AcasăSOCIALBem apă din țevi de plumb! Nicio instituție nu-și asumă depistarea și...

Bem apă din țevi de plumb! Nicio instituție nu-și asumă depistarea și înlocuirea lor

Românii, otrăviți cu plumb. Autoritățile își pasează responsabilitatea

Executivul a luat în discuție, la ultima ședință de Guvern, o Notă a Ministerului Sănătății privind necesitatea unei decizii referitoare la asumarea competenței instituționale privind accesul la apa potabilă și înlocuirea țevilor de plumb. Documentul atrage atenția asupra faptului că nicio instituție nu vrea să-și asume depistarea și înlocuirea țevilor de plumb utilizate pentru apa potabilă.

Într-o Românie în care autoritățile habar nu au de amplasarea și proprietatea țevilor îngropate în pământ, Directiva europeană privind înlocuirea țevilor de plumb utilizate pentru apa potabilă a produs un adevărat cutremur. Astfel, nicio instituție nu a vrut să-și asume acest inventar al țevilor de plumb și înlocuirea lor, deși termenul de transpunere a legislației europene este ianuarie 2023. Ministerul Sănătății a depus o Notă la Guvern privind acest aspect, solicitând instituțiilor responsabile să-și asume atribuțiile.

”În scopul finalizării proiectului, pentru transpunerea și implementarea dispozițiilor din directivă aflate în domeniul de competență al altor autorități (accesul la apă potabilă, pierderile de apă, riscul generat de plumb, bazinele hidrografice), Ministerul Sănătății a organizat, începând din luna martie a.c., un grup de lucru interinstituțional. Având în vedere faptul că unele obligații din directivă implică intervenția autorităților locale, precum și coordonarea/centralizarea datelor la nivelul unor autorități publice centrale, promovarea proiectului de act normativ nu a putut urma procedura legislativă întrucât nu a fost stabilită o autoritate competentă/responsabilă în ceea ce privește transpunerea și implementarea a trei categorii de dispoziții din directivă”, se arată în Nota Ministerului Sănătății.

Se cere identificarea clădirilor

Pentru gestionarea riscurilor legate de prezența plumbului în sistemele de distribuție casnică sunt necesare măsuri de identificare a clădirilor care mai au țevi de plumb, de înlocuire a componentelor de plumb existente în sistemele de distribuție interioară, prin stabilirea unei structuri responsabile, măsuri de finanțare, precum și raportarea progresului, și de stabilire a unui sistem care să implice cursuri de formare a instalatorilor și altor profesioniști care lucrează cu sistemele de distribuție interioară. În ce privește îmbunătățirea accesului la apă potabilă, Directiva europeană prevede dezvoltarea infrastructurii de apă potabilă și a gradului de conectare la sistemele de alimentare prin identificarea persoanelor care nu au acces la apa potabilă, în special a celor din grupurile vulnerabile și marginalizate și a motivelor lipsei de acces și măsuri adecvate de asigurare a accesului la apa potabilă pentru grupurile vulnerabile și marginalizate, se mai precizează în Nota emisă de Ministerul Sănătății.

Blocaj legislativ

Începând cu luna mai 2022, proiectul de lege se află în stadiu de blocaj, iar în grupul de lucru interinstituțional nu a putut fi stabilită o autoritate publică centrală care să solicite și să colecteze de la autoritățile administrației publice locale/UAT informații specifice conform cerințelor directivei, semnalează Ministerul Sănătății. Acesta mai arată că Ministerul Dezvoltării și-a declinat orice responsabilitate și implicare în ceea ce privește preluarea atribuțiilor stabilite de directivă. În acest sens, Ministerul Sănătății a solicitat desemnarea unei autorități publice centrale care să preia atribuția de identificare a datelor privind clădirile care mai au țevi/componente de plumb.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
837 afisari

6 COMENTARII

    • Habar nu au nazistii astia ca tevile/tuburile de plumb se folosesc din Antichitate, TOCMAI PENTRU CA, PRINTRE ALTE AVANTAJE, IN TIMPUL FUNCTIONARII, PERETII INTERIORI AI CONDUCTEI SE ACOPERA CU UN STRAT CARE IMPIEDICA INTRAREA APEI IN CONTACT CU PLUMBUL SI, DECI, INFESTAREA ACESTEIA.
      Fiind excesiv de cretini si avind un vocabular de 13,5 cuvinte, ei nu stiu sa citeasca, sa intrebe, sa se documenteze etc.
      Astfel ca, ei nu stiu ca pina in 1990 si poate chiar mai tirziu, toate racordurile de presiune si scurgerile interioare se faceu din PLUMB.
      Care sa fie institutia aia care sa tina evidenta racordului de sub chiuveta a lui Gigel ?
      Marcule, TU esti otravit cu Pb. fiindca esti PROST si megafonul imbecil al cretinilor de la mUE !

  1. Asta cu tevlie din plumb pe care circula apa e de secol trecut. Nu cred ca azi mai are cineva tevi de plumb ,racorduri in locuinte. Cv gen cu animalele impaiate de la muzeu care emiteau radiatii-scrisa de tolontan in ,,Libertatea”.Am avut racorduri sub chiuveta din tevi de plumb pina-n 1989, dar uzura a facut ca sa le schimb cu racorduri elastice din cauciuc si pereti impletiti din sirme de inox..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger