fi legate de competența departamentului juridic al ASF, de seriozitatea întocmirii dosarelor sau, pur și simplu, de o nepăsare suspectă față de procese a celor de la autoritate, mai ales că, în multe dintre fazele procesuale, ASF-ul nici măcar nu se prezintă în instanță.
Asociațiile de consumatori semnalează faptul că nu este posibil ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să piardă atâtea procese în fața firmelor de asigurări, atâta vreme cât 95% dintre procesele păgubiților RCA îndreptate împotriva acelorași firme sunt castigate, fără a beneficia de susținerea unor case mari de avocatură. Astfel, amenzile și deciziile de conformare emise de ASF împotriva asigurătorilor rămân doar praf în ochii consumatorilor, ale căror plângeri s-au înmulțit alarmant. Un exemplu cât se poate de elocvent este cel al ultimei decizii a ASF împotriva Euroins, care implica, pe lângă o amendă drastică, și sancțiuni directe împotriva conducerii firmei. Astfel, la 1 octombrie, ASF a sancţionat Euroins cu amendă în sumă de 1,5 milioane de lei şi directorul general şi directorul executiv cu amenzi de 100.000 de lei fiecare, precum şi retragerea aprobărilor acordate de către Autoritate. Totodată, Euroins a fost obligată să transmită Autorității de Supraveghere Financiară un plan de finanţare şi de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii, și să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficienţele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei.
Cam atât cu măsurile ASF
Ce s-a întâmplat ulterior? Mihnea Tobescu, directorul Euroins, a obținut suspendarea deciziei împotriva sa, până când se va pronunța instanța care judecă procesul privind anularea actului, și s-a întors deja la birou. Nici amenda de 100.000 de lei nu a fost plătită, aceasta fiind, ca de obicei, contestată în instanță. Totodată, și directorul executiv al Euroins a contestat deciziile și sancțiunile ASF, urmând ca și acesta să obțină, foarte probabil, același tratament. Contestate au fost și planul de măsuri impuse de ASF, precum și celelalte decizii. Acțiunea în instanță a Euroins are mari șanse să aibă câștig de cauză, dovadă și cazul firmei City Insurance, care a obținut anularea măsurilor impuse de ASF de a majora capitalul cu 16,5 milioane de euro și de a reanaliza 100.000 de dosare de daună. Sigur, procesul se judecă în continuare, însă o hotărâre definitivă a instanței va veni peste câțiva ani.
Instanțele, supraaglomerate de procesele asigurătorilor
Sunt asiguratori care, prin deciziile ASF-ului, au fost obligați să-și majoreze capitalul și aceștia au câștigat în instanță și nu mai majorează nimic, ne spune președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu. ”Toate amenzile date de ASF sunt contestate de acești asigurători. COTAR vrea să intervină, pe propria cheltuială, care nu este mică deloc, pentru că apelăm la case mari de avocatură, să susțină procesele ASF. Și atunci ar fi normal ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să fie de acord ca noi să venim în sprijinul ei, pentru că, astfel, sprijinim sancționarea abaterilor constatate de ASF și, mai ales, îi sprijinim pe toți cei care plătesc această poliță RCA obligatorie prin lege. Dacă și o amendă minoră, care nu contează pentru firmele de asigurări, este contestată în instanță, ne întrebăm unde vor să ajungă.
Banii nu îi plătesc pentru despăgubiri, au ajuns să achite doar 30-40% din valoarea daunelor. Practic, firmele de asigurări, și vorbim de cele care au o cotă importantă din piață, ne trimit pe toți în instanță, persoane fizice sau societăți reparatoare, că doar așa am ajuns să mai recuperăm din bani. Dar procesele durează ani de zile și pierderile noastre sunt pe toată linia. De aceea sunt și atât de multe procese în instanță cu aceste firme de asigurări. Acum noi sperăm ca noul președinte al ASF să ne permită să intervenim, ca parte intervenientă, în procesele ASF, în toate sancțiunile date de ASF și contestate de asigurători, pentru că până la urmă intervenim în favoarea tuturor păgubiților și tuturor celor care plătesc polița RCA”, ne-a declarant Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.