Cauta

Bătaie la vârf. Ordinul lui Arafat îl încalcă pe al lui Tătaru

Arafat sfidează ordinele lui Tătaru

Ordinul comandantului acțiunii, Raed Arafat, emis în 2 noiembrie, încalcă flagrant Ordinul lui Nelu Tătaru, inducând și mai multă confuzie în sistem. Astfel, potrivit lui Arafat, spitalele trebuie să preia toate urgențele, chiar dacă nu există locuri pe secții, în timp ce Tătaru a impus obligativitatea internării a cel mult doi pacienți în salon.

Șefii pandemiei au reușit să demonstreze încă o dată că măsurile sunt absolut haotice, fapt care nu face decât să accentueze dezastrul din sistemul de sănătate. Secretarul de stat Raed Arafat, numit comandantul acțiunii, a emis un ordin prin care obligă spitalele să trateze și să interneze toate urgențele venite prin ambulanță și SMURD, chiar dacă nu mai există locuri disponibile în unitățile sanitare. ”Toate unitățile de primire a urgențelor și toate compartimentele de primire a urgențelor au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin. Personalul structurilor de urgență are obligația să preia pacientul în cel mai scurt timp posibil, să-i asigure asistența medicală de urgență, inclusiv investigațiile necesare și consulturile de specialitate, eliberând echipajul respectiv în cel mult o oră de la sosirea în UPU sau CPU. Personalul din dispeceratele integrate sau colocate aparținând serviciilor de ambulanță publice și SMURD au obligația ca, în cazul urgențelor non-Covid să direcționeze echipajele către cel mai apropiat spital competent, indiferent de situația locurilor disponibile”, se arată în Ordinul lui Arafat.

I-a băgat pe toți în ceață

Din 15 mai, toate spitalele s-au conformat ordinului ministrului Sănătății nr. 828, care stabilea reguli stricte și clare de internare. Cea mai importantă a fost aceea că în spitalele non-Covid pacienții trebuie internați singuri în salon sau cel mult doi într-un salon, fapt care, efectiv, a redus la jumătate activitatea spitalelor. ”La prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2. În zona-tampon vor primi toată asistența medicală necesară pentru afecțiunea/afecțiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test. Fac excepție pacienții care nu pot fi îngrijiți în zona-tampon și vor trebui internați direct în spital: gravide în travaliu, urgențe medicale majore, iar personalul va aplica măsurile de precauție necesare. Pacienții suspecți vor fi preluați de la triaj și conduși în zona-tampon de personalul anume desemnat, pe un circuit separat față de restul bolnavilor. Dacă numărul pacienților nu permite internarea lor singuri în salon, aceștia pot fi internați câte doi într-un salon, însă cu respectarea unei distanțe de minimum 2 metri între aceștia. Pacienții vor purta mască pe toată perioada izolării în zona-tampon, dacă starea clinică le permite. Pacienții care în urma triajului nu au motiv să fie considerați cazuri suspecte pentru infecția cu SARS-CoV-2 vor fi internați în secțiile aferente patologiei pe care o prezintă cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți”, se precizează în Ordinul lui Tătaru.

Vor sta doi în pat

Conducerea Federației Sanitas susține că Ordinul lui Arafat nu poate fi aplicat pentru că acesta presupune internarea a doi pacienți într-un pat. ”Este o prostie ordinul lui Arafat. În primul rând, spitalele fac raportări referitoare la numărul de paturi către șapte instituții și, în mod normal, toate ambulanțele și toate SMURD-urile ar trebui să știe unde există locuri libere. Nu poți să nu ții cont de calitatea îngrijirilor pentru pacienți. Ce să facă spitalul? Să-i pună doi în pat? Este o altă dovadă că facem medicină pompieristic, nu avem o strategie, ordinele se fac pe genunchi. Are loc spitalul să-l primească la chirurgie? Dacă nu, ce face cu el? Din nou aceeași poveste cu responsabilitatea medicilor, care vor fi trași la răspundere pentru deficiențele create de autorități. Nu înțeleg de ce se recurge la astfel de măsuri incoerente. Îi obligă să interneze chiar dacă nu au paturi libere, este revoltător. Să nu uităm că spitalele și-au redus numărul de paturi ca să respecte distanțarea, așa cum s-a prevăzut în ordinul ministrului Tătaru. Acum medicii sunt puși în situația fie de a băga paturi în plus și să nu respecte regulile din Ordinul lui Tătaru, fie să încalce ordinul lui Arafat”, ne-a declarat Iulian Pope, vicepreședintele Federației Sanitas.

Ultimele stiri

  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Afaceri în stil american: Big Pharma și Big Marijuana
  • Să fie primit, liberalilor! Partidele europene, susținute de donațiile companiilor americane de tehnologie
  • Exit mobile version