AcasăSOCIALBătuți, biciuiți și electrocutați la granița cu România: Poliția de frontieră, acuzată...

Bătuți, biciuiți și electrocutați la granița cu România: Poliția de frontieră, acuzată de violență împotriva imigranților!

Bătuți, biciuiți și electrocutați la granița cu România: poliția de frontieră română, acuzată de violență împotriva imigranților/ Sursă foto/ https://www.euronews.com

La granița cu România, de-a lungul Dunării până în Serbia, bătăile, intimidările și adversitățile ilegale fac acum parte din viața de zi cu zi a imigranților. Frontiera de aici a devenit noul hotspot pe așa-numita „rută balcanică”. Săptămâna trecută, șapte persoane au fost bătute de către ofițerii de frontieră români lângă orașul Majdanpek și nu este singurul episod de acest fel, informează Euronews.

Pe 19 august, șase sirieni și un egiptean au ajuns la pragul unui ONG din Belgrad. Căutând ajutor, au povestit personalului cum au fost siliți de către grănicerii români să se întoarcă în Serbia. Unul dintre ei avea un picior amputat, spunând că ofițerii români l-au bătut cu bastoanele.

Povestea nu este, din păcate, singura de acest fel. Un alt grup de imigranți, care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge în tabăra din Subotica, Serbia, a povestit despre o experiență similară. Detectați de camerele termice în timp ce încercau să treacă granița cu România, aceștia au fost interceptați și ar fi fost abordați de gardienii români, care au început să-i biciuiască. În urma conflictului, unul dintre imigranți aproape și-a pierdut un ochi.

Aceste mărturii s-au numărat printre cele colectate de diferite ONG-uri de-a lungul frontierei dintre Serbia și România, toate ducând la aceeași concluzie: poliția de frontieră română, precum și cele din alte țări de-a lungul rutei favorizate de imigranți, folosesc violența pentru a-i alunga.

Numerele exacte sunt imposibil de stabilit. Un ONG din Serbia estimează că „cel puțin cincizeci” de persoane sunt trimise cu forța înapoi din România în Serbia în fiecare zi, iar un altul vorbește despre o medie de aproximativ 400-600  de imigranți pe săptămână.

Potrivit rapoartelor, cablurile și bastoanele sunt folosite pentru a-i bate. Imigranții sunt supuși la șocuri electrice, li se dau foc la haine și sunt intimidați cu împușcături în aer. Câteva victime au descris aceste episoade violente drept „comandouri”, în care agenții sunt îmbrăcați în negru și au cagule pe față pentru a nu fi recunoscuți.

Poliția de frontieră română ridică din umeri

Organizațiile românești care colaborează cu UNHCR pentru a ajuta victimele din traficul de persoane, cum ar fi Generație Tânără România (GTR) sau Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR), spun că nu sunt conștiente de presupusa violență la frontieră.

Contactată de Euronews, poliția de frontieră română a negat, de asemenea, orice acțiune greșită, spunând că „toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva imigranților care se găsesc acționând ilegal la frontieră sunt în conformitate cu legislația națională și internațională în vigoare, inclusiv respectarea drepturile omului”. În primele șapte luni ale anului 2020, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a declarat că 1.823 migranți au fost „găsiți la granița cu Serbia în timp ce încercau să intre ilegal în țară”.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
281 afisari

1 COMENTARIU

  1. PRESIUNI PE politia de frontiera din partea unor ONG din Belgrad!! Sîrbii nu ne-au fost niciodata prieteni! IN 1989 toate ziarele din Belgrad minteau ca in Romania sint crime,60.000 de morti la Timișoara dezinformari, minciuni, etc. Yugoslavia in dec.1989 a lucrat pentru destramarea României! Ce ne-au dorit ei nouă, le-a dat Dumnezeu lor citiva ani mai tîrziu! Se zice ca orice jurnalist serios trebuie sa verifice țtirea din 3 SURSE DIFERITE! CARE SINT CELE 3 SURSE? UNA SINGURA??! ACEEA A UNUI ONG PROMIGRATIE DE LA BELGRAD! Rușinică bă ziaricilor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger