AcasăSOCIALBate vântul prin conturile ANAF. Tăieri de facilități la plata în rate...

Bate vântul prin conturile ANAF. Tăieri de facilități la plata în rate a datoriilor fiscale

anafVești triste pentru românii cu popriri! ANAF verifică zilnic banii din conturile lor

Pentru că s-au făcut abuzuri la eșalonarea datoriilor către bugetul de stat și pentru că bate vântul prin conturile ANAF, Ministerul Finanțelor vrea să taie zdravăn din aceste facilități. În primul rând, penalitățile de întârziere vor trebui achitate, dispărând scutirea pentru cei care își plăteau ratele integral, iar dobânda pentru fiecare zi de întârziere în cadrul eșalonărilor în formă simplificată se va majora de la 0,1% pe zi, la 0,2% pe zi. 

Ministerul Finanțelor vrea să modifice Codul de Procedură Fiscală la capitolele eșalonare la plată și garanții, pentru a preveni acumularea de noi arierate de către contribuabili, cu riscul accentuării dificultăților financiare în a-și respecta obligațiile de plată. Scopul urmărit este creşterea eficienţei colectării obligațiilor bugetare, având în vedere faptul că statul român trebuie să se comporte ca un creditor prudent în încasarea veniturilor la bugetul general consolidat.

”Neadoptarea în regim de urgenţă a unor măsuri în sfera facilităților fiscale ar permite contribuabililor să acumuleze obligații de plată fără ca organul fiscal să fie abilitat să acționeze în timp util. Măsurile sunt menite sã evite afectarea mediului de afaceri prin folosirea procedurilor de eșalonare la platã în mod excesiv de cãtre unii debitori, care utilizeazã aceste mecanisme cu scopul de a se sustrage de la plata sumelor datorate bugetului general consolidat”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță de urgență, inițiat de Ministerul Finanțelor. Dacă până acum garanțiile trebuiau constituite pentru întreaga sumă fiscală datorată, inclusiv pentru dobânzi și penalități, prin modificările din actul normativ al Ministerului Finanțelor, garanția se reduce la 50%, în schimb nu se vor mai anula penalitățile de întârziere la achitarea debitelor, facilitate existentă în legislația actuală. ”Contribuabilul va avea obligația de a constitui garanții în procent de minim 50% din valoarea obligațiilor fiscale restante ce fac obiectul înlesnirilor la plată, pentru a beneficia de eșalonarea la plată de cel mult 5 ani, în situația în care contribuabilii dețin bunuri în proprietate insuficiente pentru a constitui garanțiile. În cazul în care debitorii nu pot constitui garanția de minim 50%, aceștia pot beneficia de eșalonare la plată pe o perioadă de cel mult 6 luni. În ambele situații, penalităţile de întârziere cuprinse în certificatul de atestare fiscală nu se amână la plată şi se eșalonează la plată”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Accizele, excluse de la eșalonare

Potrivit proiectului de act normativ, accizele vor fi excluse din sfera eșalonărilor la plată a obligaţiilor fiscale. Totodată, vor fi abrogate prevederile art. 193 alin. (2) referitoare la plafoanele obligațiilor eșalonate la plată sub care nu este necesară constituirea de garanții de către debitori, având în vedere faptul că o astfel de eșalonare la plată se poate acorda pe o perioadă de până la 5 ani fără ca statul să se comporte similar unui creditor privat prudent în recuperarea obligațiilor fiscale restante.

Potrivit aliniatului 2 al articolului 193 din Codul de Procedură Fiscală, pentru obligaţiile fiscale eşalonate la plată, precum şi cele care fac obiectul amânării la plată potrivit art. 208, de până la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, 10.000 lei în cazul asocierilor fără personalitate juridică şi, respectiv, 20.000 lei în cazul persoanelor juridice, nu este necesară constituirea de garanţii.

Cresc și dobânzile

Pentru a preveni acumularea de arierate și pentru a crea o conduită corectă a debitorilor care beneficiază de eșalonare la plată, se va reduce numărul cererilor de modificare a eșalonării la plată, de la două cereri la o singură cerere, se mai precizează în proiectul Ministerului Finanțelor. De asemenea, nu va mai fi aprobată o altă perioadă de eșalonare la plată, având în vedere faptul că, prin cadrul legal actual, s-au creat premise ca beneficiarii eșalonărilor la plată să solicite perioada maximă de acordare a eșalonării la plată, la fiecare modificare a deciziei de eșalonare la plată, ajungându-se astfel la încasarea sumelor reprezentând obligații fiscale restante într-o perioadă de timp extrem de lung. Dobânda datorată în cazul eșalonării la plată, în formă simplificată, va crește de la 0,01% la 0,02% pentru fiecare zi de întârziere (ceea ce înseamnă creșterea nivelului dobânzi la 7,3% pe an), se mai precizează în proiectul de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.320 afisari

5 COMENTARII

  1. Nea sefu’ de la ANAL,pardon ANAF ia banii de la primul pofesor al tarii care are 6 case din meditatii pt care nu a platit impozit pe venit,ia banii de la manelistii care au milioane din cantari la negru ,ia banii de la cei ce nu-si justifica averile nici eu nici rudele lor carora le-au instrainat bunuri si o sa vezi cati bani aduni la buget…dar voi panditi tot pe cei amarati ca deh cine are curajul sa latre la stapan?

  2. Dar dacă nu sunt bani, nu dau jigodiile măcar 25% dintre angajații lor afară? Să treacă în sectorul privat ca să-și arate acolo priceperea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger