AcasăSOCIALBatjocura PNL. Gazele gratuite dublează facturile

Batjocura PNL. Gazele gratuite dublează facturile

Guvernul Orban a dat pomană electorală pe banii românilor

Racordarea gratuită la rețeaua de gaze a consumatorilor casnici este poate cea mai mare făcătură a liberalilor. Pozând în binefăcătorii populației, efectul real al așa-zisei gratuități este, de fapt, dublarea valorii facturilor plătite de toți românii. Majorări vor exista și la tarifele energiei electrice, mai ales că românii profită din plin de gratuitate și cer lucrări extrem de scumpe.

Când a decis anul trecut că racordarea la gaze și energie electrică va fi gratuită pentru populație, Guvernul liberal a avut grijă să mai facă o precizare în lege. Aceea că ”gratuitatea” se va recupera din tarife. Practic, lucrările costisitoare făcute de beneficiarii acestei legi absurde vor fi plătite de toți românii, prin facturi care vor ajunge să se dubleze, cel puțin în cazul gazelor. Mai mult, avalanșa cererilor de racordare a blocat, efectiv, activitatea firmelor, care, așa cum observa și ministrul liberal Virgil Popescu, nu au cum să mai facă față solicitărilor. Reprezentanții Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie susțin și ei că este absolut incorect ca oamenii care și-au achitat costurile pentru racordarea la gaze și la rețeaua electrică să fie obligați să mai plătească și pentru ceilalți. ”Sunt foarte multe cereri, iar banii din fondurile suplimentare, oricât ai vrea să întinzi de ei, la un moment dat se termină. În plus, sunt mari probleme pentru că nu ai cu cine să faci lucrările, că și piața firmelor care pot face astfel de lucrări este limitată. Față de anul trecut, numărul cererilor de racordare a crescut cu 30%, ceea ce înseamnă foarte mult. În cazul energiei electrice sunt și probleme de ordin tehnic, pentru că trebuie făcute, în multe cazuri, extinderi și sunt lucrări complexe care durează și implică și costuri mai mari”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Dezmăț cu branșamente trifazate

Dacă au văzut că-i gratis, românii au început să emită pretenții în fața operatorilor de energie electrică, mai ales că legea nu prevede nicio limitare sau reglementare în acest sens. ”Foarte mulți cetățeni cer putere suplimentară în rețea, chiar dacă nu au nevoie, și mai cer și branșament trifazat, care se folosește doar în cazul unor utilaje industriale. Spun că îl vor ca să fie acolo, că nu se știe. De fapt, nefiind o limită tehnică pusă prin lege, oamenii pot cere oricât și, atâta timp cât nu-i costă nimic, asta și fac, cer maximul posibil. Evident că toate acestea înseamnă și costuri foarte mari pentru operatori, chiar duble, dar și o perioadă de timp mai mare pentru realizarea lucrărilor respective. În plus, branșamentul trifazat și putere mai mare mai înseamnă și o destabilizare a sistemului, care presupune investiții suplimentare în echipamente. Însă, toate aceste lucrări și costuri suplimentare se vor regăsi în facturile tuturor românilor, pentru că se vor recupera prin tarife. Normal ar fi fost ca statul să ajute consumatorul vulnerabil ca să aibă acces la rețele prin sprijin financiar direcționat. Pentru că așa se ajunge în situația în care oamenii amărâți vor plăti racordarea celor care au foarte mulți bani”, ne-a mai precizat directorul executiv al ACUE, Silvia Vlăsceanu.

Dezastru la micii operatori

Scumpirile la tarifele gazelor și ale energiei electrice vor începe cel mai târziu de anul viitor, ANRE fiind obligat să facă modificări pentru ca operatorii să-și recupereze banii investiți în racordările gratuite, ne spun reprezentanții companiilor din energie. ”Facturile la energia electrică vor crește cu mai puțin, circa 3-4%, pentru că aceste cheltuieli pentru racordările gratuite se vor împărți la mai mulți consumatori. În cazul gazelor, problemele sunt mult mai serioase, pentru că aici valorile facturilor s-ar putea dubla. Și asta pentru că sunt clienți mai puțini și volume mai mici față de energia electrică. În zonele în care sunt cei 35 de operatori mici de distribuție a gazelor, prețurile vor fi enorme. Mai mult, există pericolul ca acești operatori mici să nu aibă banii necesari pentru investițiile în gratuități și să renunțe la această activitate. La cei doi operatori mari de distribuție a gazelor majorările în facturi vor fi cam de 30%, în condițiile în care nu crește prețul gazelor”, a mai afirmat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al ACUE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.083 afisari

1 COMENTARIU

  1. Triplati prețu ! Ca așa merita lumea care v-au votat! cu pnl,usru frati surori ca vz psdu fură!!! Pîna o sa se debranșeze de la gaze ! ca n-o sa mai aibe bani sa plateasca! La doi ani e rev.la centrale și la țevile de gaze,din 2 in 2 ani bani aruncati pe geam.La 10 ani 250 de lei revizia țevii! șamd.Și o sa se incalzeasca de la propaganda pnl/usr cind o fi frig!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger