Codul Rutier 2024 aduce o nouă serie de schimbări în toamna acestui an. Probele audio-video vor fi esențiale pentru sancționarea conducătorilor auto care nu respectă legislația în vigoare.
Totuși, pentru a fi aplicată sancțiunea, este nevoie să fie respectate anumite reguli.
Cum a fost reglementat Big Brother-ul din traficul rutier
Înregistrările trebuie să fie făcute în mod accidental, precum arată modificările din Codul Rutier. O înregistrare accidentală presupune faptul că manevrele participanților la trafic sunt surprinse „în mod nemijlocit și întâmplător”.
Nu se iau în considerare sesizările în condițiile în care persoana care le face a fost martora mai multor fapte contravenționale, în decursul unui interval de 24 de ore, în care este implicat același vehicul, conform Romania TV.
Aceeași condiție se aplică și în cazul în care se raportează mai mult de 3 fapte în 15 zile. Nu se vor lua în considerare nici sesizările legate de același loc al faptei, dacă sunt raportate mai mult de 3 în 24 de ore sau 7 în 15 zile. S
Sancționare șoferilor va fi efectuată în dovezi clare.
A mâncat o ciocolată, apoi a suflat în etilotest
Un şofer din Alba a fost oprit de agenţii de la Rutieră în data de 16 iunie 2023. Conducătorul auto a fost testat pozitiv la etilotest după ce ar fi consumat o ciocolată cu rom.
Șoferul a contestat rezultatul și a solicitat recoltarea de probe biologice. Cum s-a apărat bărbatul? „Nu am consumat băuturi alcoolice, ci în urmă cu aproximativ două ore și ceva am mâncat ciocolată cu rom”.
„Etilotestul marca DRAGER a indicat o concentrație de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat”, se arată în motivarea instanței.
Ulterior, a fost dus la spital pentru testare, iar probele biologice recoltate la orele 20.30 și 21.33 au arătat zero alcoolemie, conform RomaniaTV.
Pe 10 iulie 2024, magistrații au admis cererea de anulare a procesului verbal și i-au restabilit permisul de conducere. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la instanța superioară.