AcasăSOCIALBătrânii și bolnavii cronici, băgați la înaintare. Când se ridică starea de...

Bătrânii și bolnavii cronici, băgați la înaintare. Când se ridică starea de alertă?

Intrarea în normalitate, condiționată de vaccinarea bătrânilor

Starea de alertă va putea fi ridicată chiar mai devreme de sfârșitul lunii mai, anunță Guvernul. Condiția este însă ca toate persoanele cu vârste de peste 65 de ani și toți bolnavii cronici să se vaccineze. Până atunci însă, potrivit hotărârii de prelungire a stării de alertă, Executivul și-a rezervat dreptul de a institui măsuri de restricții mai stricte decât cele de până acum.

Încetarea stării de alertă va fi posibilă înainte de sfârșitul lunii mai doar dacă vârstnicii și bolnavii cronici se vor vaccina, susține Guvernul. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este însă zero, având în vedere și faptul că sunt necesare două doze de vaccin efectuate la un interval de timp destul de mare. ”Pentru a fi menținute măsurile de intervenție non-farmaceutice reglementate în prezent și eventual pentru a putea implementa, la nevoie, într-un timp scurt, măsuri mai stricte, este recomandată menținerea stării de alertă la nivel național până la sfârșitul lunii mai, sau până la finalizarea etapei de vaccinare a persoanelor din centrele de îngrijire precum și a populației în vârstă de peste 65 de ani și cu boli cronice”, se arată în expunerea de motive a Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021. La nivelul Uniunii Europene, țările cu rata de incidență mai ridicată decât România sunt: Estonia, San Marino, Ungaria, Cehia, Muntenegru, Serbia, Polonia, Andorra, Bulgaria, Franța, Macedonia de Nord, Suedia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Slovenia, Cipru, Olanda,  Belgia,  Republica  Moldova,  Italia,  Austria,  Luxemburg,  Monaco,  Turcia, Ucraina și Croația, se precizează în motivarea Hotărârii de Guvern. ”Statele Membre ale Uniunii Europene au introdus în ultima perioadă noi măsuri de restricție, inclusiv măsuri privind libera circulație. În acest context, România se situează în rândul statelor membre UE la un nivel mediu de răspândire a virusului cu o tendință de creștere în ultimele 14 zile, fapt care impune menținerea măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu coronavirusul SARS–CoV–2 în vederea evitării unei creșteri accelerate”, potrivit Guvernului.

Carantina zonală, la 6 cazuri / 1.000 de locuitori

Reprezentanții Executivului au decis să carantineze localitățile atunci când se va ajunge la o incidență de 6 cazuri la mia de locuitori, iar analizele acestor date să fie făcute mai repede decât până acum. ”La nivel național, este necesară o monitorizare sporită a tuturor indicatorilor evoluției epidemice pentru a detecta din timp o creștere a ratelor de incidență la nivel local, județean și național. Măsurile de prevenire și control trebuie menținute, iar analiza în vederea deciziilor aplicării măsurii de carantină zonală trebuie să fie efectuate mairapid  (evaluarea  demarată  la  momentul  atingerii  unei  rate  de  3  cazuri  la  1.000  de locuitori),  iar  în  intervalul  3-6 cazuri la 1.000 de locuitori, în cazul constatării unei tendințe ascendente susținute, măsura de carantină zonală să fie adoptată la atingerea ratei de 6 cazuri la 1.000 de locuitori”, conform actului normativ adoptat de Guvern.

Praf în ochi

Premierul Florin Cîțu a început deja să avanseze date precise ale intrării în normalitate, fapt care reprezintă doar o încercare penibilă de a convinge populația să se vaccineze în număr cât mai mare. ”De la 1 iulie am putea să nu mai purtăm mască de protecţie. Vreau de la 1 iunie să relaxăm aceste condiţii, în două etape: 1 iunie şi apoi sfârşitul lui iulie, când vom avea 10 milioane de persoane vaccinate să revenim la normal. Să revenim la normal înseamnă să revenim la viaţa de dinainte, fără restricţii, fără mers noaptea, fără măşti şi aşa mai departe. Trebuie să ne vaccinăm ca putem să ajungem acolo”, a declarat șeful Guvernului, Florin Cîţu. Pentru a atinge 10 milioane de persoane, în ritmul vaccinării de acum, care nu are nicio șansă să crească, ar fi nevoie de peste 170 de zile, adică undeva, prin octombrie. Însă, dacă mai punem la socoteală și faptul că trebuie efectuată și cea de-a doua doză, atunci ajungem cu siguranță la sfârșitul anului cu cele 10 milioane de persoane vaccinate necesare ridicării restricțiilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
947 afisari

3 COMENTARII

  1. Nazistii criminal marturisesc liber ca trebuie ucisi toti batrinii din azile si cei neinstitutionalizati, trecuti de 65 de ani, pentru a indeplini planul de morti primit de la stapinirea mondiala.
    Daca ”inutilii” se incapatineaza sa nu se vaccineze sau sa moara, atunci cei sub 65 de ani trebuie sa intre in actiune pentru a putea deveni ”liberi” cind spune dementul asta !
    Astia se joaca cu focul !!!
    Sa-si intepe intii parintii si neamurile lor si apoi sa sugereze ce a vomitat pa gura-i acest dement !!!
    Alo, BOR, ce atitudine ei in fata acestei ziceri satanice ?!

  2. BOR-ul e bine, mersi! „Se mănâncă și se bea bine în dealul Mitropoliei”, afirma fostul președinte Traian Băsescu după ce l-a vizitat pe Patriarhul Daniel. Și-atunci, penttu ce să-și pericliteze „șefii” BOR în frunte cu Daniel traiul cel bun și fără de griji?
    Acum se dau cărțile pe față, se arată cine este adevăratul păstor și cine este păstorul plătit sau năimit. Așa vor ști românii pe cine să-i mai lase în funcții la vârful BOR.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger