AcasăSOCIALBenzina şi motorina s-au scumpit din nou. Cât costă combustibilii vineri, 11...

Benzina şi motorina s-au scumpit din nou. Cât costă combustibilii vineri, 11 august, înainte de minivacanţa de Sfânta Maria

Petrom, liderul pieței carburanților, a crescut din nou prețurile, și la benzina și la motorina vândută în stațiile proprii.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 11 august 2023 un preț al benzinei standard de 7,02 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,21 lei/litrul.

Preţul a crescut cu 9 bani/L

Așadar, față de ziua anterioară, prețul a crescut semnificativ, cu nouă bani pe litru, și la benzină și la motorină. Precedenta scumpire a avut loc chiar ieri, și a fost una destul de ușoară – trei bani pe litru, doar la motorină.

Este a zecea majorare de preț consecutivă din ultimele două săptămâni și jumătate de când prețuile au început să crească iarăși, după ce vreme de o lună de zile au stagnat. Cumulat, față de jumătatea lunii iulie, motorina este mai scumpă cu 54 de bani pe litru, iar benzina cu 33 de bani pe litru.

După creșterea de azi, observăm că se menține diferența de preț dintre motorina și benzină, situație tipică pentru piața noastră, unde consumul de motorină este încă mult mai mare decât cel de benzină. Motorina este acum cu 19 bani pe litru mai scumpă decât benzina.

De ce s-au scumpit benzina şi motorina?

Principala cauză este creşterea cotațiilor la produsele petroliere în zona noastră, iar prețurile nu cresc doar la noi, ci în toată Europa.

Cotațiile la carburanți au crescut mai rapid decât cele ale petrolului, pe fondul unui consum în creștere, al unor stocuri la niveluri reduse și al capacității de rafinare considerate la niveluri insuficiente atît în Europa cât și în SUA.

Specific pentru zona noastră, prețurile sunt influențate de deteriorarea situației din Marea Neagră – războiul dintre Rusia și Ucraina, care pune presiune pe costuri, în special cele cu transportul și asigurarea.

334 afisari

10 COMENTARII

  1. Tovarasi securisti din PNL si tovarasi securisti din PSD, ordinul este sa falimentam Romania, apoi noi o luam pe gratis. Executarea tovarasi !

  2. Ma doare-n cur de ce este in europa !
    Romania a re petrol, gaze si rafinarii.
    Daca pretul nu revine la normal, vor arde ceva statii de benzina.
    Iar ciolacu sa bage de seama ca nu din tva la combustibil umple gaura !
    Atentie marita ca ne-a venit pofta de o revolutie cum nu ati mai vazut !

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Românii trăiesc tot mai greu din cauza scumpirilor. Oamenii stau în frig şi „fac foamea”

Guvernul pretinde că a căutat soluţii prin care să uşureze viaţa românilor, dar societatea o duce tot mai greu. Statistica nu minte, iar cifrele...

Angajaţii români care primesc mai mulţi bani, de la 1 ianuarie 2024. Majorarea intră direct pe card

Tichetele de masă nu reprezintă un beneficiu nou în România, fiind chiar unul cu vechime. Însă valoarea și popularitatea lor au crescut de la...